Hoe Een Salix, Snoeien, Hakuro, Caprea, En Meer

salix snoeien

De Salix is een groep planten van de wilgenfamilie. De Wilgen zijn bladverliezende struiken en bomen. Ook zijn er vele soorten Salix die op stam groeien. Dit zijn de geënt soorten. De Salix krijgt tijdens de bloei mooie katjes. Maar wanneer en hoe moet je een Salix snoeien. In het kort:

Salix snoeien, hoe doe je dat? De Salix kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar/begin van de zomer als de eerst bladeren aan de takken verschijnen. Knip oude takken tot ongeveer 5 centimeter terug. Elk jaar snoeien is niet nodig. Onderstaand meer over Salix snoeien maar dan per soort.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een Salix kan snoeien. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan in het kort omschreven is en dat wordt hier allemaal beschreven. Ook de verschillende soorten komen aan bod en hoe deze te snoeien. Dus heb je een Salix en wil je deze snoeien, lees dan snel verder.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Salix Snoeien?

Wat is nu de beste tijd om de Salix te snoeien? Over het algemeen zijn er altijd twee momenten om planten en bomen te snoeien en dit is in het najaar en in het voorjaar.

Het is niet nodig om elk jaar de Salix te snoeien. Vaak wordt er een jaar overgeslagen om de boom lekker vol te maken.

Salix Snoeien In De Zomer

In de vroege zomermaanden is het tijd om de Salix te snoeien. Eind maart, begin april worden takken teruggesnoeid tot ongeveer 10 centimeter. Snoei de takken goed terug, want voor het eind van de zomer heeft de Salix alweer genoeg takken aangemaakt. Ook verder in de zomer kan je de Salix gewoon snoeien zonder dat je schade aanbrengt aan de boom.

De meeste Salix bomen en bomen op stam kan je op deze manier snoeien. Verderop in dit artikel wordt dieper ingegaan op het snoeien per soort.

Salix Snoeien In De Winter

In de winter is ook een mogelijkheid om de Salix te snoeien. De treurwilg bijvoorbeeld kan in de winter behoorlijk gesnoeid worden en ook de knotwilg.

De gecultiveerde soorten zoals de Salix op stam kan je beter niet snoeien in de winter. Wacht hiermee totdat het voorjaar aanbreekt en de eerste blaadjes zichtbaar worden.

Welk Salix Boompje Snoeien?

Er zijn verschillende soorten Salix en deze hebben allemaal een paar aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je de Salix gaat snoeien. Onderstaand per Salix soort hoe en wanneer je deze het best kunt snoeien.

Salix Integra Hakuro Nishiki

Salix Integra Hakuro Nishiki snoeiensnoeien

Deze Salix is ook wel de bonte Salix met zijn mooie veelkleurige bladeren. Het is een gecultiveerde soort die op een stam van de Salix Caprea (knotwilg) geënt is. De stam zal dan ook niet verdere groeien. De stam wordt wel dikker, maar niet hoger.

De geënt kruin van de Salix Integra kan je het beste in het voorjaar snoeien, als de eerste nieuwe blaadjes verschijnen. Om de kruin mooi vol te houden snoei je alle takken terug tot ongeveer 8 centimeter. De nieuwe scheuten die ontstaan zorgen er dan voor dat de kruin in de zomer weer goed vol is en mooi in vorm.

Snoei bij deze soort nooit onder de kruin. Als de kruin gesnoeid is, blijft alleen de stam van de knotwilg over.

Salix Integra Flamingo

Salix Integra Flamingo snoeien

Deze Salix is een mutant van de Integra Hakuro Nishiki. Het blad is meer rozerood van kleur dan de Hakuro en het blad is minder gevoelig voor direct zonlicht.

Het snoeien van deze Salix Integra Flamingo is gelijk aan de Hakuro. Snoeien als de eerste blaadjes aan de takken verschijnen.

Salix Caprea Kilmarnock

Salix Caprea Kilmarnock

Dit is de geënte treurvorm van de Salix. Het is als het ware een kleine treurwilg, maar dan op stam. Ook voor deze stam is een tak van de knotwilg gebruikt, omdat deze boom mooie lange takken geeft die goed gebruikt kunnen worden om te enten.

Deze Salix geeft mooie zachte kantjes. Als de katjes uitgebloeid zijn is het moment aangebroken om de takken te snoeien. De Salix Caprea Kilmarnock zal snel weer nieuwe takken aanmaken en het volgende jaar weer volop bloeien.

Snoei ook bij deze soort nooit onder de kruin. Als de kruin gesnoeid is, blijft alleen de stam van de knotwilg over. In het kort nog even zien, hoe je dat dan precies moet doen en waar je op moet letten?

Salix Helvetica

Salix_helvetica

Er zijn twee soorten verkrijgbaar, namelijk de Helvetica op stam en de gewone Helvetica.

Salix Helvetica Op Stam

De Salix Helvetica wordt ook wel de Zwitserse bolwilg of dwergwilg genoemd. Ook dit is een bladverliezende boom met groenige en zilverachtige blaadjes. De onderkant van de bladeren voelen aan als vilt.
De boom bloeit in de maanden februari en maart met zilverkleurige katjes.

De boom heeft wel wat aandacht nodig om een mooie bolvorm te creëren en snoeien hoort erbij.

Snoei na de bloei de takken terug tot een paar knopen van de ent. Wees niet te voorzichtig, want de boom kan heel goed tegen snoeien. Er zullen na de snoei spoedig nieuwe takken groeien die volgend jaar weer bloeien.

Heb je een geënte Salix Helvetica, snoei dan ook bij deze soort nooit onder de kruin. Als de kruin gesnoeid is, blijft alleen de stam van de knotwilg over.

Gewone Salix Helvetica

Heb je een originele Salix Helvetica die niet geënt is, dan heeft de plant weinig snoei nodig omdat deze van nature een mooie bol aanmaakt. Wordt de plant te groot of is deze uit vorm dan kan de gewoon takken wegsnoeien. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, wanneer elke Salix gesnoeid moet worden.

Maar wees niet getreurd, de Helvetica is een trage groeier, dus weel snoei is waarschijnlijk niet nodig.

Salix Mount Aso

Salix Mount Aso

Deze stuikwilg is een sterke winterharde heester. Hij groeit heel compact en in het najaar worden de bladeren mooi geel. De katjes zijn rozerood van kleur.

Het is niet nodig om deze Mount ‘Aso’ elk jaar te snoeien. Als je de plant om de twee tot drie jaar snoeit, blijft deze lekker vol van vorm en is het een aanwinst voor elke tuin.

Als je snoeit, doe dit dan ook weer in het voorjaar en knip oude takken 5 – 10 centimeter terug. Zo blijft de struik lekker vol.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen