Rhododendron Verzorgen, In Alle Seizoenen!

Groenblijvende bomen

De rhododendron, met zijn prachtige witte, roze of paarse bloemen, zal erg mooi in de tuin staan, wanneer de verzorging goed is. Niet dat deze buitensporig moeilijk is, maar deze rhododendron heeft wel zijn verzorging nodig. Voeding, water en zonlicht zijn toch zeker wel van belang. In het schema kun in één oogopslag zien, wat er verwacht wordt van de verzorging van de rhododendron. Verderop in de blog kun je uitgebreid informatie vinden, die jou kunnen helpen aan een prachtige, volle en mooie rhododendron. Want echt he? Wat is het een mooie plant!

In het kort een schema over de verzorging van de rododendron:

StandplaatsAfwisselend in de zon en schaduw. In de wind, naast bomen en struiken.
GrondsoortEen zure, humusrijke en vochtige maar waterdoorlatende grond.
Water gevenIn de volle grond: een vochtig blijvende grond, zeker niet nat
In pot: Regelmatig water geven, maar niet te veel en niet te weinig.
BemestenIn volle grond: in april met organische meststof en nog een keer in juli.
SnoeienNiet snoeien, alleen takken die in de weg zitten en/of dood zijn.
VerplaatsenIn het najaar, na de bloei.
Vatbaar voorSchimmel op bladeren
WinterhardJa, goed winterhard
GroenblijvendJa.

Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw rhododendron goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!

rhododendron verzorgen

Ben jij op zoek naar een rhododendron? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod rhododendrons tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Standplaats

De rhododendron staat graag een paar uur in de zon, daarna in de schaduw.

De rhododendron hoeft echt niet de hele dag in de zon te staan. Een paar uur in de zon vindt deze plant helemaal lekker, maar dan wel weer de schaduw in. Ook moet de rhododendron niet al te beschut liggen. Lekker een windje door de takken, en de plant voelt zich op zijn plaats.

Vlakbij of onder grote bomen, vindt de rhododendron ook prima, zolang de wortels van de buren maar dieper wortelen dan de rhododendron zelf. Een berk bijvoorbeeld of een den, zijn geen vrienden van elkaar. Die wortelen ook ondiep.

Bodemsoort

Een rhododendron staat graag in zure grond, die goed waterdoorlatend is.

Een zure grond is voor de rhododendron het beste. Wat een zure grond eigenlijk is? Een humusrijke grond is zuur, net als humusrijke zand- of leemgrond of een combinatie van alles. Zolang de grond daarbij goed (regen)water kan laten zakken in de grond is dat prima.

Watergeven

Geef zoveel water dat de grond vochtig is, en dat moet zo blijven. Een droge grond is niet goed voor de rhododendron, maar een erg natte grond ook niet.

De grond moet vochtig blijven. Hoe je dat het beste kunt doen? Leg bladeren op de grond, onder de rhododendron. Zo kan het water niet snel kan verdampen, na een water gift of regen. Dit geldt zeker bij een warme zomer. Geef bij warm weer meer water dan in andere jaargetijden.

De wortels van de rhododendron moeten niet te lang in het water staan, dan kunnen ze gaan rotten.

Bemesten

Bemest in april de rhododendron regelmatig of geef mest korrels die hun voeding langzaam afgeven aan de plant, en hem zo het hele groeiseizoen van van voedsel voorziet. In de herfst de rhododendron geen mest meer geven.

Er zijn verschillende soorten bemesting. Het is maar net welke jij handig vindt om te geven. Het kan vloeibare mest zijn en korrels, waar ook weer verschil in zit. Lees in ieder geval de verpakking van de bemesting voor een rhododendron. Zo kun je nooit te veel of te weinig geven. Begin met bemesten in april. Wanneer je de korrels gebruikt die voedingstoffen langzaam afgeven, bemest je eenmalig in april.

Wil je een uitgebreide instructie over het bemesten van de rhododendron? Lees dan Rhododendron Bemesten, Waarmee En Wanneer?

Snoeien

Snoeien van de rhododendron is niet nodig, tenzij jij dat wilt.

Een rhododendron mag je snoeien, maar hoeft dus niet. Zit er een tak van de struik in de weg, dan mag je natuurlijk snoeien. Wordt de plant jou te groot ook. Ga je snoeien, dan kun je dat het beste doen na de bloei.

Ga je later snoeien, of zelf in het voorjaar, dan krijg je geen bloemen aan de struik. Die het je eraf geknipt namelijk. Dus alleen na de bloei en anders moet je een jaartje wachten. Of je snoeit wanneer je wilt en heb je een jaar geen bloemen, dat kan ook natuurlijk.

Verplaatsen

Je kan de rhododendron het best verplaatsen in het najaar.

Het groeiseizoen is in het najaar aan het aflopen. De plant gaat zijn rusttijd in en de sapstroom komt in bedaren. Nu is het tijd om de rhododendron te verplaatsen. De plant heeft er het minste last van wanneer hij nu uit de grond wordt gehaald en wordt herplaatst.

Zoek eerst een plek uit die goed is voor de rhododendron en maak daar een gat. Geef geen mest tijdens het verplaatsen. De wortels zijn namelijk stuk en kunnen door de mest verbranden. Graaf nu de rhododendron uit en plaats hem in het nieuwe gat. Wil je alles lezen over het verplaatsen van de rhododendron lees dan onze blog: Rhododendron Verplaatsen – Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Vatbaar Voor …

Een rhododendron is vatbaar schimmels.

Wanneer de plant niet goed kan doorluchten, kunnen er op de bladeren schimmels ontstaan. Daarom is het van belang dat, zoals beschreven bij standplaats, er een windje door de takken kan blazen. Zo drogen de bladeren en heeft schimmel minder kans om zich te ontwikkelen op natte bladeren.

Hoe gezonder de rhododendron is hoe minder kans op schimmels. Het is op zich een sterke plant. Wanneer je aan de voorwaarde blijft voldoen, zal de plant minder kans krijgen op schimmels. Dat betekent dus ook niet dat er meer mest moet worden gegeven dan op de verpakking staat aangegeven. Insecten plagen heeft de rhododendron nauwelijks.

Winterhard/Wintergroen

Ja, de rhododendron is winterhard en wintergroen. Een jonge, net geplante rhododendron kan je het eerst jaar even helpen de winter makkelijk door te komen. Plaats wat extra bladeren of mulch onder en rondom de stuik, zodat de wortels het wat makkelijker hebben bij een periode van vrieskou. Je kunt ook een plantenhoes over de net aangeplante rhododendron plaatsen. Meer lezen over het overwinteren van de rhododendron? Lees dan: Hoe Help Je De Rhododendron De Winter Door?

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen