Is Ridderspoor Giftig? – Alle Informatie En Advies!


Ridderspoor giftig
Deel deze blog via:

Ridderspoor is er eentje van de ranonkelfamilie. Er zijn wel 250 soorten bekend. De mooie pluimvormige bloemen bloeien weelderig in vele kleuren en kunnen heel groot worden. De plant bloeit van einde lente tot het einde van de zomer. Maar is Ridderspoor gevaarlijk, is Ridderspoor giftig voor mens en dier?

Ja, de Ridderspoor is heel erg giftig voor mens en dier. Alle delen van de plant zijn giftig maar vooral de zaden en de vruchten zijn heel giftig en kunnen tot de dood leiden, Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

Ridderspoor is zelfs zo giftig dat er medicijnen van gemaakt kunnen worden . Begin hier niet zelf aan maar laat dit over aan een goede en erkende homeopaat of natuurarts. Zij weten precies hoe ze ridderspoor moeten verdunnen.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Ridderspoor Giftig Voor Katten En Honden?

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij Ridderspoor niet het geval en kan het zelfs dodelijk zijn voor honden en katten. Alle delen van de plant zijn giftig maar vooral de zaden en de vruchten zijn giftig voor dieren als er van gegeten wordt.

Wanneer een dier van deze struik heeft gegeten, zal je onderstaande symptomen kunnen zien:

 • Trillen
 • Coördinatiestoornissen
 • Ernstige verzwakking van spieren
 • Speekselen/schuimbekken

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van Ridderspoor heeft gegeten? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het NVIC te bellen.

Soms vertoont een dier geen symptomen en is er sprake van een acute vergiftiging. Zij zullen dan alsnog overlijden.

Niet alleen een bloeiende Ridderspoor is giftig ook gedroogde Ridderspoor is giftig. De zaden bijvoorbeeld blijven uitermate giftig als ze gedroogd zijn. Wees dus ook voorzichtig met droogbloemen en Ridderspoor.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat Ridderspoor nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren.
Heb je al een Ridderspoor in jouw border staan? Neem dan de volgende maatregelen om jouw huisdier te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Nu kan een kat door de tuin struinen en overal wel komen maar plaats de plant niet naast een tuinpad. Het liefst ergens dieper in de tuin waar katten en honden niet snel bij kunnen komen.
 • Wil je geen risico lopen met jouw huisdier, haal dan de plant gewoon niet in huis. Staat deze al in een border, verwijder Ridderspoor dan. Het is een plant die heel erg giftig is en je wilt geen risico lopen met jouw hond of kat, toch?

Je kunt je dieren proberen te beschermen maar nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in de buurt te hebben of houden.

Is Ridderspoor Giftig Voor Mensen?

De Ridderspoor is ontzettend giftig voor mens: vooral de zaden en de vruchten van de plant zijn giftig en kunnen dodelijke gevolgen hebben. Bel daarom altijd de huisarts of 112 als er van Ridderspoor is gegeten.

Ridderspoor giftig

Symptomen na het eten van Ridderspoor zijn als volgt:

 • Branderig gevoel in de mond
 • Diarree
 • Buikkrampen
 • Duizeligheid
 • Trillen
 • Coördinatiestoornissen
 • Ernstige verzwakking van spieren
 • Speekselen/schuimbekken

Gaat het om dodelijke plant (waaronder dus Ridderspoor!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat de persoon water drinkt en overgeeft.

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft de person ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij baby En Mensen

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis & tuin te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Ridderspoor is een erg giftige plant voor mensen, en al helemaal voor de kleine mens. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat Ridderspoor nooit op een plek staat waar kinderen bij kunnen komen.

Zet de plant niet in een border naast een tuinpad maar plant Ridderspoor dieper in de tuin waar kinderen niet bij kunnen komen.

Als je echt met een rustig gevoel jouw kind in de tuin wilt laten spelen haal Ridderspoor dan helemaal niet in de tuin. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen