Is Ridderspoor Giftig, Dit Moet Je Weten!

ridderspoor giftig

Ridderspoor is er eentje van de ranonkelfamilie. Er zijn wel 250 soorten bekend. De mooie pluimvormige bloemen bloeien weelderig in vele kleuren en kunnen heel groot worden. De plant bloeit van einde lente tot het einde van de zomer. Maar is Ridderspoor gevaarlijk, is Ridderspoor giftig voor mens en dier?

Ja, de Ridderspoor is heel erg giftig voor mens en dier. Alle delen van de plant zijn giftig, maar vooral de zaden en de vruchten zijn heel giftig en kunnen zelfs tot de dood leiden. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245.

Ben jij op zoek naar ridderspoor? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Ridderspoor is zelfs zo giftig dat er medicijnen van gemaakt (kunnen) worden. Pas er dus echt mee op!

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Is Ridderspoor Giftig Voor Mensen?

Ja! De Ridderspoor is ontzettend giftig voor mens: vooral de peulen en zaden van deze plant zijn giftig, en kunnen dodelijke gevolgen hebben, wanneer deze worden ingeslikt. Bel daarom altijd de huisarts of 112 als er van Ridderspoor is gegeten of met de mond is aangeraakt.

Ridderspoor giftig

Symptomen na het eten van Ridderspoor zijn als volgt:

 • Branderig gevoel in de mond
 • Diarree
 • Buikkrampen
 • Duizeligheid
 • Trillen
 • Coördinatiestoornissen
 • Ernstige verzwakking van spieren
 • Kwijlen/schuimbekken

Heeft de persoon Ridderspoor in de mond gehad en/of ingeslikt, dan bel je direct 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee of een duidelijke foto, als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij baby En Mensen

De meeste mensen zullen niet snel een bloem of blad eten van planten die voor de sier zijn gekweekt. Kleine rondkruipende, net lopende kinderen of baby’s hebben hier geen weet van, en stoppen alles in hun mond wat ze tegen komen. En dan ook echt alles om maar te kunnen ontdekken wat het is, hoe het proeft en voelt.

Onze echte kleine ontdekkingsreiziger eet zelfs planten uit de tuin, die er niet voor zijn bedoeld. Dat kan echt gevaarlijk zijn! Het is echt belangrijk om goed te weten wat in jouw tuin staat aan giftige of niet giftige planten. (lees dus: onze lijst van giftige planten.)

Ridderspoor is een erg giftige plant voor mensen, en al helemaal voor de kleine mens. Het in de mond nemen van deze plant kan al voor problemen zorgen! Zorg er daarom allereerst voor dat Ridderspoor nooit op een plek staat waar kinderen bij kunnen komen.

Afgevallen bloemen kunnen wegwaaien en toch nog op een plek terecht komen waar de kleine kruipt of zij hun eerste pasjes zetten. Beter is het dan ook om deze plant helemaal weg te halen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Ridderspoor Giftig Voor Katten En Honden?

Alle delen van de plant zijn giftig, maar vooral de zaden en de vruchten zijn giftig voor dieren als er van gegeten wordt. Ze kunnen er werkelijk dood- en doodziek van worden.

Wanneer een dier van deze Ridderspoor heeft gegeten, zal je onderstaande symptomen kunnen zien:

 • Trillen
 • Coördinatiestoornissen
 • Ernstige verzwakking van spieren
 • Kwijlen/schuimbekken

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van Ridderspoor heeft gegeten? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren.

Soms vertoont een dier geen symptomen en is er sprake van een acute vergiftiging. Zij zullen dan overlijden, zonder dat je eigenlijk weet wat er is gebeurd.

Niet alleen een bloeiende Ridderspoor is giftig, ook gedroogde Ridderspoor is giftig. De zaden bijvoorbeeld blijven uitermate giftig als ze gedroogd zijn. Wees dus ook voorzichtig met droogbloemen zoals Ridderspoor. Zet ze vooral niet in huis!

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat Ridderspoor nooit op een plek staat waar dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren.
Heb je al een Ridderspoor in jouw border staan? Neem dan de volgende maatregelen om jouw huisdier te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Nu kan een kat door de tuin struinen en overal wel komen, maar plaats de plant niet naast een tuinpad. Het liefst ergens dieper in de tuin waar katten en honden niet snel bij kunnen komen.
 • Wil je geen risico lopen met jouw huisdier, haal dan de plant gewoon niet in huis. Staat deze al in een border, verwijder Ridderspoor dan. Het is een plant die heel erg giftig is en je wilt geen risico lopen met jouw hond of kat, toch?

Je wilt een veilige tuin, voor kinderen en huisdieren. Daar waar jouw hond of kat, in alle vertrouwen, toch stiekem van een plantje of bloemetje kan snoepen. Ik heb niets gezien…

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen