Rode planten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Sommige zijn wintergroen en sommige blijven klein, terwijl anderen juist hun bladeren laten vallen en lekker groot groeien. Wat je ook zoekt, in deze lijst vind je planten die óf rode bloemen, óf rode bladeren hebben. Zo zit er altijd wel iets voor jou bij!
1. Margriet
De margriet is waarschijnlijk een van de meest bekende planten, met haar kenmerkende witte bladeren rond een geel hart. Toch komt de margriet ook in het rood/paars voor. Gelukkig is deze plant niet alleen heel mooi om naar te kijken, maar is ze ook nog eens heel makkelijk in onderhoud. Zet deze plant het liefste in de volle zon, maar halfschaduw is ook een optie.
De winter overleeft ze prima, maar houdt er rekening mee dat ze haar bladeren wel verliest. Dit betekent niet dat deze plant afsterft; in de lente komen nieuwe blaadjes tevoorschijn. Houd er rekening mee dat de Spaanse Margriet niet winterhard is.
Ben jij op zoek naar een rode vaste plant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod rode vaste planten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Lees ook: 8 × Bomen Met Rode Bessen
2. Aster
Een aster is een vaste, bloeiende plant die het liefste in de zon staat én winterhard is – meer kun je niet van een plant vragen. Deze plant komt voor in verschillende kleuren, waaronder rood.
De herfstaster bloeit ongeveer van begin september tot eind oktober. Ze is echter niet wintergroen, wat betekent dat ze na de bloei verdord. Gelukkig komt ze het volgende jaar gewoon weer terug, want winterhard is ze wel.
Om haar het beste te helpen snoei je dit plantje in het voorjaar. Hierna zal het groen langzaam terugkomen en komen er ook weer bloemen uit.
3. Zonnehoed
De mooie Echinacea, oftewel Zonnehoed, komt ook in het rood.
Hoe beter de Zonnehoed verzorgd wordt, net als alle planten, hoe beter het de winter overleefd. Zet haar dus in de volle zon, of halfschaduw, en in een voedzame grond die water goed doorlaat. Zo voorkom je dat de grond in de winter bevriest en de wortels doodvriezen.
Ook de zonnehoed is niet wintergroen, dus de bloemen zullen in de herfst verdorren. Haal deze weg om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk voedingsstoffen naar de rest van de plant gaat. De overgebleven stengels met hun zaden, kunnen zeer decoratief zijn in de tuin, dus je kunt deze prima laten staan.
Lees ook: 20 Planten Met Rode Bloemen, Veel Verschillende Soorten!
4. Ridderspoor
Ridderspoor is er deel van de ranonkelfamilie, en heeft wel 250 (bekende) soorten. De mooie pluimvormige bloemen bloeien weelderig in vele kleuren en kunnen heel groot worden.
Aan het eind van de lente zullen de bloemen uitkomen, die dan tot het einde van de zomer doorgroeien. In de herfst verdort de plant, om het volgende jaar gewoon weer terug te komen.
Let er wel op dat Ridderspoor heel giftig is voor mens en dier. Als je dus (kleine) kinderen of huisdieren hebt, is het beter om deze plant links te laten liggen en te kiezen voor een van de andere planten op deze lijst.
5. Duizendblad
Duizendblad is een plant die graag de zon ziet. Zet haar op de juiste plek en de bloemen zullen rijkelijk bloeien, en vlinders en bijen aantrekken. Deze plant wordt ongeveer 60 centimeter hoog en komen in verschillende kleuren, zoals oranjerood, geel en wit.
Zorg goed voor haar, door deze plant in een grond te zetten waar het water makkelijk wegvloeit én door haar eens in de drie jaar te verjongen. Dit doe je door de plant uit de grond te halen en in stukken te scheuren. Deze nieuwe stukken kun je dan terugplaatsen.
In de winter zal zij het prima overleven en blijft deze plant zelfs wintergroen.
Lees ook: 14 × Planten Met Rood Blad
6. Vuurdoorn
De vuurdoorn is een winterharde en sterke plant. Ook al geeft deze plant witte bloemen, vanwege de mooie rode bessen vind ik dat deze plant niet mag ontbreken in de lijst.
Het enige wat een vuurdoorn echt vraagt, is water in droge periode. Ook in de winter, wanneer de vuurdoorn tegen een gevel aan staat, is er vraag naar regelmatig water geven wanneer het ook wel droog is geweest. Aan het eind van de winter wil de vuurdoorn graag wat mest.
Voor de rest kan een vuurdoorn het prima rooien, ook in de winter. De vuurdoorn bloeit in het voorjaar, mei tot en met juni. Geurende bloemetjes sieren de groene bladeren. Daarna, in het najaar, komen daar oranje besjes voor in de plaats. Prachtig om te zien, en dat ieder jaar weer!
7. Muurpeper
Muurpeper is een vetplantje waar je van moet houden. Wanneer deze namelijk eenmaal in jouw tuin staan zal hij daar ook een poosje blijven. Het is een plantje dat elk jaar uitbundig bloeit en in de winter groen is.
Dit is een vaste plant die laag bij de grond blijft. Een echte bodembedekker, maar ook geen echte woekeraar. Het zijn losse kleine steeltjes bij elkaar die, wanneer je ze denkt op te pakken, uit elkaar vallen. Bij de bloei komt dit plantje iets hoger te liggen dan wanneer hij niet bloeit. Je kunt hem niet zo makkelijk verwijderen en spreidt zich graag uit in delen van de tuin.
8. Japans Bloedgras (Imperata culindrica) ‘Red Bacon’
In tegenstelling tot de meeste planten op deze lijst, is dit een grassoort. Zijn bladeren zijn groen met rode punten, die duidelijk opvallen. Dit Japanse Bloedgras bloeit in oktober, en uiteindelijk wordt hij ongeveer 70 centimeter hoog.
Verder is deze plant matig winterhard is. Dat betekent dat je bij vrieskou de plant een beetje moet helpen, bijvoorbeeld door aan de voet van het gras wat stro neer te leggen zodat de wortels niet bevriezen.
9. Glansmispel (Photinia Faseri ‘Little Red’)
Deze leuke buitenplant is een sierheester en ze kunnen heel goed worden gebruikt als haagplanten. Dat hoeft echter niet, ook in hun eentje staan ze prachtig in de tuin. Ze worden tussen de 80 en 100 centimeter.
Deze leuke sierheester is wintergroen, wat wil zeggen dat in de winter ook de bladeren aan de sierheester blijft zitten. De kleur van de bladeren kan dan groen zijn, maar ze kunnen ook roodbruin kleuren.
Van april tot ongeveer juni bloeit deze plant met rode bloemetjes.
10. Wilde Wingerd (Parthenocissus)
De Wilde Wingerd is een klimplant voor in de tuin, die tegen huis en schutting kan klimmen. In de herfst zijn de bladeren prachtig rood en oranje van kleur. Het kan dus zo maar zijn, dat jouw huis in de herfst rood kleurt. Hoewel ze in de winter wel haar blad verliest. De andere jaargetijden zijn de bladeren groen.
Ook hier geldt, dat als je er echt bewust voor moet kiezen om deze plant in je tijd te zetten, want als ze er eenmaal staat is ze erg moeilijk weg te krijgen. Dit komt door de hechtwortels waardoor de Wilde Wingerd geen steun nodig heeft om omhoog te groeien.
Deze mooie Wilde wingerd, een van de planten met rood blad, geeft geen bloemen, maar dat heeft hij ook niet nodig. De kleuren in de zomer (groen) en in de herfst (rood) zijn echt spectaculair genoeg.
11. Japanse Esdoorn
De Japanse Esdoorn is een mooie struik om variatie in de tuin in te brengen. De fijne bladeren zijn vaak donkerrood van kleur, maar komen ook voor in het groen, oranje en geel. In het najaar geeft de Japanse Esdoorn een mooie toegift in de vorm van bladeren in herfstkleuren.
Wat verder ook erg fijn is aan de Japanse Esdoorn, is dat deze langzaam groeit. Hierdoor hoeft er niet gesnoeid te worden, wat deze struik lekker laag in onderhoud maakt. De uiteindelijke hoogte verschilt per soort: sommigen worden maar 1,5 meter, waar anderen tot wel 10 meter door kunnen groeien.
De Japanse Esdoorn zet je het liefst in de halfschaduw en kun je prima in pot of gewoon in de tuin planten.
12. Camelia
De Camelia is een groenblijvende struik die eigenlijk best wel bijzonder is. Dat komt doordat deze struik ook nog eens bloeit aan het eind van de winter of het vroege voorjaar. De struik produceert dan witte, paarse of rode bloemen.
Verder is het goed om te weten dat deze struik redelijk langzaam groeit, vaak zo’n 15-20 centimeter per jaar. Tot slot is het verstandig om de plant in een beschutte plek in de halfschaduw te zetten.
13. Rhododendron
De Rhododendron heeft prachtige, grote bloemen te verkrijgen in veel verschillende kleuren. In het najaar kun je genieten van haar volle bladeren. Om de bloemen in het voorjaar naar boven te laten komen heb je echter wel groene vingers nodig – deze heester is wat moeilijker te verzorgen.
Het belangrijkste voor de Rhododendron is dat deze voldoende licht krijgt en het liefst in halfschaduw staat. Zorg daarnaast ook voor dat de grond goed vochtig is. Als laatste staat de Rhododendron graag in een zure, kalkvrije grond. Doe je dit niet, dan levert dit minder kleurrijke bloemen op.
Er zijn veel verschillende soorten Rhododendron, zoals de Nova Zembla (rood), Roseum (diep roze), Catawbiense Boursalt (paars), Catawbiense Grandiflorum (paars) en Cunningham’s White (wit).
14. Pioenrozen
De pioenroos is een fantastische plant die hele mooie volle bloemen geeft. Er is een veelvoud aan kleuren te koop die in elke tuin prachtig tot hun recht komen. De vaste plant bloeit behoorlijk lang, maar de bloemen kan je ook afknippen en in een vaas plaatsen, dan bloeien ze wel korter.
Graaf een gat op een zonnige plaats van om en nabij 15 centimeter diep en plaats hierin de Pioenroos. Heb je zandgrond, verrijk de grond dan met potgrond, humus of andere tuinaarde. Druk de grond aan en geef gelijk water.