Is Lavatera Winterhard En Hoe Te Overwinteren?


Lavatera winterhard overwinteren
Deel deze blog via:

De Lavatera is een populaire plant, aangezien ze ontzettend veel vrolijke bloemetjes geeft. Om ervoor te zorgen dat dit elk jaar weer gebeurt, is het goed om te weten of deze plant winterhard is.

De Lavatera is over het algemeen niet winterhard. Eénjarige varianten overleven de winter niet, maar meerjarige kunnen dit wel. De Lavatera Thuringiaca is het meest bekend, en overleefd tot ongeveer -9 graden Celsius. Ze hebben dan wel hulp nodig 

Dit is in het kort besproken hoe winterhard de Lavatera is. Je kunt de plant echter helpen te overwinteren. Hoe je dit precies doet, en alles wat je hier verder over moet weten lees je in de rest van deze blog.

Is Lavatera Winterhard?

De Lavatera is over het algemeen niet winterhard. Wat je dus ook doet om haar buiten te beschermen, alles boven de grond zal afsterven. Wanneer de bladeren in de herfst dus wegvallen, is dat niet iets om je zorgen over te maken. Zolang de wortels in goede staat zijn zal de plant in de lente gewoon weer terug komen. Daarnaast is de Lavatera een bijzonder snel groeiende plant, waardoor je in het nieuwe jaar weer heel snel een tuin vol bloemen hebt.

Ook zijn de wortels relatief gevoelig voor vorst en kou. De meest bekende soort, de Lavatera Thuringiaca, kan de winter overleven tot ongeveer -9 graden C. Met de relatief milde winters die we tegenwoordig in Nederland hebben is het dus prima mogelijk voor deze plant om de winter door te komen. Toch raden we je aan om haar een extra handje te geven. Het is immers zo dat ze tot die temperatuur kan overleven, maar dat dit niet de ideale omstandigheden zijn. Het kan dus zo zijn dat de winter alsnog schade oplevert.

Houd er verder rekening mee dat éénjarige planten niet gemaakt zijn om de winter te overleven. Reken er dus niet op dat een soort als Lavatera trimestris de winter zal overleven. De meeste winterharde soort is de hybride Lavatera oblia ‘Barnsley’, die tot ongeveer -15 graden Celsius kan overleven.

De beste manier om deze plant te laten overwinteren is door stekjes te nemen en deze binnenshuis te laten overwinteren. Zo weet je zeker dat je volgend jaar weer een Lavatera in de tuin hebt staan. Meer hierover, en andere manieren om te overwinteren vind je hieronder.

Lavatera Overwinteren

Wanneer je dus een meerjarige plant hebt zijn er een aantal manieren om deze plant te laten overleven. Het kan best zo zijn dat jouw Lavatera de winter overleefd zonder extra hulp, of dat ze alsnog schade oploopt met herfst. De twee beste opties zijn daarom om 1) te stekken of 2) de plant naar binnen te halen.

 • Stekken
  Knip in de herfst een paar takjes van de Lavatera af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in de potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
 • Haal de lavatera naar binnen
  Als je heel graag wilt dat jouw lavatera overleefd, kun je deze het beste naar binnen halen. Zo is de temperatuur gereguleerd en kun je de plant goed in de gaten houden.
  Als er geen ruimte in de woonkamer is, kun je de Lavatera ook in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 5. Zet de plant op de een lichte plaats. Geef wel een beetje water, maar de kluit mag niet te nat worden. Geef geen extra voeding in de winter – de plant is niet bezig met groeien, dus heeft hier niks aan.
 • Inpakken
  Als jouw lavatera in een pot staat, maar je hebt binnen geen plaats,  dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Lavatera naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest. Als vorst op komst is stop je met water geven anders bevriezen de wortels.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de lavatera in de tuin staat, dan dek je de aarde rondom de plant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
  Haal de winterbescherming weg zodra de temperatuur weer warmer wordt.
 • Goed snoeien
  Haal aan het eind van de zomer alle dode takken en bladeren weg. Zo gaan alle voedingsstoffen naar de gezonde delen. Verder is het goed om te weten dat de Lavatera op jonge schuiten groeit. Hoe meer je hier dus van hebt, hoe meer bloemen.
  Je doet dit het beste door in Maart te snoeien en alle takken tot ongeveer 35 cm boven de grond te verwijderen. Houd er rekening mee dat als je boven een verdikking, ook wel oog genoemd, dat naar buiten hang knipt, de plant wijder zal groeien. Knip je boven een oog dat naar binnen wijst, dan houd je deze smaller.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Lavatera buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen, wat ervoor zorgt dat ze in de toekomst geen water en voedingsstoffen meer op kan nemen. Een goede drainage helpt ook tegen bevriezing.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het beschermen van planten in de winter.

Al met al kan de lavatera dus winterhard zijn, helemaal als er geen strenge winter verwacht wordt. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat deze plant over het algemeen niet tege is, waardoor ze niet gewend is aan kou.  Help haar een handje en de Lavatera zou de winter goed moeten kunnen overleven.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen