Hoe Japanse Esdoorn Snoeien? – Alle Informatie

Japanse esdoorn snoeien

De Japanse Esdoorn is een prachtige boom uit de zeepboomfamilie. Het opvallende van deze plant is dat de bladeren in het najaar mooi donkerrood kleuren. Geen verassing dus dat deze boom zo geliefd is.
Voor we beginnen is het goed om te weten dat de Japanse Esdoorn niet per se hoeft te snoeien. Over het algemeen groeien deze bomen gewoon lekker door en hoef je ze niet echt te helpen. Toch kan het handig zijn om eens per jaar te snoeien. Dit is dan voornamelijk om wortelgroei te bevorderen én er voor te zorgen dat ziektes minder snel de kans krijgen.

Hoe en wanneer je het beste kunt snoeien lees je hieronder. Eerst vertellen we je het exacte stappenplan om jouw snoeipoging zo effectief mogelijk te maken. Helemaal onderaan vertellen we je meer over wanneer je de Japanse Esdoorn snoeit en over het ‘bloeden’.

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hoe Japanse Esdoorn Snoeien?

Het snoeien van een Japanse Esdoorn is dus niet absoluut noodzakelijk. Toch kan het helpen als je de boom mooi en gezond wilt houden. Ook helpt het met het voorkomen van schimmel en andere ziekten. Een boom die niet super dicht begroeid is heeft een beter doorstroming van frisse lucht. Zo krijgen ziekten dus minder de kans.

japanse esdoorn snoeien

Om dit snoeien zo effectief mogelijk te doen hebben we hieronder een stappenplan voor je opgesteld!

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Het stappenplan

Zorg er allereerst voor dat het gereedschap scherp en ontsmet is. Een botte schaar maakt meer en grotere wonden dan een scherpe. Hoe meer wonden, hoe meer energie de boom in het herstellen moet steken & hoe groter de kans dat dit niet helemaal goed gaat.
Verder is het belangrijk dat alles ontsmet is, zodat je geen bacteriën meebrengt.

Kies vervolgens welke takken je gaat snoeien. De volgende takken wil je altijd weghalen:

  • Witte takken – deze zijn dood en trekken alleen maar ziektes aan.
  • Takken zonder bladeren / met heel weinig bladeren – ook deze zijn dood, of zullen binnenkort doodgaan. Weghalen dus.
  • Takken die te dicht op elkaar groeien – we willen niet dat takken moeten vechten voor ruimte. Knip de kleinere, zwakkere tak weg.
  • Takken die dicht bij de grond groeien – haal alle takken weg die voorkomen dat de boom mooi bolvormig is.
  • Een dubbele top – zorg ervoor dat je één doorgaande tak omhoog hebt.

Let op dat je alleen hele takken weg knipt. De boom krijgt een lelijke vorm als je takken door de helft knipt.

Als je op tijd snoeit voorkom je dat je dikke takken weg moet snoeien. Gebeurt dit toch, zaag dan eerst de tak aan de onderzijde in. Zo voorkom je dat ze afscheuren en een deel van de bast meenemen.

Wees als laatste niet te enthousiast met snoeien. Haal nooit meer dan 20% in één keer weg.

Wanneer Japanse Esdoorn Snoeien?

De tijd van het jaar dat je snoeit is belangrijk voor bijna elke plant en boom. Dit geldt dus ook voor de Japanse Esdoorn. Bij deze boom is het zo dat de sapstroom in de lente op gang komt. Als je dus in de lente snoeit, betekent dit dat de snoeiwonden zullen gaan lekken, ook wel bloeden genoemd. Nu is dit niet meteen het einde van de wereld, maar als er veel sap verloren gaat kan dit wel het einde van de boom zijn.

japanse esdoorn snoeien

Het is dus beter om te snoeien als er een kleinere kans op bloeden is. Dit betekent de periode tussen kerst en het voorjaar vermijden. Het liefste snoei je in juli of augustus, wanneer de nieuwe bladknoppen open zijn. Het sap staat dan niet meer onder druk, en zal dus minder snel doorstromen. Verder is het zo dat de boom in deze maanden in de groei is, wat ervoor zorgt dat de snoeiwonden ook weer snel dicht groeien.

Japanse Esdoorn Snoeien – Bloeden

Elke boom, dus ook de Japanse Esdoorn, bevat sap. Wanneer je snoeit kan het zijn dat het sap via de snoeiwonden uit de boom lekt. Dit noemen we ook wel bloeden.

Bloeden is niet meteen het einde van wereld. Een boom kan echt wel een beetje sap verliezen, zonder meteen dood te gaan. Het probleem ontstaat echter als de boom een hoop sap verliest. Het risico bestaat dan dat de boom letterlijk dood bloedt. Dit willen we natuurlijk voorkomen!

Om dit te doen, kies je ervoor om de boom in het juiste seizoen te snoeien. Dit is in de periode juli-augustus. Zorg er in ieder geval dat je de periode na kerst – voorjaar vermijdt. Ook zorg je ervoor dat al het gereedschap scherp en ontsmet is. Zo  zorg je ervoor dat de boom snel kan herstellen.  

Veel succes met het snoeien van jouw Japanse Esdoorn!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen