Is Peperomia Giftig? – Alle Informatie En Advies

Peperomia giftig

De Peperomia komt in veel verschillende soorten en kleuren en is hierdoor erg populair bij kamerplanten liefhebbers. Echter, wanneer je kinderen of dieren in huis hebt lopen is het altijd handig om even na te gaan of een Peperomia ook giftig is.

De Peperomia is niet giftig voor mensen of dieren. Je kunt deze plant dus veilig in huis halen als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar.

Meer weten over de Peperomia en wat je kunt doen om je huis veilig te houden voor kinderen en (huis)dieren? Lees dan verder!

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Hoewel de Peperomia is honderden verschillende soorten voorkomt, zijn deze allemaal niet giftig. Niet verassend eigenlijk, aangezien de naam Peperomia “Lijkt Op Pepers” betekent. Je kunt deze dus zonder zorgen in huis halen. Houd er wel rekening mee dat kamerplanten over het algemeen niet gemaakt zijn om van te eten, dus echt gezond is een hapje Peperomia niet. Maar het kan ook zeker niet direct kwaad.

Neem bij twijfel altijd contact op met de huis- of dierenarts. De kans dat iemand ziek wordt van Peperomia is nihil, maar het kan natuurlijk zijn dat er van een andere plant is gegeten. Wacht niet af, maar bel liever een arts.

Meer weten over de verschillende soorten Peperomia? Hier hebben we er 12 voor je op een rijtje gezet: Top 12 Populaire Soorten Peperomia

Is Peperomia Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

De peperomia is niet giftig voor alle dieren. Het is dus geen probleem als jouw huisdier hier uiteindelijkt aan knaagt.

Als je de peperomia koopt, wetend dat je huisdieren er uiteindelijk van zullen knagen, kun je het beste voor een biologische variant gaan. Dan weet je zeker dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Nu is het trouwens niet het einde van de wereld als je kat van een niet-biologische plant eet.  Het is niet zo dat niet-biologische planten per definitie gekweekt zijn met chemicaliën. Wanneer je een plant koopt, kun je deze het beste even goed afnemen met een vochtige doek. Dit moet voldoende zijn om van eventuele bestrijdingsmiddelen af te komen.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Peperomia is dus prima voor huisdieren. Maar als je opzoekt of Peperomia giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Peperomia giftig

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Peperomia Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond, en dan al helemaal plantjes die in leuke kleuren komen of sprieterig zijn. Reden genoeg dus om als ouder even een rondje door het huis te maken en langs te bekijken welke planten giftig zijn of niet.

Peperomia is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. De kans is echter klein dat jouw baby of kindje van de Peperomia wil eten, hij smaakt namelijk helemaal niet lekker. Niet ideaal dus om van te snoepen.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Weet wat je doet! Geef een kind niet zomaar een beker water om hem of haar over te laten geven. Het kan zijn dat planten giftige en /of irriterende stoffen hebben. Deze stoffen zullen weer langs de slokdarm gaan wanneer jouw kind gaat overgeven. Dat kan opnieuw pijn en/of irritatie opleveren. Het is raadzaam om de arts te bellen en te vragen wat je het beste kunt doen. Dat kan overgeven zijn, maar soms ook niet!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen