Is De Prachtige Passiebloem Winterhard?


Deel deze blog via:

Er zijn verschillende soorten passiebloemen en deze zijn niet allemaal even winterhard. Er zit dus verschil in per soort. Maar een prachtige passiebloem in jouw tuin is natuurlijk een kadootje. Met zijn prachtige bloemen, en daarna leuke oranje vruchten, zal je lang kunnen genieten van deze plant. In welke mate is de passiebloem winterhard?

De passiebloem is matig winterhard. De Passiebloem Caerulea, kan tot 12 graden onder nul overleven. Wel met ondersteuning van extra grondbedekking en jute bedekking, bijvoorbeeld. De passiebloem staat graag in een beschutte omgeving, dus uit de wind. Andere soorten kun je beter binnen laten overwinteren in pot.

Er zijn hier (boomschors) en daar (vliesdoek) wat hulpmiddelen om de passiebloem te laten overwinteren buiten. Dit zijn belangrijke benodigdheden! Bekijk deze, voor een wel overwogen keuze bij bol.com.

Passiebloem Overwinteren

Wanneer de winter er aan komt is het van belang dat je de passiebloem, die in de tuin, staat een handje de winter door helpt. Zoals gezegd is de Passiebloem Caerulea de beste passiebloem, die je eventueel in de volle grond kan zetten. Deze kan het best tegen een flinke winterse periode, met een beetje hulp.

Andere soorten passiebloem kun je beter in pot zetten, die dan wel verplaatsbaar zijn. Nu is het over het algemeen niet meer zo heel lang en streng winters in Nederland. Maar toch, wil je een ander soort passiebloem in de tuin hebben staan, dan de Caerulea, dan is het handig om deze in pot te zetten en deze in de winter binnen te zetten.

passiebloem winterhard

Passiebloem winterklaar maken

Dus je passiebloem staat in de volle grond in de tuin of staat in een pot. Bij beide manieren moet je voorzorgsmaatregelen treffen voordat de eerste nachtvorst zich aandient. Ook bij de matig winterharde passiebloem. Zeker wanneer er een lange vorstperiode aantreed met winterse buien en hevige wind.

Passiebloem in de volle grond

Wanneer jou passiebloem in de volle grond gaat (of al hebt), dan zorg je voor een beschutte plek. Dat wil zeggen dat je een muur of schutting in de rug hebt staan van de passiebloem. Daarbij zorg je ervoor dat de bovenkant van deze prachtige passiebloem niet boven de schutting uit steekt.

Wanneer herfststorm “Corrie” op komt zetten zal deze de uiteinde van de passiebloem kunnen knakken of de plant valt in zijn geheel op de grond waardoor de plant beneden aan afbreekt. En dat wil je niet. Daarbij is een koude storm of winterse bui met harde windvlagen niet bevorderlijk voor de dunne stengels van de passiebloem.

Wat kan je doen om de passiebloem te beschermen om te overwinteren:

  • Zorg voor rugdekking, wanneer je de passiebloem plaatst. Dat is het makkelijkste en zorgt ervoor dat je in de winter geen andere maatregelen hoeft te treffen wat betreft beschutting. De passiebloem heeft zo het hele jaar profijt van ‘uit de wind zijn’.
  • Zorg ervoor dat je de passiebloem kunt bedekken, aan de voet, wanneer er winterse buien en vrieskou aan zit te komen, voor zolang de periode aanhoudt. Je kunt de passiebloem bedekken met jute (zakken) of, wanneer je de plant helemaal wilt bedekken, bijvoorbeeld met afdekhoezen
    (Bol.com).

    Bindt de plant niet helemaal af met plastic. Er moet wat lucht tussen zitten. Niet met een niettang bijvoorbeeld, noppenfolie over de passiebloem aan de schutting, maar laat de achterkant bij de schutting open. Dus draai de noppenfolie niet helemaal om de passiebloem.

    De takken van de passiebloem zullen bij echte vrieskou afsterven. Deze knip je in het voorjaar toch vanaf of 60 centimeter boven de grond.
  • Bedek de bodem extra met organisch materiaal zoals bijvoorbeeld dood blad en snoeiafval bijvoorbeeld of compost voordat de winter begint.
  • Snoei de passiebloem niet voordat de winter voorbij is. Dat doe je het best in het voorjaar. Je maakt de passiebloem alleen maar kwetsbaarder wanneer je deze voortijdig snoeit.

Passiebloem in pot overwinteren

Wanneer jij een passiebloem in pot hebt staan, in de tuin, dan zet je deze klimlant in een kas, schuur of bijvoorbeeld koele kamer, waar het maximaal 15 graden is, tijdens de vorstperiode of winter, net wat je wilt. Zorg er dan wel voor dat de plant zich niet heeft vastgezet aan de schutting maar aan een verplaatsbaar rek. Dit rek kan dan mee naar binnen tijdens de winter.

passiebloem in pot

Deze passiebloemen moet je wel matig water geven en zeker niet uit laten drogen! Maar ook niet te veel want dan is er kans op wortelrot. Licht vochtig houden is prima. Steek je vinger maar diep in de aarde en voel hoe de vochtigheid van de aarde is. Ook mest geven heeft geen zin in de winter. Niet doen dus!

Zet deze passiebloem vóór de vorst binnen anders kan er schade opgelopen worden aan een passiebloem die niet goed tegen de vorst kan.

Passiebloem winter binnen zetten

Zet de passiebloem niet binnen in de huiskamer waar de temperatuur al gauw zal oplopen tot 20 graden tenzij je de plant voor altijd binnen wilt laten staan.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips om de Passiebloem en andere planten de winter door te helpen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen