Taxus Snoeien, Een Complete Handleiding

taxus snoeien

Hoe kun je een Taxus eigenlijk het beste snoeien? En waar moet je met deze plant eigenlijk rekening mee houden? Dat zijn veelvoorkomende vragen voor mensen die een van deze groene hagen in hun tuin hebben staan. Gelukkig is het snoeien van de Taxus niet heel moeilijk. In het kort werkt dat zo:

  • Gebruik een scherpe heggenschaar en handschoenen (de plant is giftig!)
  • Snoei de Taxus zo ver terug als je zelf wilt, dit mag helemaal tot op de stam
  • Snoei de bovenkant 10 centimeter korter dan de onderkant van de haag
  • Laat het snoeiafval gratis ophalen via TaxusTaxi.nl. Het afval wordt gebruikt voor de ontwikkeling van chemotherapieën

Wel moet je bij het snoeien van een Taxus met een aantal dingen rekening houden. De reden hiervoor is dat de plant tegen een stootje kan, maar je ook voor je eigen veiligheid dingen in gedachte moet houden. Hieronder lees je hoe je de Taxus snoeit, wanneer je dit het beste doet, hoe je de plant vervolgens bemest én hoe je omgaat met de giftigheid van de plant. Lees snel verder!

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hoe Taxus Snoeien?

Het mooie aan een Taxus is dat je deze op elke gewenste diepte kan snoeien. Als je deze dus een heel stuk wil terug knippen is dat geen enkel probleem. Wil je liever alleen de puntjes wat bijknippen is dat ook een mogelijkheid. Het mooiste is vaak wel om wat groen over te laten, omdat het vaak twee jaar duurt voordat een kale plant zich weer een beetje heeft ontwikkeld.

taxus

Gebruik voor het snoeien van je Taxus een scherpe heggenschaar en scherpe mesjes om de takken af te snijden. Het gebruik van goed materiaal is belangrijk. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de geknipte takken een mooie wond overhouden. Hoe strakker deze wordt afgesneden hoe minder groot de kans op infecties is en hoe beter de plant over de loop van jaren zal groeien.

Verder is het goed om te weten dat je hagen (waaronder dus de taxus) altijd een beetje smaller wil snoeien aan de bovenkant dan aan de onderkant. Bij voorkeur is de onderkant een centimeter of 10 langer dan de bovenkant. De reden hiervoor is dat de bovenkant meer zonlicht zal vangen en hierdoor sneller zal groeien. Als je de plant recht zou trimmen dan is de bovenkant na verloop van tijd een stuk breder dan de onderkant en dat ziet er vreemd uit.

Wil je liever zien hoe je precies een taxis moet snoeien, kijk dan deze video, met uitleg!

Taxus Snoeien Tot Op De Stam

Soms vragen mensen zich af of je de Taxus helemaal mag terugsnoeien tot op de stam. Geen gekke vraag als je jezelf bedenkt dat dit bij veel planten niet is aan te raden omdat deze dan doodgaan.

Gelukkig mag je een Taxus wel helemaal terugsnoeien tot op de stam. Deze haag kan in dat opzicht tegen een goede snoeibeurt. De reden daarvoor is dat de Taxus altijd veel uitlopers en slapende knoppen op de stam heeft zitten. Deze worden ”geactiveerd” als je de stam terugsnoeit.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Wanneer Taxus Snoeien?

Een Taxus mag je heel het jaar door snoeien. Het is hierbij wel belangrijk dat de temperatuur boven het vriespunt ligt. De ideale periode om te snoeien is van begin mei tot eind juli. Augustus en september zijn andere maanden die de voorkeur hebben.

Als je écht goed onderhoud aan je Taxus wil geven dan is het aan te raden de plant zowel voor de zomer als aan het einde van de zomer (in bovenstaande periodes) te snoeien. Op deze manier stimuleer je de groei van de haag en zal deze een mooi en vol uiterlijk krijgen.

taxus snoeien

Daar is echter nog niet alles mee gezegd. Mocht je de plant namelijk compleet willen terugsnoeien dan is het aan te raden dit te doen in de maanden oktober en november. Op deze manier hebben de uitlopers en slapende knoppen direct de mogelijkheid om in het voorjaar uit te lopen.

Het risico bestaat dan wel dat een strenge winter de Taxus misschien iets teveel wordt. Mocht je de plant drastisch terugsnoeien in het voorjaar dan loop je weer de kans dat deze verbrand in de hete zomerzon. Het terugsnoeien van een overwoekerde haag is en blijft dus een klein beetje een risico.

Taxus Snoeien In De Zon?

Zoals we net al zeiden is de hete zomerzon vaak geen goed moment om een Taxus te snoeien. Dat geldt overigens voor heel veel plant. De reden hiervoor is dat je een plant ”verwond” op het moment dat je deze snoeit. Als de open wonden vervolgens heel de dag in de zon staan kunnen deze verbranden en schade opleveren aan de plant. Daarom is het aan te raden een Taxus te snoeien op een bewolkte dag met weinig warmte.

Taxus Snoeien En Bemesten

Nadat je een Taxus gesnoeid hebt zal je ook de neiging hebben deze te bemesten. Dat is een logische gedachte en daar is op zich weinig mis mee. Echter is het zo dat de ideale bemestingsperiode net iets verschilt van de ideale snoeiperiode.

Zoals we net al zagen snoei je een Taxus bij voorkeur in mei-juli en augustus-september. Het bemesten doe je echter het liefst twee keer per jaar in maart-april en juni-juli.

De reden hiervoor is dat de Taxus na deze maanden zijn grootste groeispurt zal doormaken en daardoor kan hij de energie goed gebruiken. Gebruik hiervoor altijd een hagenmest of een coniferenmest. Daar zitten de grondstoffen in die de Taxus nodig heeft.

Taxus Snoeien Giftig?

Zoals we aan het begin van het artikel al zeiden is de Taxus Baccata een giftige plant. Dit betekent ook dat je tijdens het snoeien op een paar dingen moet letten om jezelf en je omgeving te beschermen.

Als eerste is het belangrijk om het snoeiafval goed op te ruimen. Dieren eten de plant van nature niet doordat deze voor hun giftig ruikt. Echter, als de plant gesnoeid is dan verliest deze zijn giftige geur en daardoor kunnen dieren denken dat het veilig is om de plant te eten. Het opruimen van snoeiafval is daarom een héél goed idee.

Verder is het aan te raden handschoenen te dragen als je de plant aan het snoeien bent. De giftige vloeistoffen van de plant zullen niet direct problemen opleveren voor je huid maar je wilt natuurlijk niet dat dit bijvoorbeeld in je ogen terechtkomt.

Taxus Snoeien Voor Medicijnen

Gelukkig heeft de giftigheid van de plant ook een voordeel. Dat is namelijk dat deze gebruikt wordt om chemotherapieën van te maken. Het snoeiafval wordt door heel Nederland gratis ingezameld. De enige eis hiervoor is dat je wel minimaal één kruiwagen aan snoeiafval hebt. Als dat het geval is dan kun je via TaxusTaxi.nl het afval gratis binnen 3 dagen laten ophalen. Dan doe je niet alleen jezelf een precies maar ook de mensen die dit voor hun gezondheid nodig hebben.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen