Leliegras (Liriope muscari) Snoeien, Waarom En Wanneer?

winterharde planten voor de border

Leliegras is wat anders dan de graslelie, welke een huiskamerplant is. De naam lijkt er verdraait veel op, net zoals de bladeren, die ook wat sprieterig zijn. Maar nee, leliegras is een tuinplant, die gemakkelijk in een pot of in de volle grond kant groeien en bloeien. Leliegras is ook geen gras, maar de bladeren hebben er wel wat van weg. Deze leliegras staat prachtig in borders, zeker met een stel bij of naast elkaar. De paarsblauwe bloemen kleuren de tuin geweldig leuk. Daarbij is deze plant makkelijk in de verzorging. Snoeien is wel iets wat elk jaar weer gebeuren moet. Dus lees alles over leliegras snoeien en waarom en wanneer dit gedaan moet worden!

Leliegras snoeien doe je in het voor en/of in het najaar. Na de bloei kun je de bloemaren snoeien, eind oktober of halverwege maart. In maart kun je de bladeren snoeien. Je kunt het blad snoeien wat oud en verlept eruit ziet, maar je kunt ook alle bladeren snoeien, in één keer, waardoor alle blad weer fris en groen uitschiet.

Ben jij op zoek naar een leliegras? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod leliegrassen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Leliegras Snoeien?

leliegras snoeien

Leliegras is niet zo moeilijk in onderhoud. Toch zijn er een aantal zaken waar je even op moet letten wanneer je deze Liriope muscari, of leliegras wilt gaan snoeien. Dat heeft vooral met de periode van het jaar te maken. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig planten die in de winter gesnoeid willen of kunnen worden. Ze kunnen dan doodvriezen of gaan rotten.

Wanneer je in de winter gaat snoeien, liggen de wortels van deze plant, voor een groot gedeelte onbeschermd in de grond. De open structuur van de plant biedt dan geen bescherming voor de winter en er kan zich veel water ophopen in de kern. Dit kan wortelrot veroorzaken.

Zorg altijd dat deze plant in een goed vocht doorlaatbare grond staat. Zo loopt het water (regen) makkelijker weg en is de kans op wortelrot kleiner. Laat de bladeren dan ook staat tot in het voorjaar. Dat biedt wat bescherming tegen kou en veel water.

Toch ook nieuwsgierig geworden naar de graslelie en hoe deze er dan uit ziet? Lees dan ons artikel: 9 Soorten Graslelies

Wanneer bloem en blad snoeien?

Wanneer de plant volop heeft gebloeid, kun je de bloemen er in het najaar, na de bloei, uitknippen. Dat zal ongeveer eind oktober zijn. En knip dan helemaal tot de grond deze uitgebloeide bloemaren weg. Je mag de uitgebloeide bloemaren ook laten staan, dat is geen punt, en dan knip je ze in maart weg.

Het is wel belangrijk om de bloemaren weg te knippen in het najaar. De plant hoeft daar dan zijn energie niet meer in te steken.

De bladeren snoei je weg halverwege maart.

Hoe Moet Je Een Leliegras Snoeien?

Leliegras snoeien is niet zo moeilijk! Je mag alle bladeren vastpakken met één hand, en met de andere hand snoei je met het snoeischaartje alle bladeren weg (of je doet dat met een hegge schaar). Je mag ook gedeelte snoeien van de plant of alleen oud en verlepte bladeren. Snoei de bladeren terug tot ongeveer 5 à 10 centimeter van de grond af.

Het heeft wel de voorkeur om alle blad te snoeien. Na de snoei zal deze leliegras gestimuleerd worden om nieuw blad te maken, in het voorjaar. Je krijgt dus een hele nieuwe pol met lichtgroene en frisse bladeren, die het hele seizoen prachtig staan te glimmen. In het najaar komen de bloemen op die prachtig tussen de mooie groene bladeren afsteken.

Snoei altijd met een scherpe hegge schaar of snoeischaar! Zo maak je scherpe sneden en worden de planten minder snel ziek! Neem in dit geval een hand hegge schaar, geen elektrische!

Waarom Leliegras Snoeien?

lelieblad snoeien

Het geldt eigenlijk voor heel veel planten: snoeien doet groeien. Wees niet bang om te snoeien. Juist omdat je snoeit, en niet te weinig, gaat de plant weer volop nieuw blad maken. Er komen dan weer frisse nieuwe bladeren aan de plant, die eruit zien alsof zij er zin in hebben. Het doet deze plant erg goed om gesnoeid te worden, maar de keuze in natuurlijk aan jou. Snoei ze wel in de juiste maand, zoals je boven hebt gelezen!

Leliegras Bloeit Niet?

Het kan zijn dat Leliegras op den duur minder gaat bloeien en/of dat de bloemen kleiner of lager worden. De plant ziet er misschien wat uitgeput uit. De redenen kunnen zijn:

  1. Snoeien, want snoeien doet groeien.
    Kan het zijn dat je te weinig hebt gesnoeid? Snoei elk jaar de plant, het liefst volledig, terug tot 5 à 10 centimeter van de grond af, in het voorjaar, voor de nieuwe scheuten eraan komen.
  2. Verjongen doet wonderen.
    Halveer de plant. Deze stimuleer je dan weer tot groei en bloei. Het jaar na de verjonging, zal de plant geen bloemen geven, hij moet bijkomen van zijn halvering. Het jaar erna zal de plant volop in bloei komen. Verjongen kun je eens in de vier à vijf jaar doen. Kijk zelf hoe goed de plant het doet. Wordt de bloei minder of de bloemen minder lang, dan kun je gaan verjongen!

    De Leliegras verjongen doe je door middel van het scheuren van de wortels.

Hoe Scheur Je Een Leliegras?

Scheuren van een leliegras doe je niet zo maar even. Je kunt het beste het leliegras uit de grond scheppen. Maak een grote kluit zodat je de wortels zo min mogelijk beschadigd. Om de plant te scheuren beschadig je al genoeg wortels, dus hoe meer goede wortels je overhoudt, hoe beter het is.

Nu je de kluit netjes op één kant hebt gelegd, bekijk je de plant. Waar kun je het beste de plant scheuren. Zijn er stukken die een beetje apart zitten of ga je ‘gewoon’ voor door het midden. Wanneer het je lukt, kun je de kluit in twee stukken scheuren of je gebruikt even een schepje om een beginnetje te maken.

Zet beide stukken met leliegras op een plek waar jij ze wilt hebben. Je hebt namelijk nu twee stuks leliegrasplanten die je moet plaatsen in de tuin. Je kunt er natuurlijk ook één weggeven.

Dit scheuren doe je in de maand maart.

Let er wel op dat de plant flink is aangepakt. Deze plant zal het jaar van de verjonging geen bloemen geven. Schrijf de plant dus niet af, maar wacht volgend jaar af. Je zult zien dat deze plant er weer fris en vrolijk bijstaat, met bloem.

Leliegras Wordt Geel, Moet Je Deze Dan Snoeien?

Je vraagt je af of je jouw leliegras moet snoeien, omdat deze geel wordt. Dat is niet per se nodig. Er kunnen andere oorzaken zijn waardoor jouw leliegras geel wordt. Zonder dat je de reden weet, van het geel worden, kun je snoeien tot je een ons weegt, maar kunnen de bladeren geel blijven worden. Zoek dat dus eerst uit!

Worden veel bladeren van de leliegras erg geel, zonder dat het seizoen is afgelopen, dan is er iets aan de hand.

Door welke redenen kunnen de bladeren van een leliegras geel worden:

  1. Het leliegras staat vol in de zon.
  2. Wortels van het leliegras zijn aan het rotten.

Ten eerste kan het zijn dat het leliegras, die graag in de schaduw of half in de schaduw staat, in de volle zon staat. Daar kan deze plant niet goed tegen. Verplaats het leliegras dus meteen naar een plek in de schaduw of half in de schaduw. Rond het middaguur mag deze plant zeker niet in de volle zon staan en zeker in de schaduw.

Ten tweede kan het zijn dat er wortelrot is opgetreden. Dit gebeurt wanneer de wortels teveel in de natte grond staat. Het water heeft niet goed weg kunnen lopen, de grond in. Wortels kunnen zijn gaan rotten en kunnen dus nu geen vocht meer opnemen. De plant gaat dan langzaam dood en de bladeren worden dan geel.

Het enige wat je hieraan kunt doen is de plant opgraven en de wortels bekijken. Zijn ze aan het rotten dan kun je de plant scheuren en de goede delen van de plant (met wortels waar geen wortelrot in zit) opnieuw plaatsen in de grond, waar de grond wel goed water doorlatend is. Of zet de plant in een pot met goede potgrond.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen