Is De Lavatera Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Lavatera winterhard overwinteren

De Lavatera is een populaire plant, aangezien ze ontzettend veel vrolijke bloemetjes geeft. Om ervoor te zorgen dat dit elk jaar weer gebeurt, is het goed om te weten of deze plant winterhard is.

De Lavatera is over het algemeen niet winterhard. Eenjarige varianten overleven de winter niet, maar meerjarige kunnen dit wel. De Lavatera Thuringiaca is het meest bekend, en overleefd tot ongeveer min 9 graden Celsius. De Lavatera ‘Barnsley overleefd een vrieskou van min 6 graden Celsius. Ze hebben dan wel hulp nodig. 

Dit is in het kort besproken hoe winterhard de Lavatera is. Je kunt de plant echter helpen te overwinteren. Hoe je dit precies doet, en alles wat je hier verder over moet weten lees je in de rest van deze blog.

Ben jij op zoek naar een lavatera? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod lavatera’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is De Lavatera Winterhard?

De Lavatera is dus over het algemeen niet echt winterhard. Alleen de Lavatera ‘Barnsley’ en de Lavatera Thuringiaca, wordt beschouwd als enigszins winterhard. Zolang de wortels in goede staat zijn zal de plant in de lente weer terug kunnen komen. Daarnaast is de Lavatera een bijzonder snel groeiende plant, waardoor je in het nieuwe jaar weer heel snel een tuin vol bloemen hebt.

De wortels zijn relatief gevoelig voor vorst en kou. De meest bekende soort, de Lavatera Thuringiaca, kan de winter overleven tot ongeveer -9 graden Celsius. Met de relatief milde winters die we tegenwoordig in Nederland hebben is het dus prima mogelijk voor deze plant om de winter door te komen. Toch raden we je aan om haar een extra handje te geven. Het is immers zo dat ze tot die temperatuur kan overleven, maar dat dit niet de ideale omstandigheden zijn. Het kan dus zo zijn dat de winter alsnog schade oplevert.

Houdt er verder rekening mee dat eenjarige planten niet gemaakt zijn om de winter te overleven. Reken er dus niet op dat een soort, als bijvoorbeeld de Lavatera trimestris, de winter zal overleven, buiten.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Lavatera Overwinteren

Wanneer je dus een meerjarige plant hebt zijn er een aantal manieren om deze plant te laten overleven. Het kan best zo zijn dat jouw Lavatera de winter overleefd zonder extra hulp, of dat ze alsnog schade oploopt met herfst. Er zijn opties om plant te laten overleven:

  1. Eenjarige Lavatera te stekken.
  2. Eenjarige Lavatera naar binnen te halen.
  3. De wortels van de meer jarige Lavatera Thuringiaca en de Lavatera ‘Barnsley te beschermen.
  • Stekken
    Knip in de herfst een paar takjes van de Lavatera af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in het potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
  • Haal de lavatera naar binnen
    Als je heel graag wilt dat jouw lavatera overleefd, kun je deze het beste naar binnen halen. Zo is de temperatuur gereguleerd en kun je de plant goed in de gaten houden.
    Als er geen ruimte in de woonkamer is, kun je de Lavatera ook in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 5. Zet de plant op de een lichte plaats. Geef wel een beetje water, maar de kluit mag niet te nat worden. Geef geen extra voeding in de winter – de plant is niet bezig met groeien, dus heeft hier niks aan.
  • Inpakken
    Als jouw lavatera in een pot staat buiten, en er is binnen geen plaats om deze te laten overwinteren, dan pak je de pot en plant in met een vlies plantenhoes en leg je op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet.
    Verplaats de Lavatera naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest. Als de vorst op komst is stop je met water geven anders bevriezen de wortels. Dit lukt het beste bij de meer jarige Lavatera.
  • Dek de aarde af met mulch
    Als de lavatera in de tuin staat, dan dek je de aarde rondom de plant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors, bladeren of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
    Haal de winterbescherming weg zodra de temperatuur weer warmer wordt.
  • Goed snoeien
    Haal aan het eind van de zomer alle dode takken en bladeren weg. Zo gaan alle voedingsstoffen naar de gezonde delen van de plant. Verder is het goed om te weten dat de Lavatera op jonge schuiten groeit. Hoe meer je hier dus van hebt, hoe meer bloemen.
    Je doet dit het beste door in maart te snoeien en alle takken tot om en nabij de 35 cm boven de grond te verwijderen. Houd er rekening mee dat als je boven een verdikking, ook wel oog genoemd, dat naar buiten hangt, knipt, de plant wijder zal groeien. Knip je boven een oog dat naar binnen wijst, dan groeit de Lavatera smaller.
  • Geef geen water
    Als er vorst op komst is stop dan met water geven wanneer de Lavatera buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen, wat ervoor zorgt dat ze in het voorjaar geen water en voedingsstoffen meer op kan nemen. De Lavatera gaat (gedeeltelijk) dood. Een goede drainage helpt ook tegen bevriezing.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het beschermen van planten in de winter.

Al met al kan de lavatera dus winterhard zijn, helemaal als het geen strenge winter is geweest. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat deze plant over het algemeen niet winterhard is. Help haar een handje en de Lavatera zou de winter goed moeten kunnen overleven.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen