Is De Prachtige Passiebloem Winterhard?

Er zijn verschillende soorten passiebloemen en deze zijn niet allemaal even winterhard. Er zit dus verschil in per soort. Maar een prachtige passiebloem in jouw tuin is natuurlijk wel een cadeautje. Met zijn prachtige bloemen, en daarna leuke oranje vruchten, zal je lang kunnen genieten van deze plant. In welke mate is de passiebloem winterhard?

De passiebloem is matig winterhard. De Passiebloem Caerulea, kan tot 12 graden onder nul overleven. Wel met ondersteuning van extra grondbedekking en jute bedekking, bijvoorbeeld. De passiebloem staat graag in een beschutte omgeving, dus uit de wind. Andere soorten kun je beter binnen laten overwinteren in pot.

Ben jij op zoek naar een passiebloem? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

passiebloem winterhard

Een passiebloem winterklaar maken?

Wanneer de winter er aan komt, is het van belang dat je de passiebloem, die in de tuin staat, een handje helpt om hem de winter door te helpen. Zoals gezegd is de Passiebloem Caerulea de beste passiebloem die je in de volle grond kan zetten. Deze kan het best tegen winterse periode van maximaal min 12 graden onder nul, met een beetje hulp.

Andere soorten passiebloem kun je beter in pot zetten, die verplaatsbaar zijn. Nu zijn de winters, over het algemeen, niet meer zo heel lang en streng in Nederland. Maar toch, wil je een ander soort passiebloem in de tuin hebben staan dan de Caerulea, dan is het handig om deze in pot te zetten en deze in de winter binnen te zetten.

Dus je passiebloem staat in de volle grond in de tuin of staat in een pot. Bij beide manieren moet je voorzorgsmaatregelen treffen voordat de eerste nachtvorst zich aandient. Ook bij de matig winterharde passiebloem. Zeker wanneer er een lange vorstperiode aantreedt met winterse buien en hevige wind. Allereerst lees je over de passiebloem in de volle grond, de passiebloem die met zijn wortels in de tuin staat:

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Staat jouw passiebloem in de volle grond?

Wanneer jouw passiebloem in de volle grond gaat, dan zorg je voor een beschutte plek. Dat wil zeggen dat je een muur of schutting in de rug hebt staan van de passiebloem. Daarbij zoek je een plek in de luwte. Dat wil zeggen dat de passiebloem niet vol op de noordoostenwind geplaatst moet worden.

Wanneer herfststorm “Corrie” op komt zetten zal deze het uiteinde van de passiebloem kunnen knakken of de plant valt in zijn geheel op de grond waardoor de plant beneden aan afbreekt. En dat wil je niet. Daarbij is een koude storm of winterse bui met harde windvlagen niet bevorderlijk voor de dunne stengels van de passiebloem.

Wat kan je doen om de passiebloem te beschermen tegen de winter?

  • Zorg voor rugdekking (schutting, muur, scheidingswandje, schuurtje), wanneer je de passiebloem plaatst. Dat is het makkelijkste en zorgt ervoor dat je in de winter geen andere maatregelen hoeft te treffen wat betreft beschutting. De passiebloem heeft zo het hele jaar profijt van ‘uit de wind zijn’.
  • Zet de passiebloem vooral op een zonnige, licht plek. Ook in de winter heeft deze plant dan nog voordeel van de zon.
  • Je kunt de passiebloem in zijn geheel afdekken met jute (zakken) of met afdekhoezen of noppenfolie.

    Gebruik je noppenfolie, dan bindt je de plant niet helemaal af met plastic. Er moet wat lucht tussen zitten. Niet met een niettang, bijvoorbeeld, noppenfolie over de passiebloem aan de schutting, maar laat de achterkant bij de schutting open. Dus draai de noppenfolie niet helemaal om de passiebloem. De passiebloem kan anders gaan schimmelen, omdat het vocht niet goed weg kan.

    De takken van de passiebloem zullen bij echte hevige en langdurige vrieskou afsterven. Deze knip je in het voorjaar toch vanaf of 60 centimeter boven de grond. De plant zal waarschijnlijk weer op komen in het voorjaar.
  • Bedek de bodem rondom de passiebloem extra met organisch materiaal, bijvoorbeeld dood blad en snoeiafval of compost, voordat de winter begint.
  • Snoei de passiebloem niet voordat de winter voorbij is. Dat doe je het best in het voorjaar. Je maakt de passiebloem alleen maar kwetsbaarder wanneer je deze voortijdig snoeit.

Moet jouw Passiebloem in een pot overwinteren?

Wanneer jij een passiebloem in pot hebt staan, in de tuin, dan zet je deze klimplant in een kas, schuur of bijvoorbeeld koele kamer, waar het maximaal 15 graden is, tijdens de vorstperiode of winterperiode, net wat je wilt. Zorg er dan wel voor dat de plant zich niet heeft vastgezet aan de schutting, maar aan een verplaatsbaar rek. Dit rek kan dan mee naar binnen tijdens de winter.

passiebloem in pot

Deze passiebloemen moet je wel matig water geven en zeker niet uit laten drogen! Maar ook niet te veel want dan is er kans op wortelrot. Licht vochtig houden is prima. Steek je vinger maar diep in de aarde en voel hoe de vochtigheid van de aarde is.

Zet deze passiebloem vóór de vorst binnen, anders kan er schade opgelopen worden aan een passiebloem die niet goed tegen de vorst kan.

Waar ga jij de passiebloem niet in de winter binnen zetten?

Zet de passiebloem niet binnen in de huiskamer bijvoorbeeld, waar de temperatuur al gauw zal oplopen tot 20 graden. Het ritme van de plant raakt dan in de war. Het kan zijn dat de plant veel minder bloemen gaat geven.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips om de Passiebloem en andere planten de winter door te helpen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen