12 x Populaire Soorten Peperomia

soorten Peperomia

Er zijn een aantal soorten Peperomia die er ook echt anders uitzien. Ze hebben verschillende soorten kleuren en bladeren.

De Peperomia is een plant die oorspronkelijk vooral voorkomt in de tropische gebieden van Zuid- of Midden-Amerika. Daar groeien ze dicht bij de grond in de oerwouden en de bossen. Daardoor houdt de plant over het algemeen van een beschutte plek met zowel licht en schaduw. Doordat de Peperomia kenmerken heeft van een vetplant hebben ze daarnaast ook weinig water nodig en zijn ze heel erg laag in het onderhoud. Weten met welke populaire soorten Peperomia jij je kamer kunt verrijken? Lees dan snel verder!

1. Peperomia Raindrop

De Peperomia Raindrop is zeker een van de populairste soorten Peperomia die er is. Dat komt door verschillende dingen. Als eerste is de plant heel erg compact (hij wordt maximaal zo’n 30 centimeter hoog) en dat maakt het een leuke plant voor bijvoorbeeld de vensterbank. Daarnaast hebben de bladeren een redelijk bijzonder uiterlijk, hij heeft de naam ”raindrop” natuurlijk niet voor niets gekregen.

Door zijn bladeren heeft de plant ook wel wat weg van de uiterst populaire pannenkoekenplant maar vergis je niet, dit is echt een andere soort. De verzorging van de Raindrop is verder relatief simpel, een plek in de halfschaduw is wat die verlangt. Water geeft je een tot twee keer per week en het liefst laat je de grond tussen de waterbeurten door uitdrogen.

Ben jij op zoek naar een peperomia? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod peperomia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Peperomia Obtusifolia

De Peperomia Obtusifolia (ook wel bekend als de baby-rubberplant) is een Peperomia die vooral wat wegheeft van een vetplant. Dat komt eigenlijk vooral door de dikke bladeren die deze plant heeft. De bladeren reageren hierdoor ook heel heftig op water. Als de plant genoeg water heeft dan zijn de bladeren dik en opgezet. Als de plant daarentegen weinig water heeft dan krimpen de bladeren langzaam in en worden ze een stukje fragieler.

Deze Peperomia doet het verder vooral goed in de halfschaduw. Hij kan ook in wat directer licht staan maar alsjeblieft niet teveel zon, dat is teveel van het goede. Geef de plant een tot twee keer per week water en hij zal zich helemaal geaard voelen.

De volgende in de lijst van soorten Peperomia is de Peperomia Rotundifolia.

3. Peperomia Rotundifolia

Deze Peperomia is net weer iets anders dan de andere Peperomia’s die we tot nu toe besproken hebben. De Rotundifolia is namelijk heel erg geschikt als hangplant. De lange takken die gevuld zijn met vele bladeren hangen namelijk uit zichzelf naar beneden.

De plant is redelijk compact en daardoor neemt hij tegelijkertijd ook weer niet teveel ruimte in in jouw kamer. De plant doet het vooral goed in de halfschaduw met gefilterd licht. Daardoor doet die het bijvoorbeeld goed in een beschut hoekje van je kamer of in een kantoor.

4. Peperomia Prostrata

De Peperomia Prostrata herken je eigenlijk direct aan de hele kleine, ronde bladeren die aan lange stengels naar beneden hangen. Het zijn kleine planten en daardoor vinden ze vaak een plek in de vensterbank of een bureau. De bladeren zijn erg delicaat en vallen makkelijk van de plant af als ze worden aangestoten dus een plek waar dit niet kan gebeuren is het best.

De plant heeft korte wortels wat betekent dat ze jaren in dezelfde pot kunnen blijven. Verder doet de plant het goed in de halfschaduw en is het goed om te weten dat ze echt niet teveel water nodig hebben. Geef ze een klein beetje water en alleen als de aarde helemaal droog is geworden.

5. Peperomia Argyreia

De Argyreia komt oorspronkelijk voor in Zuid-Amerika maar zie je tegenwoordig in heel veel huiskamers terugkomen. De reden daarvoor is toch vooral te vinden in het feit dat de bladeren een heel opvallend uiterlijk hebben. Deze hebben namelijk het patroon van een watermeloen, vandaar dat de plant ook wel de watermeloen Peperomia wordt genoemd. Eén van de mooie soorten Peperomia!

soorten Peperomia

De plant wordt over het algemeen een centimeter of 30 hoog (de minivariant houdt het bij 15 centimeter). Voor de plant als geheel zijn de bladeren eigenlijk opvallend groot. Verder hebben de bladeren een ‘vlezig’ gevoel als je ze aanraakt. Dat komt natuurlijk doordat ook deze Peperomia veel water bewaard in zijn bladeren.

6. Peperomia Angulata

De Angulata is er in twee verschillende varianten: de Rocca Verde of de Rocca Scuro. De Verde heeft lichtgroene bladeren met een bijna niet opvallende tekening. De Scuro heeft donkergroene bladeren met witte strepen en is daardoor een stuk meer uitgesproken. Daarnaast is het leuke van deze plant ook dat de stam een rode kleur heeft wat dan weer een mooi contrast oplevert.

soorten peperomia

De plant blijft over het algemeen redelijk laag en groeit het liefst in een compact formaat naar de zijkanten. Daardoor vind je ze vaak terug op de vensterbank. Verder is het goed om te weten dat deze planten het goed doen in omgevingen met kunstmatig licht (ideaal voor bijvoorbeeld een kantoor!).

7. Peperomia Caperata

De Caperata heeft als bijnaam ‘rattenstaart’ en dat is als je de plant voor het eerst ziet ook geen hele gekke bijnaam. Over het algemeen kenmerkt de Caperata zich namelijk door wat langere, dunne bladeren die wel wat weg hebben van een rattenstaart. Welke kleur de bladeren hebben dat hangt dan weer van de soort af (Rosso, Red Luna, Silver, Abricos, Ruby Ripple etc.).

soorten  Peperomia

Deze plant is namelijk verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en elke soort heeft dan weer een ander uiterlijk. Als je op zoek bent naar een Peperomia die een uitgesproken karakter heeft dan zal een van de Caparata variaties je vast bevallen! Nog één van de soorten Pepermonia is de Clusiifolia.

8. Peperomia Clusiifolia 

De Clusiifolia produceert ovaal vormige bladeren die uitlopen in een puntvorm. Wat deze plant echte direct een eye-catcher maakt is de dikke wit-roze rand die er over de bladeren loopt. Dat maakt dit een van de opvallendste Peperomia’s die er is. Verder is het goed om te weten dat de plant ook redelijk compact blijft met een hoogte van ongeveer 20 centimeter.

Leuk om te weten is dat de plant in het voorjaar ook in bloei komt te staan en dan geurloze, witte stengels produceert die omhoog groeien. De plant groeit verder goed in een plek met direct licht (dat is anders dan wat er normaal voor een Peperomia wordt aangeraden) of de halfschaduw. Direct zonlicht is teveel van het goede en zal de bladeren verbranden. Hoe meer licht de plant heeft, hoe feller de kleuren zullen worden.

9. Peperomia Hope

Als je een beginnende plantenliefhebber bent dan is de Peperomia Hope een goede keuze. De plant is namelijk ideaal geschikt als kamerplant en kan ook tegen wat verwaarlozing. Het is een kleine plant die in totaal 20 centimeter breed word en maximaal 30 centimeter hoog.

De plant moet zijn schoonheid vooral hebben van de bladeren aangezien hij nooit in bloei komt te staan en dus geen bloemen produceert. Voor het beste resultaat zet je de plant in de schaduw of de halfschaduw. De volgende in de lijst van soorten Peperomia is de….

10. Peperomia Deppeane

De Deppeane is een ideale, compacte hangplant. De plant produceert kleine lichtgroene bladeren in een ovale vorm die heel erg dicht op elkaar groeien. Het is daardoor ook zeker een van de meest compacte planten op deze lijst.

Verder is het een sterke plant die tegen een stootje kan. Zet de plant in de halfschaduw voor het beste resultaat en laat de grond licht uitdrogen tussen de momenten dat je de plant water geeft.

11. Peperomia Griseoargentea

De Griseoargentea wordt in het Engels ook wel de ‘Silver Leaf’ genoemd en dat komt natuurlijk door de opvallende kleur van het blad. Deze heeft een zilveren kleur en daardoor is de plant redelijk uniek in dit lijstje. De plant produceert redelijk grote, hartvormige bladeren (die ongeveer zo’n 6 centimeter lang worden).

erder hebben de bladeren ook een redelijk gerimpeld uiterlijk wat de plant alleen maar karakteristieker maakt. Zorg dat de plant in de zomer in de halfschaduw staat maar in de winter in het volle licht (geen direct zonlicht, dat verbrandt de bladeren). En de laatste in de lijst van soorten Peperomia is de Orba.

12. Peperomia Orba

De Orba is in mijn opinie een van de meest bescheiden Peperomia’s die er is. De plant produceert hele schattige kleine, groene bladeren die redelijk compact op elkaar staan. De stengels van de plant groeien gewoon omhoog en daardoor krijgt de plant uiteindelijk een soort van bolvorm.

Als het gaat om de verzorging van de plant dan is het goed om te weten dat die het goed doet in de halfschaduw of het volle licht (geen direct zonlicht). Water geven doe je alleen als de aarde licht is uitgedroogd, doe je meer dan dit dan zal de plant verdrinken.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen