Kerstboom Giftig Voor Katten, Wat Te Doen?

Is de kerstboom giftig voor katten? Dat is een goede vraag! Je kunt voorkomen dat katten op de takken gaat zitten kauwen of erin gaat klimmen. Want hoewel een kerstboom niet voor consumptie is, kan het ook gevaarlijk zijn wanneer de kat gaat klimmen. De kerstboom kan vallen! Bedenk dat glazen versiersels kunnen breken en kunnen snijden in de pootjes van de katten.

Is de kerstboom dus giftig voor katten? Ja, de kerstboom is giftig voor katten. Wanneer katten eten van kerstboom en naalden van de kerstboom, kunnen zij goed ziek worden. Katten krijgen maagdarm klachten waardoor je met de katten naar de dierenarts moet gaan. De katten zijn er goed ziek van (braken, diarree etc.). En met kerst is dat een extra dure uitgave.

Katten lijken sowieso te houden van de smaak van groen. Ook van kerstboom en dat is minder leuk. Naalden, de takken en het water waar de kerstboom in staat kunnen hevige klachten geven. De katten kunnen aan de diarree raken, gaan braken en pijn krijgen. Dat wil je nooit en zeker niet tijdens feestdagen. Plus het feit dat een dierenartsbezoek extra duur kost, in dagen die toch al duur zijn.

Wat kunnen de oplossingen of handigheidjes zijn om er voor te zorgen dat katten niet van kerstboom gaan eten, knagen of van het water gaankerst drinken?

kerstboom giftig voor katten
Lavendelzakjes om in de boom te hangen tegen kattenbezoek!

Kerstboom Catproof

Om een kerstboom catproof te laten zijn kun je een aantal dingen doen, die je zo kunt maken of regelen:

  • Omdat het water van de kerstboom giftig is voor katten, kun je een katoenen doek om de waterbak knopen, waar de stam in staat van de kerstboom, of leg er kippengaas overheen. Door deze doek kun je ‘gewoon’ water geven aan de boom maar de kat kan daar dan niet van drinken. Er zitten stoffen in de stam van de kerstboom die giftig zijn en de boom laat de stoffen los in het water. Wanneer de kat drinkt van het water kan deze ook goed ziek worden.
  • Wis en/of zuig regelmatig de naalden van de kerstboom op zodat de kat geen kans krijgt om makkelijk wat van de naalden te snoepen. Ze zijn giftig en een naaldje wat in de keel steekt van de kat is ook geen pretje. Scheelt jou ook een ritje dierenarts.
  • Dennenappels zijn ook giftig, mochten deze nog in de boom zitten. Een gegeten dennenappel is erg scherp en kunnen de darmen doorboren waardoor erg veel pijn en bloedingen ontstaan. Geen leuk kerstcadeau! Dus haal ze uit de boom of uit de huiskamer wanneer je deze voor decoratie hebt neergezet.
  • Wil je een kerstboom die helemaal catproof is dan koop je een kunstboom. Bij Bol.com kun je diverse soorten bekijken. Sommige zijn tegenwoordig niet van echt te onderscheiden en je weet zeker dat jouw kat niet ziek wordt van de kerstboom. Dat is toch het voornaamste!

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Hoe Kat uit kerstboom houden?

Het zal niet mee vallen om een klimgrage kat, niet te laten klimmen in de boom om er ongezien zijn gang te gaan. Toch is het te proberen om diverse redenen die nu wel duidelijk zullen zijn:

  1. De eerste truc is natuurlijk de plantenspuit. Eén spuit van de plantenspuit tegen de kat, geeft aan dat er niet wordt gegeten van de kerstboom en ook niet van het water wordt gedronken. Wees er consequent in! De kat krijgt echt heel veel last van dat kerstboom water en een bezoek aan de dierenarts is een echt ‘moeten’! De kat(ten) gaan braken, aan de diarree en worden echt ziek!
    Heb je geen plantenspuit? Wel zo handig met katten in huis! Bekijk plantenspuiten bij Bol.com, deze zijn voor meerdere doeleinde te gebruiken. 🙂 Kies dan wel voor een plantenspuit met een goede straal, een vernevelaar werkt niet! Hier is duidelijkheid een ‘moeten’, zonder de kat zeer te doen. Eén spuit met water per keer is meestal wel genoeg.
  2. Hang geen uitdagende slingers in de boom die de aandacht van de kat trekken. Zo vraagt de boom om aandacht en kan leiden tot het kauwen van takken en naalden.
  3. Hang lavendelgeurzakjes op in de boom of een zakje met citroengeuren. Daar houden katten helemaal niet van (de meeste tenminste) en zullen echt wel weg blijven bij de kerstboom. Leg wat ook wat lavendel onder de boom en/of een doorgesneden sinaasappel met kruitnagels erin gestoken. Wij vinden dit heerlijk om te ruiken en de kat vindt het gruwelijk! Merry Christmas!
  4. Zet de kerstboom niet bij een favoriete kast of naast de klim/krabpaal, waar de kat graag op zit. Zo hoog van boven kun je als kat ongestoord kauwen op een uitstekende tak, die toevallig zijn kant op wijst.

Wil je jouw kat afleiden van de kerstboom dan kun je kattengras in speeltjes kopen. Veel katten zijn daar helemaal verzot op en keuren jouw boom dan ook met geen blik meer waardig. Het is zeker het proberen waard! Bij Bol.com kun je meerdere varianten kattenspeeltjes bekijken, in diverse prijsklasse.

kerstboom giftig voor katten

Nu alle opties zijn besproken kunnen we alleen nog duimen en hopen dat het goed gaat met de kat(ten) en kerstboom. Het blijft een uitdaging voor de kat om er niet in te springen en van te snoepen. Zet de boom in ieder geval vast aan de muur zodat deze niet omvalt want dan kan je weer een ander probleem oplossen…

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen