Het vinden van een plant die én in je tuin past én de volle zon aankan, kan al een hele opgave zijn. Als je dan ook nog op zoek bent naar een wintergroene plant, wordt het nog moeilijker. Om je een handje te helpen vind je hieronder 8 planten om jouw tuin op te fleuren, die je niet elk jaar hoeft te vervangen.
Ben jij op zoek naar een vaste plant voor in de volle zon? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod vaste planten voor in de volle zon tegen hele scherpe prijzen, en alle planten zijn vers van de kweker.
1. Vrouwenmantel
Vrouwenmantel is een vrolijke plant met vele, gele bloemen. In de zon is ze het gelukkigste, en geeft ze meer bloemen dan in de schaduw. Ook kun je de Vrouwenmantel prima gebruiken als bodembedekker en krijgt onkruid geen kans in de buurt van deze plant.
De winter overleven kan de vrouwenmantel prima; zelfs in -35 graden Celsius overleeft ze. De wortels onder de grond hebben niet zo heel veel moeite om te overleven. De bladeren daarin tegen redden het niet in de koude winter. Zij verliest haar blad, maar in het voorjaar komen deze weer prachtig op. Je ziet dan hele kleine blaadjes opkomen in hun eigen vorm. Ik vind dat bijzonder om te zien!
Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.
2. Margriet
De margriet is waarschijnlijk een van de meest bekende planten, met haar kenmerkende witte bladeren rond een geel hart. Gelukkig is deze plant niet alleen heel mooi om naar te kijken, maar is ze ook nog eens heel makkelijk in onderhoud. Zet deze plant het liefste in de volle zon, maar halfschaduw is ook een optie.
De winter overleeft ze prima, zelfs tot -26 graden Celsius, maar houdt er rekening mee dat ze haar bladeren wel verliest. Dit betekent niet dat deze plant afsterft; in de lente komen nieuwe blaadjes tevoorschijn. Houd er rekening mee dat de Spaanse Margriet niet winterhard is.
3. Herfstaster
Een aster is een vaste, bloeiende plant die het liefste in de zon staat én winterhard is, meer kun je niet van een plant vragen.
De herfstaster bloeit ongeveer van begin september tot eind oktober. Ze is echter niet wintergroen, wat betekent dat ze na de bloei verdord. Gelukkig komt ze het volgende jaar gewoon weer terug, want winterhard is ze wel.
Om haar het beste te helpen snoei je dit plantje in het voorjaar. Hierna zal het groen langzaam terugkomen en komen er ook weer bloemen uit.
4. Bieslook
Sommige kruiden kunnen ook prima de winter doorkomen, en staan het liefste in de volle zon. Bieslook is hier een van. In de lente en zomer kun je genieten van haar mooie, paarse bloemen en smaakvolle blad.
Hoewel ze de winter prima kan overleven, is ze niet wintergroen. De bieslook zal dus in de herfst de bladeren verliezen. Wanneer je dus ook in de herfst / winter gebruik wil maken van dit plantje, dan zul je haar óf naar binnen moeten halen, óf ergens bedekt moeten zetten. Andere kruiden die ook de winter kunnen overleven zijn rozemarijn, oregano, tijm, peterselie, munt en salie.
5. Zonnehoed
De mooie Echinacea, oftewel, de mooie Zonnehoed, die in onze tuinen staan te stralen, kunnen wel tegen een stootje. Hoe beter de Zonnehoed verzorgd wordt, net als alle planten, hoe beter het de winter overleefd. Zet haar dus in de volle zon, of halfschaduw, en in een voedzame grond die water goed doorlaat. Zo voorkom je dat de grond in de winter bevriest en de wortels doodvriezen.
Ook de zonnehoed is niet wintergroen, dus de bloemen zullen in de herfst verdorren. Haal deze weg om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk voedingsstoffen naar de rest van de plant gaat. De overgebleven stengels met hun zaden, kunnen zeer decoratief zijn in de tuin, dus je kunt deze prima laten staan.
De zonnehoed doet het ook erg goed als kuipplant. Lees hiervoor onze blog 18 kuipplanten die winterhard zijn! Er staan hele mooie en verrassende planten tussen!
6. Hosta
De Hosta is een plant die altijd weer braaf zijn blad laat zien na de winter en vaak groter is dan ooit tevoren. Van juni tot en met oktober bloeit deze plant.
Er zijn verschillende soorten Hosta’s die prachtige verschillende bladeren hebben. In pot worden de bladeren vaak minder groot dan een Hosta die in de volle grond is geplaatst, omdat ze daar simpelweg minder ruimte hebben.
De Hosta is dus prima winterhard, maar de bladeren sterven in de winter wel af. In het vroege voorjaar komen dan weer nieuwe bladeren tevoorschijn.
Zorg ook bij de Hosta dat water goed weg kan lopen, zodat de wortels in de winter niet bevriezen of rotten.
7. Ridderspoor
Ridderspoor is er deel van de ranonkelfamilie, en heeft wel 250 (bekende) soorten. De mooie pluimvormige bloemen bloeien weelderig in vele kleuren en kunnen heel groot worden.
Aan het eind van de lente zullen de bloemen uitkomen, die dan tot het einde van de zomer doorgroeien. In de herfst verdort de plant, om het volgende jaar gewoon weer terug te komen.
Let er wel op dat Ridderspoor heel giftig is voor mens en dier. Als je dus (kleine) kinderen of huisdieren hebt, is het beter om deze plant links te laten liggen en te kiezen voor een van de andere planten op deze lijst.
8. Duizendblad
Duizendblad is een plant die graag de zon ziet. Zet haar op de juiste plek en de bloemen zullen rijkelijk bloeien, en vlinders en bijen aantrekken. Deze plant wordt ongeveer 60 centimeter hoog en komen in verschillende kleuren, zoals oranjerood, geel en wit.
Zorg goed voor haar, door deze plant in een grond te zetten waar het water makkelijk wegvloeit én door haar eens in de drie jaar te verjongen. Dit doe je door de plant uit de grond te halen en in stukken te scheuren. Deze nieuwe stukken kun je dan terugplaatsen.
In de winter kan de plant prima overleven en blijft deze plant zelfs wintergroen.