Spirea Snoeien – De Japonica En Alle Andere Soorten Spirea!

spirea snoeien

De oorspronkelijke naam is Spiraea! Echter is de naam Spirea, zonder ‘aea’ gebruikelijker. Het is een mooie sierstruik en sommige kunnen wel 2 meter hoog kan worden, de meeste soorten blijven hier meestal ruim onder. De struik geeft kleine bloemetjes in de kleuren paars en wit/creme. Het is een compacte struik maar ook deze moeten wel eens gesnoeid worden. Hoe doe je dat, Spirea snoeien?

Spirea snoeien. Bloeit de Spirea op één jarig hout, dan snoei je in het vroege voorjaar alle takken terug met een heggenschaar. Bloeit je Spirea op meerjarig hout, dan pas je verjonging snoei toe, direct na de bloei. Je knip oude takken terug tot ongeveer 10 cm boven de grond.

Ben jij op zoek naar een spirea? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hoe Spirea Snoeien?

Hoe de Spirea gesnoeid moet worden hangt al van de soort Spirea. Er zijn Spirea’s die op eerstejaarshout bloeien en Spirea’s die op meerjarig hout bloeien.

De voorjaarsbloeiers zijn hebben witte bloemen en bloeien op tweedejaarshout. Deze spirea’s vormen aan de voet van de struik nieuwe scheuten waar het jaar daarop de bloemen aan komen. Hier wordt verjonging snoei op toegepast; de uitgebloeide takken worden gesnoeid.

De zomerbloeiers bloeien aan nieuwe jonge scheuten die in het voorjaar ontstaan zijn, één jarige scheuten dus. Deze Spirea’s moeten helemaal gesnoeid worden, anders zullen ze geen bloemen geven in de zomer.

De bovenstaande informatie is van toepassing op het overgrote deel van de Spirea’s, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, het blijft wel de natuur natuurlijk…

Dit bloeien bepaalt hoe en wanneer er gesnoeid kan worden. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende Spirea’s in Nederland en hun bloeiwijze:

  • Bloeien op nieuw hout
    • Japonica
    • Little Princes
    • Gold Flame
    • Anthony Waterer
  • Bloeien op oud hout
    • Arguta
    • Vanhouttei
    • Thunbergii
    • Snowmound
    • Bumalda
    • Grefsheim

Hoe er gesnoeid moet worden, hangt dus af van de soort Spirea. En ook wanneer er gesnoeid wordt hangt af van de soort. Onderstaand wordt per soort Spirea besproken wanneer er gesnoeid moet worden en hoe er gesnoeid moet worden. Volg de instructies en elk jaar zal de Spirea volop bloeien.

Wanneer Spirea Snoeien?

Wanneer een Spirea gesnoeid wordt is bepalend voor wat er gesnoeid moet worden. In het voorjaar of zomer wordt er anders gesnoeid dan in het najaar. Per soort wordt aangegeven wat en hoe er gesnoeid wordt, op welke tijdstip.

Hoe Spirea Japonica Snoeien?

Deze groei op één jarig hout, dus in het voorjaar wordt de plant gesnoeid. Snoei alle takken terug tot op ongeveer 15 – 20 centimeter. De Plant zal nu nieuwe scheuten aanmaken, die in de zomer volop bloeien.

Spirea Snoeien
Japonica

Je kan hiervoor de radicale aanpak gebruiken door de heggenschaar te gebruiken maar een snoeischaar werkt ook goed.

Hoe Spirea Little Princes Snoeien?

Ook de Little Princess bloeit op één jarig hout dus ook deze helemaal terugsnoeien tot 15 centimeter boven de grond. De uitgebloeide bloemen verwijderen, want dit verlengt de bloeiperiode.

Hoe Spirea Goldflame Snoeien?

Ook voor de Goldflame geldt, pak de heggenschaar en snoei de struik in het voorjaar radicaal terug, tot 15 centimeter boven de grond. Uitgebloeide bloemen kan je het hele jaar wegknippen.

Hoe Spirea Anthony Waterer Snoeien?

Snoei ook de Anthony Waterer in het voorjaar helemaal terug. De struik behoud hiermee zijn compacte vorm en zal in de zomer volop bloeien.

Ook kun je nu de uitgebloeide bloemen wegknippen, zo verleng je de bloeiperiode.

Hoe Spirea Arguta Snoeien?

Dit is een Spirea, die bloeit op oud hout, en heeft verjonging snoei nodig om het jaar daarop volop te kunnen bloeien. Zo produceert deze Spirea telkens nieuwe jonge scheuten.

spirea snoeien
Arguta

Knip na de zomer de oude takken af, tot aan de nieuwe scheuten. Knip ook een paar oude takken weg tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. Hierdoor wordt de plant verjongt en behoud deze een compacte vorm. Door het snoeien blijft de struik sterk.

Wees niet bang om te snoeien, liever te veel dan te weinig, in dit geval!

Hoe Spirea Vanhouttei Snoeien?

Ook deze heeft verjonging snoei nodig, direct na de bloei. Snoei oude takken af tot 10 centimeter boven de grond. Zo worden nieuwe takken aangemaakt en behoud je een sterke plant. Nieuwe knopen kunnen zich zo ontwikkelen.

Hoe Spirea Thunbergii snoeien?

Het blijft eentonig, ook deze heeft verjonging snoei nodig, direct na de bloei. Snoei de oude takken terug zodat nieuwe (zij)scheuten de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Hoe Spirea Snowmound Snoeien?

Na de bloei kan de heester gesnoeid worden. Snoei enkele oude takken tot 10 cm boven de grond, een aantal knopen (waar nieuwe takken uit kunnen groeien, later) moeten nog zichtbaar zijn. De compacte vorm blijft zo behouden en nieuwe scheuten worden door de Spirea aangemaakt.

Hoe Spirea Bumalda Snoeien?

Uitgebloeide stengels worden bij de grond afgeknipt, boven een zichtbaar oog. Dus ook verjonging snoei toepassen! Net zo als bij de bovenstaande 4 Spirea’s.

Hoe Spirea Grefsheim Snoeien?

Als laatste Spirea de Grefsheim, die ook verjonging snoei nodig heeft. Knip de uitgebloeide takken terug tot minimaal 1 knoop boven de grond. Knip, waar mogelijk, de sterke scheuten, regelmatig terug, want dan blijft de struik in balans en sterk.

Dit waren zijn de Spirea struiken en hoe je ze moet snoeien. Veel succes met de klus en een mooie bloei toegewenst.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen