10 × Winterharde Struiken Voor Een Groene Wintertuin!

winterharde struiken met bloemen

Als je tijd hebt gestoken in het ontwerpen van je tuin, is het natuurlijk wel zo prettig als je hier elk jaar weer van kunt genieten. Met winterharde struiken hoef je niet elke lente weer nieuwe struiken te planten. Zo kun je hier elk jaar weer van jouw winterharde struiken genieten.

Hieronder vind je 10 planten die niet alleen makkelijk de winter door kunnen komen, maar als bonus ook groenblijvend zijn. Zo heb je én minder werk in de lente én een mooie tuin in de winter.

De plant op de foto bovenaan dit artikel is van de Sneeuwbal (Viburnum Tinus), deze is in ons klimaat goed winterhard.

Ben jij op zoek naar een winterharde struik? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod struiken tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Schijncipres

Laten we beginnen met de Schijncipres, ook wel Chamaecyparis en onderdeel van de familie conifeer. Deze struik bereikt maximaal een hoogte van drie meter en is daardoor eigenlijk geschikt voor heel veel Nederlandse tuinen. De bladeren zijn blauwgroen, wat een unieke uitstraling geeft.

Daarnaast is de struik ontzettend winterhard, hij kan namelijk een temperatuur van -25 graden weerstaan. Verder doet de plant het echt het beste in vochtige omgeving, en een plek in de halfschaduw.

Lees ook: 15 Winterharde Planten Voor De Border, Hoge En Lage!

2. Levensboom

winterharde struiken

De levensboom, waarvan de wetenschappelijk naam Thuja is, is een struik die we eigenlijk allemaal weleens voorbij hebben zien komen in een Nederlandse tuin. De struik lijkt namelijk zachte naalden te hebben, maar in werkelijkheid gaat het hier over hele dunne bladeren.

Deze struik komt voor in 5 soorten, uit Noord-Amerika of Oost-Azië. De soorten die we in Nederland verkrijgbaar zijn, komen uit Noord-Amerika.

De levensboom is een compacte conifeer die je zowel goed als haag en als potplant in kunt zetten in je tuin. Qua hoogte kan de plant een meter of 3,5 hoog worden, maar als je hem kleiner wilt houden is het gewoon een kwestie van jaarlijks snoeien.

Lees ook: 15 Groenblijvende Struiken Voor Een Prachtige Tuin, deze zijn winterhard!

3. Dwerghulst

De dwerghulst is ideaal geschikt als je op zoek bent naar een laagblijvende haag. Dat komt doordat deze groenblijvende, winterharde plant namelijk maar 50 centimeter hoog wordt.

Echter is deze plant niet alleen als haag zeer geschikt, maar komt hij ook goed tot zijn recht in een pot. Verder is het goed om te weten dat de dwerghulst het liefst in een licht vochtige grond staat en een plekje in de halfschaduw ideaal is.

4. Blauwe Hulst

Als je op zoek bent naar een langzaam groeiende, maar toch compacte haag dan is de Blauwe Hulst waarschijnlijk een goede optie. Deze plant wordt namelijk maar een centimeter of 200 hoog en het zal enkele jaren duren voordat een jonge plant die hoogte heeft bereikt.

Voordeel is dus wel dat de plant ideaal werkt als haag of als scheiding voor een gedeelte van je tuin. Plaats de Blauwe Hulst op een plekje uit de wind, in de zon of halfschaduw en in een licht vochtige grond.

De Blauwe Hulst groeit het beste op plekken met hete zomers en strenge winters (tot ongeveer -20 graden Celsius). Dit betekent dan ook dat deze struik de milde winters in Nederland zonder hulp kan overleven.

Lees ook: Winterharde Planten En Hoe Te Overwinteren

5. Microbiota

Microbiota decussata

Als je op zoek bent naar een lage, groenblijvende struik dan is de Microbiota waarschijnlijk een plant die je mee wilt nemen in je vergelijking. Dat komt doordat deze struik vooral bekend staat als bodembedekker.

Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de Microbiota niet hoger wordt dan 30 centimeter en vooral in de breedte groeit. Bij voorkeur plaats je de Microbiota uit de volle zon en onder andere planten. Dat komt doordat hij in de natuur ook gewend is onder andere planten te leven.

En in de winter, dan hoef je er niets aan te doen. Deze struik is dan wel klein, maar ook sterk. Tot -30 graden Celsius hoef je je hoofd er niet voor om te draaien.

6. Japanse Kardinaalsmuts

winterharde struiken

De Japanse Kardinaalsmuts is een plant die nét wat meer kleur met zich meebrengt dan de meeste groenblijvende struiken op deze lijst. Dat komt doordat de bladeren vaak een combinatie van groen/geel of groen/wit zijn.

Meer kleur krijg je dus zeker met deze struik in je tuin. Plaats deze plant in een plekje in de halfschaduw voor het beste resultaat. Uiteindelijk zal hij ook niet hoger worden dan een centimeter of 50.

7. Camelia

winterharde struiken

De Camelia is een groenblijvende struik die eigenlijk ook best wel bijzonder is. Dat komt doordat deze struik ook nog eens bloeit aan het eind van de winter of het vroege voorjaar. De struik produceert dan witte, paarse of (donker)roze bloemen.

Verder is het goed om te weten dat deze struik redelijk langzaam groeit, vaak zo’n 15-20 centimeter per jaar. Tot slot is het ook hier weer verstandig om de plant in een beschutte plek in de halfschaduw te zetten.

Wil je nog meer winterharde planten en struiken zien? Lees dan 10 × Winterharde Planten Met Witte Bloemen.

8. Azalea

winterharde struiken

Om maar even in het thema van kleurrijke struiken te blijven: de Azalea. Deze plant is niet alleen groenblijvend en winterhard. In de maand juni/juli produceert de bloem ook bloemen die in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn.

Welke kleur bloem de struik produceert hangt dan weer af van de soort Azalea die je te pakken hebt. Deze plant is namelijk verkrijgbaar in struikvorm, maar doet het ook goed ‘op stam’ of als potplant.

9. Jeneverbes

winterharde struiken

Een struik die van nature al in Nederland voorkomt is de Jeneverbes. Dat betekent natuurlijk ook direct dat de Jeneverbes goed tegen het Nederlandse klimaat kan. De struik kan aardig groot worden, hou dan rekening met een hoogte van 10 meter.

Dit kun je natuurlijk wel in toom houden door de struik jaarlijks te snoeien. De bessen die de boom produceert hebben twee jaar nodig om te rijpen. In het eerste jaar zijn deze zwartblauw, in het tweede jaar zijn ze rijp en donkerblauw. Dat geeft toch weer wat extra charme aan de struik.

10. Rhododendron

Eigenlijk lijkt een Rododendron ontzettend veel op de Azalea die we al eerder besproken hebben. Dat is ook niet zo heel gek als je bedenkt dat de planten uit dezelfde familie komen. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de twee planten.

Dat is dat de Rododendron vaak wat minder uitbundig bloeit dan een Azalea. Zoek je dus een groenblijvende struik die een mooie balans oplevert tussen bloemen en groen blad dan is deze klassieker een goede keuze.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen