Bananenplanten zijn ontzettend veelzijdige planten. In veel gevallen zal je ze, vanwege het koude klimaat in Nederland, in de woon- of slaapkamer tegenkomen. Toch kunnen deze planten met een goede bescherming in sommige gevallen ook goed de winter doorkomen. Benieuwd naar welke 15 populaire soorten bananenplanten er zijn en wat hun kenmerken? Lees snel verder!
Inhoudsopgave
1. Musa Dwarf Cavendish
De Musa Dwarf Cavendish (ook wel dwerg bananenplant genoemd) is waarschijnlijk de bekendste bananenplant die er is. Dat komt doordat deze plant, commercieel gezien, verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de productie van bananen.
Qua uiterlijk is het zo dat de jonge planten vaak paarse of bruine vlekken op hun bladeren hebben zitten. Deze raken ze kwijt naarmate ze ouder worden. Daarnaast doet deze soort het eigenlijk het beste in warme omgevingen met veel zonlicht, net als hun natuurlijke omgeving.
Verder heeft de plant ook veel water nodig. Mocht je een Dwarf Cavendish willen kopen dan zullen deze meestal tussen de 50-80 centimeter hoog zijn. Na verloop van tijd kan deze ”dwergplant” wel een hoogte bereiken van 2-3 meter. Houdt hier dus rekening mee.
Ben jij op zoek naar een bananenplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bananenplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor bananenplanten ze in huis hebben!
2. Musa Tropicana
De Musa Tropicana is een andere plant die je veel tegen zult komen. Deze plant wordt in Nederland vaak verkocht. In tegenstelling tot veel bananenplanten op deze lijst heeft de Tropicana wel even wat tijd nodig om te groeien. Daarnaast wordt deze plant met 1-2 meter ook niet zo heel hoog en dat maakt deze plant een geschikte kamerplant.
3. Musa Basjoo
De Musa Basjoo (Japanse vezelbanaan) is in Nederland en België ontzettend populair als buitenplant. In ons koude klimaat zal de bovenkant van de plant in de winter zeker afsterven. Dit is echter geen probleem aangezien de onderkant en de wortels de winter waarschijnlijk wel zullen overleven. Daarvoor zul je wel enkele voorzorgsmaatregelen moeten nemen.
Als de plant de winter overleeft dan zorgt dit voor een nieuwe plant in het voorjaar en de zomer. Door de relatief korte groeiperiode (van april tot september) groeit de plant dus ook wel extreem hard. Een volwassen plant kan immers van niets, binnen een paar maanden naar een hoogte van 5 meter groeien.
4. Musa Sikkimensis
Net als de Musa Basjoo staat de Sikkimensis erom bekend heel erg goed bestand te zijn tegen winterse omstandigheden. Daarnaast maakt de Sikkimensis ook nog eens een stuk sterkere bladeren aan waardoor deze ook tegen een windstoot kunnen.
Verder zijn de bladeren aan de bovenkant donkergroen terwijl de onderkant juist een rode gloed heeft. Gezien zijn hoogte is deze plant niet heel erg geschikt voor binnenshuis, een volwassen Sikkimensis wordt namelijk 4 meter hoog.
5. Musa Velutina
De Musa Velutina is in tegenstelling tot de meeste planten op deze lijst relatief klein (maximaal 2 meter). Dat maakt dat deze plant relatief goed binnenshuis kan leven. Verder wordt deze plant ook wel de roze dwergbanaanplant genoemd. Dat komt doordat de vruchten die de plant produceert felroze zijn wat een mooi contrast oplevert.
Daarnaast is het praktisch gezien verstandig om de plant in een pot te zetten. Mocht je de planten namelijk toch buiten willen zetten dan kun je ze in de winter weer naar binnen halen. Overwinteren in de grond is met deze planten namelijk niet echt mogelijk aangezien het daarvoor 6 graden of warmer moet blijven.
6. Musa DaJiao
De Musa Dajiao is een bijzondere bananensoort. DaJiao betekent namelijk ”grote banaan”, want groot dat wordt deze plant zeker. In totaal kan deze plant een hoogte bereiken van 2,5 meter en een spanwijdte van 3 meter.
Mocht je van deze planten echt bananen willen kunnen eten dan zal je de plant op de een of andere manier binnenshuis of in een kas moeten laten overwinteren. Buiten overwinteren (mits goed beschermt) is geen probleem. Wel zal de plant afsterven tot aan de grond. Aangezien de DaJiao alleen bananen produceert als deze twee jaar of ouder is, is dat dus iets om rekening mee te houden.
7. Musa Sikkimensis Red Tiger
Net Als de Musa Basjoo kan ook de Musa Sikkimensis Red Tiger in de winter tegen een stootje. Dat is dus voor ons klimaat een perfecte match. Dat komt doordat de plant in de natuur groeit tot een hoogte van 2000 meter in het Himalayagebergte waar het sneeuwt en vriest.
Verder is het uiterlijk van deze plant ook redelijk uniek. Dat komt doordat de onderkant van het blad uiteindelijk bordeauxrood zal kleuren. De bovenkant van het blad zal donkergroen blijven gecombineerd met een tijgerprint. Vandaar dat de plant dus Red Tiger heet.
8. Musa LasioCarpa
De Musa LasioCarpa (ook wel de Chinese lotusbanaan genoemd) is een relatief kleine bananenplant. Voordat deze plant tot bloei komt, heeft deze wel wat tijd en aandacht nodig. Als de plant namelijk 3 jaar heeft kunnen groeien komt er uit de stam een enorme dikke bloemstengel waar een grote gele bloemenknop uit tevoorschijn komt met een diameter van 20 centimeter. De plant zelf wordt 90 – 180 centimeter hoog.
Er vanuit gaande dat de bloem zich binnenshuis bevindt (en dus de juist temperatuur heeft en de juiste hoeveelheid lucht, kan deze bloem 5 tot 12 maanden bloeien. Mocht je de plant in je tuin willen neerzetten dan kan dat maar de kans is groot dat deze dan elke winter afsterft tot aan de grond. Daardoor zal je de bloem niet te zien krijgen. Daarnaast heb je dan ook een grondige voorbereiding nodig om de plant winterklaar te maken.
9. Ensete Ventricosum “Maurelli”
De Ensete Ventricosum Maurelli is een compleet andere plant dan de verschillende soorten bananenplanten die we tot nu toe hebben besproken. Dat komt doordat de kleuren van deze plant echt heel erg mooi zijn. Een combinatie van donkergroen en dieprood/zwart. Verder staan de bladeren praktisch rechtop.
Verder kan deze plant ontzettend breed worden. Als hij daar de ruimte voor krijgt dan praten we over een omtrek van 2 meter. De hoogte zal ook zoiets bedragen. Planten in een pot zullen deze omtrek waarschijnlijk niet halen. Mocht de plant 3 jaar overleven (grootste kans dat dit gebeurd voor binnen planten) dan gaat deze na 3 jaar bloeien met bordeaux rode bloemen.
10. Strelitzia Reginae
De Strelitzia Reginae staat ook wel bekend als de paradijsvogelbloem en daar is natuurlijk een goed reden voor. De bloemen die deze plant geeft komen namelijk uit in het voorjaar en hebben een fel oranje/blauwe kleur. Daarnaast worden ze ongeveer 20 centimeter hoog.
De plant zelf is goed binnenshuis te bewaren met een hoogte van maximaal 175 centimeter en een breedte van 1 meter. De Strelitiza Reginae in de tuin plaatsen is niet aan te raden. Een enkele keer temperaturen van 2 graden Celsius is geen probleem maar tegen vorst is de plant niet beschermd.
11. Ensete Glaucum
De Ensete Glaucum heeft als bijnaam ”Sneeuwbanaan” gekregen. Dat komt doordat deze plant in China tot een hoogte van 2700 meter voorkomt en daardoor ervaart deze dus af en toe wel eens wat sneeuw. Deze plant kan tegen natte winters in Nederland, maar échte vorst kan hij niet verdragen. Dan doet de Musa Basjoo het toch beter.
Verder is dit waarschijnlijk de een van de grootste planten op de lijst. Deze bananenplant kan namelijk een hoogte bereiken van maar liefst 7 meter. Dus zeker even iets om bij stil te staan voordat je hem in je achtertuin plaatst.
12. Strelitzia Augusta
Qua uiterlijk is dit een van de ruigere planten op de lijst. De donkergroene bladeren hebben namelijk veel scheuren en rafels, dit is gelukkig van nature zo en niets om je zorgen over te maken. Ook deze plant kan aardig doorgroeien. Een hoogte van 10 meter is ondenkbaar doordat de stam van deze plant redelijk boomachtig is.
Wel is het zo dat planten in Nederland deze hoogte niet zo snel zullen bereiken. Als je de plant buiten zet dan zal deze in de winter waarschijnlijk afsterven tot aan de grond. Als je de plant binnenshuis zet dan zijn de omstandigheden goed, maar niet goed genoeg voor 10 meter. Wel kan de plant makkelijk het plafond halen.
13. Strelitzia Nicolai
Deze 10 meter hoge Strelitzia Nicolai is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika. Aan de bovenkant van deze plant vind je de 1,8 meter lange grijsgroene bladeren. Deze bladeren zitten vast aan meerdere stammen die allemaal tot dezelfde plant behoren.
Aan de bovenkant van de stammen vind je 3 witte en violet kleurige bloemen. Vooral de jonge planten kunnen het in de winter goed doen binnen in huis. Mocht je de plant in de zomer naar buiten verplaatsen dan moet je deze niet direct in het volle zonlicht zetten. De bladeren moeten namelijk wennen aan de hoge hoeveelheid UV.
14. Ravenala madagascariensis
Dit is waarschijnlijk een van de meest iconische soorten bananenplanten van het eiland Madagaskar. De bladeren van deze bananenplant (ook wel reizigersboom genoemd) groeien namelijk op zo’n manier dat ze op een soort waaier lijken. Daarnaast worden de bladeren 1 tot 4 meter lang waarbij het grootste gedeelte bestaat uit steel.
Bloemen produceert deze plant ook. Deze vind je tussen de aanhechtingen van de bladeren aan de stam en zitten vaak zelf ook aan stelen die maximaal 85 centimeter lang worden. De bloemen zelf zijn wit en 20 centimeter lang. Je zult er maximaal 5 tot 15 vinden.
15. Musa Bauensis
De Musa Bauensis is een soort die is gevonden op Borneo. Wat bijzonder aan deze plant is, is het feit dat deze pas in 2002 is ontdekt. De plant wordt maximaal een meter of 3 groot en produceert paarswitte bloemen. Deze produceren op hun buurt weer 8 centimeter lange bananen. Aangezien deze plant normaal gesproken in temperaturen van 30 graden gedijt is het aan te raden hem alleen als kamerplant te houden.