Is Moerbei Giftig? (Morus) Alle Informatie!

moerbei giftig

Wanneer je kinderen of huisdieren in hebt, is het altijd een goed idee om even een rondje door huis en tuin te maken, om er zeker van te zijn dat je geen giftige planten hebt staan. Over moerbei hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Voor haar geldt namelijk het volgende:

Moerbei is niet giftig, maar kan wel voor wat irritatie zorgen bij mensen en dieren wanneer zij de onrijpe bessen of bladeren eten. Rijpe vruchten zijn zelfs gezond en worden gebruikt voor medicinale redenen. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar.

Wil je meer weten over de moerbei en/of over ‘wat te doen bij vergiftiging van planten’ bij kinderen en (huis)dieren? Lees dan verder!

Ben jij nu op zoek naar een moerbei? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

De moerbei is dus niet giftig en word al eeuwen gebruikt als natuurlijk geneesmiddel voor mensen en dieren.

Moerbei kan gebruikt wordt om thee mee te zetten, maar kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden in een salade. De plant zou antibacteriële en pijnstillende werkingen hebben.  

Daarnaast is de moerbei een fijne boom voor de wat kleinere tuin, aangezien deze maximaal 6-8 meter wordt. Nu duurt het natuurlijk wel even voordat de boom die hoogte heeft bereikt.
Op zoek naar nog kleinere boompjes voor de tuin? Dan kun je hier kijken: “15 bomen voor de kleinere tuin

Is Moerbei Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

De moerbei is niet giftig voor geen enkel dier. Het is zelfs erg geliefd door vogels; de besjes worden graag door hun gegeten. Als je de dieren dus wilt helpen én er voor wilt zorgen dat de planten in en om jouw tuin bestuift worden in het een goed idee om moerbei te plaatsen. Ze zijn daarnaast ook nog eens heel mooi om te zien.

Als je de moerbei koopt om de bijen en vlinders een handje te helpen, kun je het beste voor een biologische variant gaan. Dan weet je zeker dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en dat de insecten hier niet ziek van worden.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Houdt er wel rekening mee dat de onrijpe bessen voor wat irritatie in het darmkanaal kan zorgen. Dit is verder geen groot probleem. Wanneer jouw huisdier deze symptomen zien, dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Zij kunnen dan bepalen wat er verder moet gebeuren.

Symptomen waar je op kunt letten zijn als volgt:

  • Lusteloosheid
  • Buikpijn
  • Braken en/of overgeven
  • Diarree en/of buikloop
  • Zwelling in keel of mond
  • Gebrek aan eetlust

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Moerbei is dus prima voor (huis)dieren. Maar als je opzoekt of moerbei giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Moerbei Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die van die leuke sprieten en kleuren hebben. Reden genoeg dus om als ouder even een rondje door het huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Over moerbei hoef je je gelukkig geen zorgen te maken; deze plant is niet levensgevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. Kleine kinderen stoppen ook echt alles in hun mond.

moerbei giftig

Verder kunnen onrijpe bessen voor irritatie in het darmkanaal zorgen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk geen verdere gevolgen hebben. Toch is het belangrijk dat je problemen in de gaten houd en bij twijfel contact opneemt met de huisarts. 

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Spoel de mond goed, wanneer je kindje dit kan en bel de arts. Vraag advies en volgt dit zo op.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen