15 x Tropische Kamerplanten, Prachtige Soorten!

tropische kamerplanten

Heel veel planten die wij als huiskamerplant hebben komen uit de tropen. Dat is hun natuurlijke omgeving, vochtig en warm. Deze planten doe het echter ook uitstekend in de huiskamer en behoren tot de groep tropische kamerplanten.

Wanneer je ze goed verzorgt, zal de plant je dankbaar en zijn het echte sfeermakers in huis. Wat wat zijn nu tropische kamerplanten? Om daar duidelijk in te geven hebben wij een lijst gemaakt van 15 tropische kamerplanten. Te beginnen met de welbekende Monstera.

1. Monstera

De gatenplant oftewel de Monstera is een plant die in menige huiskamer voorkomt. Hij is er in vele soorten en maten verkrijgbaar. De bladeren zijn vaak groot en hebben gaten of inhammen, wat de plant zo uniek maakt.

Tropische Kamerplanten monstera

De verzorging is redelijk makkelijk. Hij heeft wel de ruimte nodig om te groeien en zet de plant op een schaduwrijke plaats, zeker niet in de volle zon, want dan worden de bladeren geen. En twee keer in de week een beetje water geven. Dat is alles wat de Monstera nodig heeft.

Ben jij op zoek naar een graslelie? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod graslelies tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Palm

Dit is ook wel een van de bekendste tropische kamerplanten, de palm. De palm is er ook weer in vele soorten en maten verkrijgbaar. Elke met zijn eigen unieke bladeren, welke meestal bestaan uit bladsprieten.

Tropische Kamerplanten palm

De plant kan heel groot worden, zowel in de hoogte als in de breedte, dus een ruime plaats heeft deze plant wel nodig. Liefst niet in de volle zon maar half schaduw. En twee keer per week een beetje water is voldoende. Met rust zal deze uitgroeien tot een ware parel van je woonkamer.

Voor meer grote kamerplant kan je onze blog hierover lezen.

3. Bananenplant (Musa)

Er zijn wel 400 soorten bananenplanten en een groot aantal van deze planten kunnen we houden als kamerplant. Het zijn vanzelfsprekend niet de hele grote Musa planten, maar dan nog heb je meestal wel een grote plant in huis.

Tropische Kamerplanten musa

Zelfs de dwerg bananenplant heeft nog veel ruimte nodig. Ze zijn verder verzot op veel licht en vanwege de grote bladeren verdampt de plant ook veel vocht. Dus regelmatig water geven is wel nodig. De grond van de Musa moet altijd vochtig zijn. Dit is in de tropen namelijk ook het geval.

In onze huiskamers staat meestal de Musa ‘Dwarf Cavandish’, de dwerg bananenplant.

4. Cactus

De meest bekende en meest verkochte tropische planten zijn wel de cactussen. Ze zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Sommige blijven klein en andere kunnen met een goed verzorging uitgroeien tot hele grote planten.

Tropische Kamerplanten cactussen

Er zijn wel 1500 soorten cactussen bekend, allemaal even uniek. De vorm is anders dan een gewone kamerplant, de kleuren zijn anders vele soorten hebben naalden. Kortom, het zijn karakteristieke planten.

De cactus heeft over het algemeen weinig vocht nodig. Veel vocht is namelijk opgeslagen in de cactus zelf. Ze kunnen dus een tijdje droog staan. Een warme standplaats is wel aan te bevelen, ze komen namelijk uit de tropen en houden van warmte.

5. Bromelia

De volgende plant in de lijst van tropische kamerplanten is de Bromelia. Ook weer zo’n unieke plant. Wij houden deze plant als kamerplant in een pot, maar in de tropen hechten zij zich vaak met de wortels aan andere bomen zonder dat ze daar voedingsstoffen aan onttrekken.

Tropische Kamerplanten bromelia

De plant heeft lange stengels van bladeren die in een rozet groeien. In het midden komt vaak een bloem tevoorschijn en het midden van de rozet is vaak heel fleurig.

Het water geven doe je ook in de rozet. In de rozet zitten namelijk kleine haartjes die het vocht opnemen. Heel af en toe kan je ook water geven op de aarde maar over het algemeen geef je water in de rozet.

6. Strelitzia (Paradijsvogelplant)

Tja, tropische planten zijn kleurig, fleurig en uniek in vorm. De Strelitzia is hier geen uitzondering op maar juist het voorbeeld. Het is een hele mooie plant die echt opvalt als je deze als kamerplant hebt staan.

Tropische Kamerplanten paradijsvogelplant

In het wild kan bijvoorbeeld de Strelitzia Nicolai wel 10 meter hoog worden. De meeste soorten worden echter 3 – 6 meter groot. De bladeren zijn gerangschikt in twee rijen en vormen een waaier.

De Strelitzia zet je op een lichte plek en heeft geen probleem met direct zonlicht. De plant het tenslotte relatief veel water nodig.

7. Wonderstruik (Croton)

De wonderstruik herken je aan de bonte kleuren van bladeren die compact groeien. Het leuke aan deze plant is dat hoe meer licht hij ontvangt hoe bonter de bladeren worden.

Tropische Kamerplanten wonderstruik

De wonderstruik zet je dus op een hele lichte plaats neer, maar niet in direct zonlicht, dan worden de bladeren namelijk geel. Je geeft de plant twee keer per week water zodat de grond altijd vochtig is.

De plant is verder licht giftig, dus niet verstandig om deze plant in huis te halen als je katten hebt.

8. Zamioculcas

Een andere naam voor deze plant is de ZZ-plant of de Emerald Palm en is vandaag de dag heel populair. Ik denk samen met de cactussen een van de meest verkochte tropische kamerplanten.

Tropische Kamerplanten Zamioculcas

Het is een plant die geen bloemen geeft, maar daaro hij hij nog niet saai. De mooie stengels met fel groene bladeren zijn juist een statement in elke huiskamer.

Mede door de makkelijke verzorging zie je de plant is vele huiskamers staan. De plant wil graag een lichte omgeving hebben zonder direct zonlicht. Daarnaast een beetje water geven, dat is alles.

9. Tropische Bekerplant

Dit is een hele bijzondere plant die zelf zijn voeding zoekt in de vorm van vliegen en muggen die op de kelk van de bloem afkomen. Dit is een echte tropische plant en een hele karakteristieke plant en dus ook een vleesetende plant.

Tropische Kamerplanten Tropische Bekerplant

De kelken/bloemen van de plant worden groen, rood of paas afhankelijk van de soort. De bekerplant houdt van een schaduwrijke plaats en heeft regelmatig water nodig. De grond moet vochtig blijven.

10. Vetplantjes

De volgende grote groep planten in de ljst van tropische kamerplanten zijn de vetplantjes. Er zijn legio vetplanten te vinden en ze worden over het algemeen niet zo groot. Meerdere vetplantjes bij elkaar op een tafel is echter heel huiselijk en geeft een gezellig gevoel.

Tropische Kamerplanten vetplantjes

De planten hebben weinig verzorgen nodig, maar wel veel zon. Je kunt ze zelfs in de volle zon plaatsen, geen probleem voor deze soort.

Daarnaast hoef je de plant niet veel water te geven, ze kunnen prima overleven ook al geef je ze 3 weken geen water. Van teveel water gaan ze dood. Ze worden dan ziek van wortelrot. Wil je meer weten over wortelrot lees dan een andere blog van ons over wortelrot. Hierin wordt vertelt wat het is, hoe je het tegen kan gaan en hoe je het kan verhelpen.

11. Venusvliegenval

De naam van deze plant, venusvliegenval zegt alles al. De plant verleidt insecten in de val. Dit is de voeding die deze plant nodig heeft om te overleven. Hij vangt de insecten door de bloem. Dit zijn twee bladeren met stekels die de plant relatief snel kan sluiten waardoor het insect gevangen wordt.

Tropische Kamerplanten venusvliegenval

Deze bijzondere plant heeft weinig verzorging nodig. Het enige wat deze plant nodig heeft is relatief veel water. De standplaats voor deze plant moet zonnig zijn. Direct zonlicht is zelfs geen probleem. Bij een goede verzorging kan deze Venusvliegenval heel veel vliegen voor je afvangen.

12. Alocasia

Deze plant komt van oorsprong uit India maar is een vaak geziene plant in menige huiskamer. Een andere naam voor deze plant is Olifantsoor. Dit komt natuurlijk door de enorme grote bladeren van deze plant die in de natuur wel een doorsnede kunnen hebben van anderhalve meter.

Tropische Kamerplanten alocasia

In je huiskamer worden ze ook wel groot maar geen anderhalve meter. De grond van de Alocasia moet steeds licht vochtig zijn anders gaan de bladeren slap hangen, ze krijgen dan te weinig vocht.

De plant moet in het licht staan maar mag niet te veel direct zonlicht vangen. Als de plant te donker staat krijg de plant hele lange stengels die op zoek gaan naar licht.

13. Graslelie

Een hele makkelijke tropische kamerplant is de graslelie die ook weer in vele soorten verkrijg baar is. Voor de verschillende soorten lees je onze blog over de verscheidenheid van de graslelie. De graslelie heeft ook nog een andere naam namelijk de spinnenplant.

Tropische Kamerplanten graslelie

Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten. Hij kan o.a benzeen en formaldehyde uit de lucht halen. Het is een van de best luchtzuiverende planeten die bestaat.

De graslelie wil graag dat de aarde vochtig blijft en kan op een schaduwrijke plaats staat of hangen. Als hangplant kan de lelie heel groot worden. Je kunt deze plant ook als hangplant op je badkamer plaatsen. De graslelie is ook opgenomen in onze lijst van hangplanten voor de badkamer.

14. Sanseveria

De sanseveria is eigenlijk een vetplant alleen kan deze best wel groot worden. Daarnaast zijn er heel veel soorten vetplanten met allemaal een eigen tekening van het blad. Het blad bestaat uit langen sprieten die uit de aarde komen.

Tropische Kamerplanten sanseveria

Wanneer deze plant bloeit, wat best lastig is, geeft de Sanseveria witte geurende bloemen. De plant komt voor in het west tropische deel van Afrika.

De verzorging is makkelijk, namelijk niet in direct zonlicht plaatsen en heel weinig water geven. De grond moet opdrogen tussen twee watergeef beurten in. Veel vocht heeft de plant al opgeslagen in de bladeren. Wanneer de bladeren verschrompelen, dan krijgt de plant te weinig water.

15. Varen

De laatste in de lijst van tropische kamerplanten is, of eigenlijk zijn de varens. Ook weer een bijzonder plant. Er zijn wel duizenden soorten varens in het wild en ze komen over de hele wereld voor, maar voornamelijk in het tropische regenwoud.

Tropische Kamerplanten varens

De varens groeien in het wild in de schaduw van het regenwoud, dus in je woonkamer plaats je de varen niet in de volle zon. Daarnaast hebben ze veel water nodig dus de grond in de pot moet altijd vochtig zijn.

Bij een goed verzorging geeft de varen mooie helder groene bladeren. In de zomerperiode kan je de varens ook in je tuin of op het balkon plaatsen.

Varens vermenigvuldigen zichzelf o.a. door sporen welke onder aan het blad zitten. Wat je met deze sporen kunt doen kan je lezen in onze blog over varens stekken.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen