Top 12 Populaire Kamerplanten In 2023

Populaire Kamerplanten

Kamerplanten zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar grote of kleine planten, palmen of hangplanten, er is eigenlijk altijd genoeg keuze. Toch zijn er een paar kamerplanten die je steevast terug zult zien komen in woonmagazines en programma’s. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de meest populaire kamerplanten van dit moment. Lees snel verder!

1. Calathea

We kunnen moeilijk een lijstje maken van de populairste kamerplanten zonder daar de Calathea op te zetten. Deze veelzijdige plant vind je tegenwoordig namelijk terug in veel Nederlandse woningen. Dat is ook helemaal niet zo gek als je jezelf bedenkt dat de Calathea verkrijgbaar is in verschillende kleurcombinaties. De meest populaire zijn toch wel de groen/gele en de groen/donkerpaarse combinaties.

Calathea

Gemiddeld wordt deze plant een centimeter of 60 hoog. Dat zorgt ervoor dat de plant vulling geeft aan je kamer zonder deze helemaal over te nemen. Verder heeft de plant een keer per week water nodig en kun je deze het beste neerzetten op een plek in de halfschaduw. Meer weten over de verzorging? Dat lees je hier.

Ben jij op zoek naar een populaire kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod populaire kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Graslelie

Zeiden we net dat de Calathea in verschillende soorten te verkrijgen is, dan heb je de graslelie nog niet gezien. We hebben hier namelijk eerder al een lijst samengesteld met de 9 soorten populairste graslelies. Dat de graslelie tegenwoordig zo populair is daar kijken we niet van op.

graslelie

De sprieterige plant doet het nu eenmaal goed in moderne interieurs. Daarnaast is hij laag in het onderhoud (1x per week water, plek in de halfschaduw) én zijn ze heel makkelijk te stekken (daar lees je hier dan weer meer over).

3. Sanseveria

De Sanseveria is van oorsprong een tropische plant. Dat betekent dat als je écht heel weinig verzorging aan je plant wilt geven, deze waarschijnlijk het meest geschikt is. De Sanseveria heeft in de zomer namelijk maar 1x in de twee weken water nodig. In de winter is dit vaak zelfs 1x in de zes weken.

sanseveria

Naast het lage onderhoud ziet deze kamerplant (die als bijnaam ”Vrouwentong” heeft) er ook nog eens heel tof uit. De grote groene bladeren met de gele randen zijn in dat opzicht dus een echte eye-catcher. Daardoor heeft deze plant met recht een plekje verworven in veel Nederlandse huizen.

4. Pannenkoekplant

De pannenkoekplant is misschien wel een van de meest populaire kamerplanten op deze lijst. Het kleine plantje met de grote, schotelvormige bladeren is een echter favoriet geworden voor veel plantenliefhebbers. Dat komt ten eerste natuurlijk door het grappige uiterlijk.

pannenkoekplant

Daarnaast is hij ook heel laag in het onderhoud (geef hem een plek in niet-direct zonlicht en 1 x per week wat water). Tot slot is de plant écht heel makkelijk te stekken en dat zorgt ervoor dat mensen de pannenkoekplant maar aan elkaar blijven doorgeven. Niet zo gek dat je hem tegenwoordig zo vaak tegenkomt.

5. Gatenplant

Het is logisch dat de meest populaire kamerplanten vaak de planten zijn met een opvallend uiterlijk. Niet zo gek dus dat de gatenplant (ook bekend als de Monstera) een veel voorkomende plant is. De grote, groene bladeren hebben opvallende inhammen en gaten en daar komt de naam natuurlijk vandaan.

Monstera

Verder groeit de plant redelijk snel maar heeft hij wel net wat meer aandacht nodig dan de meeste planten. De Gatenplant houdt namelijk van een vochtige grond (2 x per week wat water) en een plekje in het licht (maar geen direct zonlicht). Meer weten over de verzorging? lees dan deze blog die we eerder schreven.

6. Strelitzia Nicolai

De Strelitzia Nicolai is van oorsprong een plant die verwant is aan de bananenplanten. Als de plant niet in bloei staat dan heeft deze, met zijn grote groene bladeren, ook zeker wat weg van een bananenplant. Het mooie aan de Strelitzia is echter dat deze geen bananen produceert, maar wel prachtige witte of oranje bloemen in de periode van mei tot oktober.

Strelitzia Nicolai

Zoek je dus wat meer kleur in je kamer? Dan is deze kamerplant een goede keuze. Meer weten over de verschillende soorten Strelitzia en het onderhoud van deze 150 centimeter lange plant? Lees dan deze blog!

7. Lepelplant

De Lepelplant zou ik willen omschrijven als een elegante en stijlvolle kamerplant. Dat komt doordat de witte bloemen van deze populaire kamerplant zeer gestyled overkomen maar tegelijkertijd een mooi contrast geven met de donkergroene bladeren.

lepelplant

Verder is de plant heel erg makkelijk in het onderhoud. De Lepelplant komt van oorsprong uit het Amazonegebied en dat betekent dat deze goed tegen donkere en vochtigere omgevingen kan. Wel goed om te weten: de plant is giftig en daardoor moet je oppassen met kleine kinderen en huisdieren.

8. Kentiapalm

Als je op zoek bent naar een leuke palm voor in je kamer dan is de Kentiapalm waarschijnlijk een goede optie. Deze palm heeft, in tegestelling tot de meeste palmen, geen harde stam. In plaats daarvan bestaat de stam ook gewoon uit zachtere groene stengels. Dat geeft de Kentiapalm een vriendelijker uiterlijk.

kentiapalm

Deze palm, die oorspronkelijk uit Australië komt, doet het vooral goed in donkere omgevingen en in licht vochtige potgrond. Meer weten over de verzorging doe je in deze blog.

9. Yucca

Toch op zoek naar een palmachtige boom met een daadwerkelijke stam? Dan is de Yucca de meest populaire kamerplant die je kunt kiezen. De reden daarvoor is eigenlijk ook heel erg logisch. Dat is namelijk dat de plant weinig aandacht nodig heeft én daar houden we als mensen toch van. In de zomer heeft de plant maar 1x in de drie weken water nodig en in de winter loopt dit zelfs op naar eens in de vier tot zes weken.

yucca

Verder doet de Yucca het vooral goed in een plek in de halfschaduw, direct zonlicht heeft dan weer niet de voorkeur. Meer lezen over de verzorging doe je in deze blog.

10. Tillandsia

De Tillandsia hebben we ook al een keer meegenomen in onze Top 18 Sterke Hangplanten Voor Binnen. Dat de plant met recht ook een plek op deze lijst verdient is ook niet heel bijzonder. Als eerste is dit waarschijnlijk een van de meest schattige soorten kamerplanten die je kunt kiezen. De Tillandsia is namelijk een familie van meer dan 500 soorten kleine (hang)planten.

Tillandsia

Daarnaast is het ook nog eens een heel bijzondere plant, deze plantensoort haalt zijn vocht namelijk uit de lucht. Daardoor zet je de Tillandsia dus ook niet in potgrond neer. Om ervoor te zorgen dan te plant vervolgens wel genoeg water krijgt besproei je deze 1x per week met een plantenspuit. Op zoek naar een leuke, makkelijke hangplant? Dan is de Tillandsia echt een toppertje.

11. Olifantsoor

De Olifantsoor is een ideale plant als je zoekt naar een populaire kamerplant die net weer even wat meer ruimte in beslag neemt. Dat komt namelijk doordat de bladeren van deze plant maar liefst één meter groot kunnen worden.

olifantsoor

Naast de grote bladeren is de Olifantsoor ook verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Sommige planten hebben compleet groene bladeren, andere hebben dan weer witte strepen op de stengels of de bladeren zitten. Verder houdt deze plant van licht vochtige grond én een plek met veel licht (maar geen direct zonlicht).

12. Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een andere, relatief grote plant, die tegenwoordig zijn plekje in onze woon- en slaapkamers heeft weten te veroveren. Dat komt vooral doordat ook deze plant een unieke tekening op zijn bladeren heeft staan. Dat geeft toch nét dat beetje extra waar je bij een kamerplant naar op zoek bent.

Dieffenbachia

Verder is het goed om te weten dat de plant in licht vochtige grond wil staan en eigenlijk het liefst een plekje in de schaduw heeft. Als je daarvoor kunt zorgen dan zal de Dieffenbachia zich waarschijnlijk helemaal in zijn element voelen.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen