Is Vrouwenmantel Giftig? (Alchemilla Mollis) Alle Informatie!

vaste plant met bloem

Wanneer je kinderen of huisdieren in hebt, is het altijd een goed idee om even een ronde door huis en tuin te maken, om er zeker van te zijn dat je geen giftige planten hebt staan. Over vrouwenmantel hoe je je gelukkig geen zorgen te maken. Voor haar geldt namelijk het volgende:

De vrouwenmantel is niet giftig voor mensen of dieren. Ze wordt zelfs al eeuwen gebruikt als geneesmiddel bij menstruatiepijn, overgang en opvliegers. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar.

Meer weten over de vrouwenmantel en wat je kunt doen om je huis veilig te houden voor kinderen en (huis)dieren? Lees dan verder!

Ben jij op zoek naar een vrouwenmantel? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

De vrouwenmantel is dus verre van giftig voor mensen en wordt gebruikt als natuurlijk geneesmiddel tegen menstruatiepijn.
Vrouwenmantel kan gebruikt wordt om thee mee te zetten, maar kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden in een salade. Je kunt van deze plant de jonge blaadjes en bloemetjes eten.

Daarnaast is de vrouwenmantel een erg makkelijke plant om in de tuin te hebben, aangezien ze het prima doet in de schaduw. Meer weten over de vrouwenmantel en andere planten die in de schaduw kunnen? Dan kun je deze post lezen: “Bodembedekkers voor in de schaduw”.

Is Vrouwenmantel Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

De vrouwenmantel is niet giftig voor geen enkel dier. Het is zelfs erg geliefd door hen; de bloemen trekken veel bijen, hommels en vlinders aan. Als je de dieren dus wilt helpen én er voor wilt zorgen dat de planten in en om jouw tuin bestuift worden in het een goed idee om vrouwenmantel te plaatsen. Ze zijn daarnaast ook nog eens heel mooi om te zien.

Als je de vrouwenmantel koopt om de dieren een handje te helpen, kun je het beste voor een biologische variant gaan. Dan weet je zeker dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en dat de insecten hier niet ziek van worden.
Het hoeft trouwens niet meteen het einde van de wereld te zijn als je een niet-biologische plant hebt staan.  Het is niet zo dat niet-biologische planten per definitie gekweekt zijn met chemicaliën. Wanneer je een plant koopt, kun je deze het beste even goed afnemen met een vochtige doek. Dit helpt al een hoop. 

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tips Om Vergiftiging Te Voorkomen Voor Huisdieren

Vrouwenmantel is dus prima voor (huis)dieren. Maar als je opzoekt of vrouwenmantel giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen bij dieren te voorkomen.

vrouwenmantel-giftig

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Vrouwenmantel Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die van die leuke sprieten en kleuren hebben. Reden genoeg dus om als ouder even een rondje om en in het huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Vrouwenmantel is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. En dat zit hem in de lange stelen, waar de bloemen aan zitten.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Haal ook de mond leeg van jouw kindje (of huisdier) en maak met een vochtig doekje de mond schoon. Kan een kind de mond spoelen, dan vraag je dat aan je kind. Vraag aan de telefoon wat je in eerste instantie het beste kan doen voor jouw kind. Laat je kind pas overgeven wanneer je dit advies hebt gekregen van de arts.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen