Is Kamperfoelie Giftig? – Alle Informatie En Advies!

kamperfoelie giftig

Met kinderen en dieren in huis is het altijd handig om eerst even te checken of de planten die je in de kamer wilt zetten of in de tuin wilt planten, wel veilig voor ze zijn. Helemaal zo’n heerlijk ruikende kamperfoelie is erg uitnodigend en kan dus een gevaar vormen. Is de Kamperfoelie giftig?

Ja, kamperfoelie is giftig voor mens en dier. Bij volwassenen kan inname van bessen of bladeren leiden tot misselijkheid en braken, maar bij dieren en baby’s kan deze plant ergere gevolgen hebben. Neem bij (vermoeden van) inname contact op met een huisarts. In België kun je het Antigifcentrum bereiken via: 070 245 245.

Ben jij op zoek naar kamperfoelie? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten.

Algemene Informatie

Hoewel de Kamperfoelie in veel verschillende soorten voorkomt zijn ze (bijna) allemaal even giftig. Bladeren, bessen en bloemen van deze plant eet je dus liever niet. De enige twee soorten waarvan de bloemen niet giftig zijn, zijn de Japanse Kamperfoelie en de Wilde Inlandse Kamperfoelie.

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Kamperfoelie niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico.

Wat wel voor kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken. In dit geval is het slim om je handen even te wassen en zal je misschien een iets geïrriteerde huid hebben.

Wil je meer weten over giftige tuin- en kamerplanten? Lees dan ook: onze lijst van giftige planten.

Is Kamperfoelie Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Dit is echter niet het geval voor de Kamperfoelie.

Zij zullen geen last hebben als de vacht in aanraking komt met de plant, maar wel als deze gegeten wordt.

Wanneer jouw huisdier van de Kamperfoelie heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

  • Braken en/of overgeven
  • Diarree en/of buikloop
  • Krampen

De Kamperfoelie kan bij dieren nare gevolgen hebben bij inname van de plant. Neem dus meteen contact op met de dierenarts als je vermoedt dat een dier van deze plant heeft gegeten. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het RIVM te bellen.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Heb je de Kamperfoelie al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Kamperfoelie. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Vooral de Kamperfoelie ruikt heel erg lekker, dus het is bijna gegarandeerd dat jouw (huis)dier hier een hapje uit wil nemen. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Kamperfoelie Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien, en een Kamperfoelie die gewoon heel erg lekker ruikt. Reden genoeg dus om als ouder even een rondje door het huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

kamperfoelie

De Kamperfoelie is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan als je kind een hap heeft genomen. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap Kamperfoelie heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum. Kinderen zijn nu eenmaal een stuk gevoeliger dan volwassenen.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

  • Slijmvliesontsteking
  • Braken en/of misselijkheid
  • Buikloop
  • Bewusteloosheid

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind de plant alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wanneer je een Kamperfoelie in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen