Katvriendelijke Kamerplanten. Een Top 15!

katvriendelijke kamerplant

Tja, katten en kamerplanten is wel een dingetje. Katten zijn namelijk verzot op kamerplanten vanwege de sprieten en bladeren, deze bewegen en daar spelen ze mee. Sommige planten hebben een stam waar ze kopjes aangeven of hun nagels inzetten. En bij kleinere kamerplanten leggen ze soms hun kopje te rusten. Maar welke plant is nu geschikt voor katten, vandaar onze lijs van katvriendelijke kamerplanten.

Katten eten ook graag van kamerplanten. Dat is niet erg zolang de planten maar niet giftig zijn. Vele kamerplanten zijn juist wel giftig voor katten en daarom hebben wij onderstaande lijst samengesteld over katvriendelijke kamerplanten.

Dit wil niet zeggen dat ze niet aan de planten kauwen, nu nagels scherp maken of andere gekken dingen doen. Het blijven katten, toch? En dat vinden we niet erg als ze er maar niet ziek van worden.

Ben jij op zoek naar katvriendelijke kamerplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod katvriendelijke kamerplanten tegen hele scherpe prijzen, en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Calathea

De calathea is een plan die in vele lijstjes voorkomt. Het is ook een makkelijke plant in de verzorging en dus ook een kartvriendelijke kamerplant.

calathea

De calathea heeft relatief veel water, zeker twee keer per week water geven en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. In de winterperiode vanzelf sprekend minder water geven.

De clatahea heeft relatief gezien weinig licht nodig, zet de plant zeker niet in de volle zon. Daar de plant weinig licht nodig heeft kan de plant ook heel goed in de badkamer geplaatst worden.

2. Palm (uitzondering Cycas Palm)

Ook de palm is veilig en katvriendelijke met uitzondering van de Cycas Palm. Deze gaat niet goed met katten en katten niet goed met de Cycas Palm. Er zijn echter vele soorten palmen dus er zit er vast wel eentje voor je bij.

De grond van de palm moet altijd vochtig blijven dus regelmatig water geven. De plant is niet verzot op direct zonlicht dus plaats de palm niet in de vensterbank die staat richting het zuiden.

Katten vinden de plant wel heel leuk i.v.m. de grote sprieten van de bladeren. Het is maar dat je het weet.

3. Beaucarnea (Olifantspoot)

De olifantspoot is de volgende katvriendelijke plant is ons overzicht. Dit is een hele makkelijke plant. Ze hebben weinig verzorging nodig en dus ook weinig water. De plant gaat niet gelijk dood als je hem twee weken geen water geeft. De dikke knol zit namelijk vol met vocht.

De plant is verzot op licht en kan de volle zon verdragen. De bladeren kunnen snel bruin worden en maar er zullen ook snel weer nieuwe bladeren bijkomen.

Katten vinden deze plant leuk, zeker als het een grote knol heeft. Dit samen met de sprieten maakt het een aantrekkelijke plant voor katten. De olifantspoot is verkrijgbaar ineen rechte stam en een vertakte stam.

4. Orchidee

Ook orchideeën zijn katvriendelijke planten. Orchideeën zijn er in vele soorten en maten en dus kat veilig. De orchidee heeft weinig water nodig. In de zomer één keer in de 6 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen.

orchideen

Plaats de orchidee in veel zonlicht maar niet in direct zonlicht. Als de bladeren geel/bruinig worden dan krijgt de plant te veel zonlicht. Verplaatsen is dan het beste idee. De gele kleur van de bladeren blijft echter.

5. Bromelia

Deze kleurrijge exotische plant is een lust voor het oog en een aanwinst voor elke kamer. Het fijne van deze plant is dat ook deze katvriendelijke is dus koop deze plant en breng kleur in je huiskamer!

bromelia katvriendelijke kamerplanten

Het water geven van deze plant doe je in de kelk van de kleurige bloem. Dat is alles. af en toe een beetje water geven op de potgrond maar zeker niet te veel. In de kelk zitten namelijk de haartjes die het vocht opnemen.

De bladeren kunnen gekarteld zijn, dus een grote kans dat je kat van deze plant afblijft! Plaats de plant op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht. In de tropen groeien ze in de schaduw van de andere planten.

6. Graslelie

Graslelies zijn er in vele soorten en maten. Bij een goede verzorging kunnen ze heel groot worden en maken ze vele jonge hangsprieten wat de plant juist zo een mooie plant maakt.

Katten vinden deze plant meestal wel leuk. De vele sprieten zijn een uitdaging voor de kat. Maar ja, je hebt een kat en deze moet het ook naar zijn zin hebben tocht! En de graslelie is katvriendelijk.

Wil je niet dat je kant aan de plant zit, plaats de graslelie dan in een pot die je op kunt hangen en maak er een mooie hangplant van. Hangplanten zij echt een aanvulling in elke planten collectie. Als je hangplanten opbindt dan heb je een klimplant.

De graslelie heeft veel water nodig en de grond moet vochtig blijven. Plaats de plant op een lichte plaats maar niet in de volle zon. Ze kunnen ook geplaatst worden op een schaduwrijke plaats. Bekijk onze lijst van schaduwrijke planten. De graslelie heeft ook een plaatsje in deze lijst.

7. Zebra cactus (Haworthia fasciata)

De zebra cactus is de volgende in de lijst van katvriendelijke kamerplanten Dit is ook een karakteristieke plant met sprieten en strepen.

Zebracactus (Haworthia fasciata)

De verzorging van deze plant is eenvoudig. De zebra cactus heeft weinig water nodig, tussen de gietbeurten moet de grond opgedroogd zijn. Veel water en natte voeten kan wortelrot veroorzaken. Aangezien wortelrot veel voorkomt hebben wij een blog geschreven hoe je wortelrot tegen kunt gaan.

Katten vinden deze plant ook leuk. De sprieten zijn leuk op tegenaan te kroelen wat ze dus ook zullen doen. Happen in de plant zal niet vaak gebeuren.

8. Varen

Varens zijn ook veilig voor katten. Het leuke aan varens is dat er vele soorten en maten zijn. Varens doen het goed in de tuin of op het balkon maar het zijn ook uitstekende kamerplanten. Het zijn wilde planten en ja, katten vinden deze planten ook leuk om mee te spelen. Wil je dat niet dan kan je van de varen een ‘hangplant’ maken. Zo kan je kat er niet bij.

varen kantvriendelijke planten

Geef de varen regelmatig water en laat de kluit niet uitdrogen. De varen heeft licht nodig maar geen direct zonlicht. Ook zal de plant het goed doen op een donkere standplaats.

9. Bananenplant (Musa)

De grote bladeren van de bananenplant kunnen wel eens een uitdaging zijn voor je kat. Deze groenblijvende plant is dus ook een uitdaging voor jou, maar hij staat fantastisch in elke huiskamer.

katvriendelijke kamerplanten musa

Op een zonnige plaats doet de bananenplant het heel goed. Direct zonlicht is echter schadelijk, de mooie grote bladeren kunnen dan geel worden. De bananenplat heeft redelijk veel water nodig en de grond moet een beetje vochtig blijven.

En ja, je kat zal waarschijnlijk veel naar de plant omkijken, maar gelukkig is de bananenplant niet giftig. Een klein blijvende Musa is de Musa Dwarf.

10. Bamboe

Ook de bamboe soorten zijn katvriendelijke kamerplanten. Deze unieke karakteristieke plant kennen we als buitenplant waar ze enorm groot kunnen worden. Echter zijn er ook kleinere varianten die het uitstekend doen als kamerplant.

bamboe katvriendelijke kamerplanten

De bamboe heeft veel water nodig en staat met zijn voeten graag in het vocht. De plant heeft ook veel licht nodig plaats de bamboe daarom voor het raam in het oosten of westen. Op het zuiden krijgt de bamboe te veel zonlicht wat ook weer niet goed is.

11. Kaaps Viooltje

Voor kleur in je kamer kan ik het Kaaps viooltje aanraden. Deze plant wordt niet heel erg groot maar geeft mooie, meestal paarse bloemen. De bladeren van het viooltje zijn zacht/donzig en katten vinden dit fijn.

De plant plaats je niet in de volle zon maar wel op een lichte plaats. Geef de plant in de zomer twee keer per week water en laat de grond tussen de waterbeurten opdrogen. Zo heb je veel plezier van deze katvriendelijke plant.

12. Sedum morganianum

Dan nu een cactus in het rijtje van katvriendelijke kamerplanten, namelijk de Sedum Morganianum. Met de bolletjes van de plant wil je kat nog weleens spelen maar het kan geen kwaad.

Sedum morganianum katvriendelijke kamerplanten

Wil je niet dat je kat aan deze plant zit, wat ik mezelf voor kan stellen. Doe de plant dan in een pot die je aan het plafond kan hangen. Door de rust zal de plant uitgroeien tot een hele mooie hangplant.

De plant heeft één keer in de maand water nodig en hang de plant op, op een lichte plaats zonder direct zonlicht.

13. Kwartjesplant

De kwartjesplant is een sterke plant met grote groene bladeren die het goed doet op een donkere plaats en in een kamer waar het koeler is. Hij is niet giftig dus ideaal als je katten hebt.

kwartjesplant katvriendelijke kamerplanten

De plant wordt ook wel ‘cast iron’ (gierijzer) genoemd. Dit komt door het onverwoestbare karakter van de plant. Dus ook al heb je katten, deze plant kan wel tegen een stootje dus ideaal voor een kattenhuishouding!

14. Lidcactus

Ook deze cactus is niet gevaarlijk of schadelijk voor katten. Deze cactus brengt ook kleur in je huiskamer. Planten zijn leuk, de meesten zijn echter groen blijvend of geven weinig bloemen in je huiskamer. Deze lidcactus zal zeker kleur brengen in je kamer.

lidcatus katvriendelijke kamerplanten

Deze cactus heeft in tegenstelling tot de meeste cactus soorten wel veel water nodig. De grond mag licht vochtig blijven. Plaats de plant op een zonnige plek zonder direct zonlicht. De kartels van de bladeren zorgen er meestal wel voor dat je kat van de plant afblijft.

15. Peperomia

Er zijn vele soorten Peperomia in vele kleuren en met verschillende soorten blad. Deze planten zijn ook katvriendelijk. Door de vele kleuren en verschillende bladeren kan je ook verschillende Peperomia in je huis plaatsen en heb je een leuke afwisseling.

De planten houden van een licht vochtige grond en net zoals heel veel planten plaats je de Peperomia op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen