3 x Weigelia Snoeien Voor Een Mooie Bloei!

Weigelia Snoeien

De Weigelia is een prachtige heester die mooie trompetvormige bloemen geeft. Deze bloemen lijken op de bloemen van de Kamperfoelie, en dat klopt ook want de Weigelia is familie van de Kamperfoelie. Er zijn verschillende variaties Weigelia met elke een andere kleur bloem. Zo is er de Weigelia Floriade, de Ruby en de Rosea, welke we regelmatig moeten snoeien voor een mooie bloei.

Weigelia Snoeien. Voor model snoeien knip je de oude scheuten weg net boven de laatste scheut welke niet gebloeid heeft. Doe dit met alle scheuten. Voor verjonging snoei knip de meerjarige scheuten af net boven de basis van de plant. Elke jaar een stuk of 3 en je krijgt elke jaar een gezond bloeiende Weigelia.

De Weigelia is een heester die bloeit op tweejarig hout. Om het volgende jaar een mooie volle bloei te krijgen is het belangrijk de Weigelia te snoeien. Er zijn verschillende vormen van snoei welke we in deze blog allemaal bespreken. Maar voordat je gaat snoeien is het belangrijk dit op het juiste moment te doen.

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Weigelia Snoeien?

De Weigelia bloeit op tweejarig hout, dus op de scheuten van het jaar daarvoor. Deze scheuten krijgen uitlopers waaraan de bloemen komen.

weigelia snoeien

De bloeiperiode van de weigelia is mei-juni en de trompetvormige bloemen welke in trossen groeien trekken veel insecten aan welke zorgen voor een levendige tuin. De weigelia is dus in juli uitgebloeid en dan gaat de heester al zijn energie geven aan groei van de takken.

Dus het juiste moment om te snoeien is direct na de bloei. Dat is dus eind juni of begin juli. De oude, meerjarige takken moeten dan verwijderd worden om het jaar daarop weer een mooie bloeiende heester te krijgen. Door het verwijderen van de oude takken kan de heester al zijn energie geven aan de groei van nieuwe takken.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Hoe Weigelia Snoeien?

Het snoeien van de Weigelia is niet echt moeilijk om te doen. Je moet alleen even weten hoe je moet snoeien. Er zijn drie manieren van snoeien, namelijk:

  1. Snoeien om de heester in model te houden of brengen
  2. Snoeien om te verjongen
  3. Snoeien tijdens het seizoen

Ze zijn alle drie even belangrijk, anders krijg je een wilde heester die op een gegeven moment heel weinig bloemen meer geeft.

Gebruik voor het snoeien scherp gereedschap. Als je snoeischaar niet scherp is kan dit de scheuten beschadigen wat weer kan leiden tot ziektes. Ook als je een zaagje gebruikt wees er dan zeker van dat deze scherp is.

Model snoeien

De Weigelia bloeit op twee jarig hout. Als je naar de plant kijkt zie je lange scheuten en aan die scheuten zitten dan de bloem trossen. Die lange scheuten zijn het tweejarige hout waar de Weigelia op bloeit.

Deze lange scheuten knippen we af en zo verwijderen heel veel lange bloeiknoppen. Dus nu gaan we eerst alle uitgebloeide scheuten terugsnoeien tot de eerste scheut die dat jaar geen bloemen heeft gedragen. Dan houd je eigenlijk de basis van de plant over.

Verwijder ook het oude en dood hout om de heester mooi in model te brengen. De Weigelia zal ook takken geven die kruisen of die een rare vorm hebben. Kijk dan goed naar de heester en bepaal zelf of je deze wilt verwijderen. Ik raad je aan dit te doen. Je krijgt misschien een kale heester maar deze is na circa 2 maanden weer in vorm.

Wees niet bang om te snoeien! De Weigelia heeft alleen maar baat bij snoeien. Hoe meer je snoeit hoe meer bloemen de plant uiteindelijk zal geven. Als je een tak te ver of een tak te veel hebt gesnoeid zal de heester heel snel nieuwe takken produceren. De Weigelia heeft namelijk een sterke drang om te overleven.

Verjonging snoeien

Oude of oudere Weigelia’s moeten verjongt worden om er zeker van te zijn dat de heester mooie bloemen blijft geven. Dit verjonging snoeien geeft ook een signaal aan de heester dat hij moet overleven en zal hierdoor heel snel nieuwe scheuten gaan geven.

Dit verjonging snoeien doen we aan de basis van de plant. Kijk naar de basis van de plant en zoek dikke en oude scheuten die uit de grond of de basis van de plant komen. Pak je scherpe snoeischaar of kleine zaag en verwijder elk jaar circa 3 van deze oude scheuten aan de basis van de plant.

Ook deze snoei doe je eind juni of begin juli. Zo heeft de heester heel de zomer de tijd om nieuwe scheuten te ontwikkelen die volgend jaar weer bloemen geven. Daarnaast krijgt de heester letterlijk licht en lucht. Door deze oude takken te verwijderen krijgen de overgebleven takken meer licht en lucht wat hun groei zal bevorderen.

Tijdens Het Seizoen Snoeien

Als je de vorm- en verjonging snoei hebt uitgevoerd zal je tijdens het seizoen waarschijnlijk niet veel hoeven doen. Het kan mogelijk zijn dat er ineens een rare zijscheut ontwikkelt of een scheut die ander takken kruist. Deze kan je dan zonder veel problemen verwijderen.

weigelia snoeien

Dit is alles wat je hoeft te doen tijdens het seizoen, verder niets. De Weigelia is zich nu aan het voorbereiden om het komende bloeiseizoen. En na dit nieuwe bloeiseizoen zal je alles wat hierboven staat omschreven opnieuw moeten doen, zo krijg je elke jaar een mooie bloeiende Weigelia die je elk jaar moet snoeien.

Weigelia Bloeitijd

Zoals al is gezegd bloeit de Weigelia in mei-juni. De trompetvormige bloemen zullen als trossen aan tweejarig hout bloeien.

Het bijzondere van de Weigelia is dat als je de juiste snoeimethode hebt gevolgd en als het een mooie zomer is, de Weigelia aan het eind van de zomer nog een keer kan bloeien. Zo heb je dubbel plezier van je werk.

Ook als zijn de bloemen van de Weigelia mooi en groeien ze in trossen, helaas geuren ze niet maar trekken ze wel vele insecten zoals bijen en vilders aan. De Weigelia zorgt dus voor leven in de tuin en dat is nodig ook voor het hebben van een gezonde biodiversiteit.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen