Is Laurierkers Giftig? – Alle Informatie En Advies!

Laurierkers giftig

Laurierkers is een prachtige plant die graag gebruikt wordt voor hagen. Een leuk idee, maar dit kun je beter niet doen als er kleine kinderen of dieren in de buurt zijn, want weet jij of de Laurierkers giftig is?

De Laurierkers is giftig voor mens en dier, soms met ernstige gevolgen. Bij volwassenen kan inname van bessen of bladeren leiden tot opgezwollen gevoel, ademhalingsproblemen en samentrekkingen van de spieren. Neem bij (vermoeden van) inname, contact op met de huisarts. In België bel je het Antigifcentrum: 070 245 245.

Ben jij op zoek naar een laurierkers? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

De Laurierkers is niet te verwarren met de Laurier plant. Deze laatste stoppen we graag in ons eten, maar bij Laurierkers kun je dat beter laten. Bladeren, bessen en bloemen van deze plant bevatten allemaal blauwzuur wat het zuurstoftransport verhinderd. Hierdoor zijn ze giftig en kan deze plant vervelende gevolgen hebben.  

is laurierkers giftig
Laurierkers in bloei

Voor volwassenen zal het risico om deze plant in de mond te hebben niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een random plant eten en lopen dus ook geen groot risico. Voor kleine kinderen zijn de gevolgen wel groot wanneer deze in het lichaam komt.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Laurierkers Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien, en een Laurierkers die gewoon heel erg lekker ruikt. Reden genoeg dus om als ouder even een rondje in huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Wanneer een kind minder dan 5 besjes heeft gegeten moet het voldoende zijn om deze water te laten drinken. Zo verdwijnt het irriterende sap uit de slokdarm. Bij grotere hoeveelheden is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts, en als heftig symptomen zich voordoen zelfs 112 te bellen.

Wanneer er andere delen van de plant zijn gegeten is het belangrijk om meteen actie te ondernemen en een arts op te zoeken.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Braakneigingen
  • Versnelde ademhaling
  • Bewusteloosheid

Wanneer je een Laurierkers in de tuin hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in de buurt te hebben van jouw kindje.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Is Laurierkers Giftig Voor Huisdieren? (Katten, Honden, Vogels, Konijnen, Koeien, Paarden)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Dit is echter niet het geval voor de Laurierkers. Zij zullen geen last hebben als de vacht in aanraking komt met de plant, maar wel als deze gegeten wordt. Bij kleine hoeveelheden irriteert blauwzuur de luchtwegen en slijmvliezen, bij een gemiddelde dosis zijn de gevolgen krampen, bewusteloosheid én de dood binnen een half uur het gevolg. Bij hoge concentraties is acute dood helaas onvermijdelijk.

Wanneer jouw (huis)dier van de Laurierkers heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Braakneigingen
  • Versnelde ademhaling
  • Bewusteloosheid
  • Coma

De Laurierkers kan bij dieren leiden tot de dood. Neem dus meteen contact op met de dierenarts als je vermoedt dat een dier van deze plant heeft gegeten. Zij kunnen je verder helpen. Vraag de dierenarts bij twijfel om het RIVM te bellen.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Heb je de Laurierkers al in de buurt staan? Dan kun je het volgende doen om jouw (huis)dieren te beschermen:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus uit de tuin halen. Verder betekent ergens ver weg niet meteen veilig – planten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen en op deze manier in de buurt van dieren kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Vooral de Laurierkers ruikt heel erg lekker, dus het is bijna gegarandeerd dat jouw (huis)dier hier een hapje uit wil nemen. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!
  • Kijk ook uit met rondzwervend snoeisel. Ook hier kan immers van gegeten worden. Daarnaast zijn herkauwers extra gevoelig voor blauwzuurgasvergiftiging, dus laat bladeren niet ‘gewoon’ op het land liggen.

Nogmaals, de beste optie om deze planten niet neer te zetten. Als het niet jouw huisdier is, zal het wel een ander dier zijn die hieraan komt te overlijden.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen