14 × Geurende Planten tegen Vliegen en Muggen!

planten tegen vliegen en muggen

Vliegen en muggen zijn nodig in de tuin. Ze eten de microscopisch kleine insecten en bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor de planten.

Vliegen en muggen wil je echter niet op je terras of balkon hebben, zeker niet als je ‘s-avonds geniet van de mooie avondzon. Dit is echter de tijd dat de vliegen en muggen naar de warmte van het licht afkomen en de warmte en geur van je lichaam.

Je kunt jezelf insmeren met bijvoorbeeld Deet, wat de muggen en vliegen op afstand houdt. Je kunt ook gebruikmaken van planten die vliegen en muggen verdrijven omdat ze een geur afgeven die de vliegen en muggen niet fijn vinden.

Je hoeft niet hele planten op de tafel te zetten, je kunt ook de bladeren gebruiken en deze in olie en water leggen, als ze maar geur afgeven. Ik ga je het allemaal vertellen in dit artikel van 14 × geurende planten tegen muggen en vliegen.

Ben jij op zoek naar een planten voor in de tuin? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod lavendelplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Citroenverbena

citroenverbena

De geur van citroen is een geur die muggen en vliegen niet fijn vinden. Gelukkig zijn er meerdere planten die een citroengeur afgeven, zoals de citroenverbena. Deze plant geeft een citroengeur af wanneer deze plant aangeraakt wordt.

Het is een makkelijke plant die in de volle zon kan staan. Staat de plant in de tuin in de volle grond, dan kan deze plant wel 150 centimeter groot worden. In pot blijft deze plant aanzienlijk kleiner.

De plant kan je overhouden in de winter, omdat de citroenverbena winterhard is, maar de bladeren verliest de plant wel.

2. Citroengeranium

citroengeranium

De volgende plant, de citroengeranium geeft ook een citroengeur af, en van citroen houden vliegen en muggen niet. Deze plant ruikt al naar citroen als deze plant groeit, aanraken is niet nodig om de citroengeur te verspreiden.

Ook dit is weer een makkelijke plant in de verzorging. Hij bloeit vanaf juni tot en met augustus en doet het uitstekend in een pot. Je moet de geranium dan wel regelmatig water geven, zeker op warme dagen.

Deze geranium is niet winterhard en sterft af als het koud wordt. Je kunt de plant in de winter wel overhouden in de woonkamer of een verwarmde schuur. In het voorjaar kan de plant wee naar buiten.

Lees ook: Hoe Citroengeranium Stekken? Complete Gids!

3. Citroenmelisse

planten tegen vliegen en muggen

Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Europa en ook deze plant geeft weer een citroengeur af. De plant kan in de winter overleven, maar dan moet je de wortelstokken uit de grond halen en droog opslaan en bewaren.

De bloeitijd van citroenmelisse is best lang, van juni tot en met oktober. Dus je hebt er de hele zomer plezier van. Zet deze plant in een pot op je terras of balkon en muggen en vliegen blijven op afstand.

Lees ook: 14 × Planten Tegen Katten In De Tuin, Via Geur Of Stekels!

4. Wijnruit

planten tegen vliegen en muggen

Een redelijk hoge, vaste plant die insecten afschrikt door de citroengeur die de plant afgeeft na aanraking. Wijnruit geeft in de zomer prachtige gele bloemen.

Het is een plant die ongeveer 50 centimeter hoog kan worden. Deze plant kan je in de tuin plaatsen, want de wijnruit is winterhard en wintergroen.

De Plant heeft ook een lange bloeitijd van juni tot en met september.

5. Citroengras

planten tegen vliegen en muggen

De laatste plant die we hier bespreken die een citroengeur afgeeft is citroengras. Citroengras is een grassoort die ook muggen en vliegen op afstand houdt. Citroengras wordt ook wel Sereh genoemd en is een grassoort die je kunt eten.

Je kunt de stengels van het gras afsnijden en klein snijden. Leg ze daarna op een schaaltje en zet deze op tafel. De vliegen en muggen komen dan niet zo snel meer in de buurt.

6. Knoflook

planten tegen vliegen en muggen

Ja, knoflook is eetbaar en geeft een hele sterke geur af. Als je er veel van eet, zal ook je adem naar knoflook ruiken. Deze geur is niet prettig voor de vliegen en muggen die dan ook niet in de buurt komen.

Je hoeft geen hele knoflookplant op tafel te zetten. Je kunt de knoflook uitpersen en in de olie leggen. Vul een klein schaaltje met deze knoflookolie en ook nu weer blijven de muggen en vliegen weg.

Wil je wel een knoflookplant op tafel zetten, dan zal ook dit werken. Een paar groeiende knoflookbollen in een pot hebben hetzelfde effect.

7. Lavendel

planten tegen vliegen en muggen

Zoals je weet heeft lavendel een heerlijke geur, althans, dat vind ik. Muggen en vliegen vinden deze geur niet lekker. Voornamelijk de bloemen geuren en een pot lavendel op tafel schrikt de vliegen af.

Je kunt ook de bloemen plukken en aan een touwtje opbinden. Hang meerdere van deze lavendelbloemen aan een touwtje rondom je terras of tafel en de vliegen komen niet in de buurt.

Deze hangende takjes lavendel geven ook nog eens sfeer aan je terras. Zeker als je dit samen doet met bijvoorbeeld knoflookbollen. Dan hebben de muggen geen kans en blijven weg.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

8. Munt

planten tegen vliegen en katten

Ook munt is een sterk geurende plant/kruid waar de muggen en vliegen geen boodschap aan hebben. Ze vinden deze geur niet fijn en blijven op afstand.

Munt en vele ander kruiden zijn in een tuincentrum te koop en staan leuk op een tafel of rondom je terras. Ook munt is makkelijk in de verzorging; goede voedingsrijke grond en regelmatig water, zeker als het warm is en de plant zal een heerlijke geur verspreiden.

9. Rozemarijn

Ook de geur van rozemarijn werkt voor de vliegen en muggen als een afschrikking. Ook rozemarijn kan je als kruid op je tafel plaatsen, maar je kunt er ook rozemarijnolie van maken. Knip een paar takjes rozemarijn af van de plant en doe deze in een potje. Vul de rest van de pot op met olijfolie en laat een paar dagen trekken. De geur en smaak van rozemarijn komen in de olie.

Deze olie kan je op een schaaltje doen als je last hebt van vliegen en muggen. Leg er dan ook een paar verse takjes rozemarijn op en het is nog decoratief ook!

Lees ook: Is Rozemarijn Winterhard En Kan Hij Overwinteren?

10. Basilicum

planten tegen vliegen en muggen

Het laatste kruid wat we hier bespreken is basilicum. Een kruid wat je in haast elk in Italiaans gerecht tegen komt.

In de supermarkt kan je basilicum kopen, maar deze is helaas heel erg slap. Als je het plastic omhulsel weg haalt, zakt de plant als het ware in. Je kunt dit voorkomen door de plant in de verpakking te laten zitten en de plant op een diepe schaal te zetten. Vul dit schaaltje met water en plantenvoeding en na een paar dagen heb je een sterke basilicum plant.

11. Tomatenplant

planten tegen vleigen en katten

De tomatenplant gaat ook vliegen en muggen tegen. Niet de tomaat zelf maar de bladeren van de tomaat. Deze geven en geur af die de insecten niet fijn vinden.

Heb je tomatenplanten in de tuin en last van muggen en vliegen, knip dan een paar bladeren van de plant af en leg deze op een schaaltje en zet dit op tafel. Grote kans dat de vliegen nu wegblijven.

12. Kattenkruid

planten tegen vliegen en muggen

Kattenkruid heeft een aantrekkingskracht op katten, maar muggen en vliegen houden er niet van, kattenkruid. Het effect van kattengras zou dezelfde werking moeten hebben als de werking van Deet. Vliegen en muggen blijven dus echt op afstand.

Het is een makkelijke plant op te houden in de tuin of in een pot. Een prima plant dus om op tafel te zetten en muggen en vliegen te verdrijven.

13. Tabaksblad

planten tegen vliegen en muggen

Tabaksblad is het blad van de tabaksplant. Dit is een eenjarige plant die bladeren heeft die sterk geuren. Vroeger werd er van tabaksblad een mengsel gemaakt die afschrikkende werkten voor muggen. Zeker als dit mengsel op je huid smeert blijven ze op afstand.
Snijd de bladeren klein en laat ze een dagje trekken in water. Je krijgt dan een geurend mengsel.

De plant zelf is een zomerbloeier en er zijn tabaksplanten te koop in verschillende bloemkleuren.

14. Goudsbloem

planten tegen vliegen en muggen

De Goudsbloem is een éénjarige plant, na de zomer zal deze plant afsterven. De geur van deze plant komt vrij als het droog weer is. Wij ruiken de geur als we het blad aanraken. Muggen en vliegen ruiken de geur al van verre!

De plant is in meerdere bloemkleuren verkrijgbaar en staat vrolijk op tafel of rondom je terras. Na de bloei zal de plant snel verkleuren en afsterven.

Lees ook: 25 × Eetbare Bloemen, Lekker Smakelijk!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen