10 × Winterharde, Mediterrane Planten!

winterharde mediterrane planten

Mediterrane tuinen zijn een mooie optie voor als je een warme sfeer wilt creëren. Het is dan ook niet voor niets dat ze erg geliefd zijn. Maar wat als je wél het mediterrane uiterlijk wilt, maar geen zin hebt om elke lente nieuwe planten te planten? Dan kies je natuurlijk voor winterharde plantjes. Hieronder een lijst van 10 mediterrane planten die prima de winter kunnen overleven.

De foto van de plant boven aan het artikel is van de Passiebloem (Passiflora caerulea). Deze is winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius.

Lees ook: 10 × Winterharde Tropische Planten Voor jouw Tuin!

1. Olijfboom

Winterharde Mediterrane Planten

De soort ‘Olea Europaea ‘Lessini‘ is een winterharde olijfboom. Hij kent de klappen van de zweep; koud en warm omdat hij in een omgeving is opgegroeid waar koude en warme temperaturen voor kwamen. Doordat deze bomen gedeeltelijk zijn opgegroeid in Spanje, en daarna zijn verplaatst naar, in ons geval, Nederland of België, kan deze plant overleven in ons klimaat. Ook bij stevig vriesweer tot – 10 graden ongeveer. Maar, ook de ‘winterharde’ olijfboom heeft graag hulp bij het overwinteren in Nederland. Zeker wanneer de boompjes nog jong zijn en de stam dun is.

Plaats de Olijf lekker op een zonnige plek, daar heeft de boom ook in de winter profijt van. Jonge boompjes kun je in pakken met een plantenhoes of jute. Zo bescherm je de stam tegen erge vrieskou en sneeuw. Deze plantenhoezen of jute zijn vocht doorlatend, wat belangrijk is omdat vocht dat kan verdampen. Wanneer het weer beter wordt, verwijder je de plantenhoes direct.

Lees ook: Is Olijfboom Winterhard, Met Hulp!

2. Europese Dwergpalm

winterharde mediterrane planten

Het leuke van deze Europese dwergpalm is dat het eigenlijk de enige palmsoort is die van nature in Europa voorkomt. Verder lijken de bladeren van deze palm een beetje op waaiers en dat maakt de bladeren ook redelijk groot.

De plant is winterhard tot ongeveer -13 graden Celsius.

Qua verzorging moet je weten dat de plant niet van droge voeten houdt. Zorg er daarom voor dat de plant genoeg water krijgt (maar zorg ervoor dat er nooit een laagje water in de pot staat). Tot slot moet je weten dat de plant veel licht nodig heeft dus houdt hier rekening mee bij het plaatsen van de palm.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

3. Vijgenboom

winterharde mediterrane planten

De vijgenboom is een hele mooie wilde boom is met grote bladeren en vruchten.  Je kunt de boom in solitair in de tuin plaatsen, als waaier tegen een muur op laten groeien en er zijn vijgenbomen op stam. 

Deze plant is winterhard tot ongeveer – 10 graden Celsius. Als het kouder wordt, dan heeft de vijgenboom wat extra hulp nodig. Pak deze dan zo goed mogelijk in. In Nederland en België zijn de winters inmiddels zo streng niet meer, waardoor deze plant prima op dit lijstje kan.

Lees ook: Hoe Vijgenboom Snoeien. Let Op Voor Irritatie!

4. Ster jasmijn (Toscaanse jasmijn)

De Sterjasmijn is winterhard tot – 10 graden. In Nederland betekent dat je de Ster Jasmijn dus in de tuin kunt zetten, zonder problemen. Vriest het een langere periode, en meer dan 10 graden dan is het handig om deze Jasmijn in te pakken in plantenhoezen. De wortels kun je dat met mulch of bladmateriaal beschermen tegen bevriezing.

Het artikel ‘Jasmijn Winterhard’, geeft jou alle informatie die je wilt over de overwintering van de Ster jasmijn.

5. Druif

winterharde mediterrane planten

Er zijn witte, rode en blauwe buitendruiven, die de winter in Nederland prima kunnen doorstaan. Kijk in het tuincentrum op de kaartjes of vraag een medewerker welke druiven kunnen overwinteren. Wat voorbeelden zijn de Ganita, Rosetta en Kalina.

De meeste druiven zijn rond midden of eind september rijp. De druiven staan graag in kalkrijke, kleiachtige grond (geen zware kleigrond), of een humus houdende zandgrond. Wanneer de wortels constant nat staan kunnen ze gaan rotten.

De grond moet dus goed water doorlatend zijn. Druiven moeten in de zon staan om hun vruchten te kunnen laten rijpen.

6. Eucalyptusstruik (Eucalyptus Gunii ‘Azura’)

Eucalyptus

Het is een snelgroeiende heester, de Eucalyptus struik en ook nog eens bladhoudend, wat wil zeggen dat hij groenblijvend is. Ook is deze Eucalyptusstruik winterhard tot – 10 graden. Over het algemeen wordt het in Nederland niet veel kouder dan dat. Eucalyptus houdt wel van een beschut plekje en een plek in de zon.

Wil je een Eucalyptus in een pot hebben staan dan kan dat maar in de winter moet deze pot wel naar binnen verplaatst worden op een plek die koel is en vorstvrij.

Lees ook: De 20 Mooiste Groenblijvende Heesters!

7. Lavendel

Lavendel

Lavendel is haast in elke tuin te bewonderen, logisch want het is een makkelijke tuinplant. Daarnaast geurt de Lavendel ook nog eens lekker wanneer deze in bloei staat. Je kunt ze solitair planten, in een pot en natuurlijk als borderplant. Gelukkig zijn de meeste soorten Lavendel ook winterhard. De Lavandula Angustifolia, ook wel ‘echte lavendel’ genoemd, is de beste optie voor ons klimaat.

Lees ook: Is Lavendel Giftig? Alles Wat Je Moet Weten

8. Rozemarijn

Rozemarijn is een populair plantje, zowel om eten lekker mee te kruiden, maar ook als plant in de tuin. Gelukkig kan je hier het hele jaar door van genieten, want dit kruid is namelijk is winterhard én wintergroen.
In de lente krijgt ze dan ook nog eens lichtblauwe bloemetjes die insecten aantrekken.

Bij extreme vorst of veel regenval kan deze plant echter wel wat hulp gebruiken. Bedenk de grond dan met mulch of oude bladeren en zorg voor goede drainage.

9. IJzerhard

De IJzerhard is een recht omhoog groeiende plant en er zijn IJzerhard planten die geschikt zijn voor lage borderplanten. Deze lage borderplanten zijn daarnaast ook geschikt om als hangplant te fungeren

De bloemknop is meestal paars van kleur. Het is een tweejarige plant die zich door de zaailingen heel snel vermeerderd.

Houd er rekening mee dat deze plant matig winterhard is. Dat betekent dat je bij extreme vorst beter wat bescherming kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een laag mulch op de bodem.

10. Olijfwilg

Dit blad houdende heester kan tot wel 3 meter hoog worden. Dit gebeurt vrij snel, dus zorg ervoor dat je hier de ruimte voor hebt. Als je dit hebt, is dit een prachtige plant die gelijk een groot deel van de tuin een Mediterraans gevoel geeft.

Als je het een beetje in toom wilt houden, kun je 2 keer per jaar snoeien. In de nazomer kan deze wilg onopvallende bloemetjes krijgen die geuren, wanneer er niet gesnoeid is.

Daarnaast is deze plant winterhard tot ongeveer -18 graden Celsius. Zet haar bij voorkeur in de zon of halfschaduw.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen