Hoe Peperomia Stekken? Vele Soorten Anders Stekken!

Peperomia giftig

De Peperomia is een plantengroep die bestaat uit heel veel soorten. Al deze soorten hebben een uniek blad en zien er anders uit, maar toch lijken ze op elkaar. De plant vraagt niet veel verzorging en de peperomia kan je heel goed stekken.

De peperomia kan je op twee manieren stekken, namelijk via een stengel in water of potgrond of stekken via het blad in de potgrond. Voor stekken via het blad gebruik je stekpoeder. Kijk in de tabel welke methode voor jouw peperomia goed werkt.

Er zijn twee manieren hoe je de Peperomia kan stekken en dan kan je ze nog stekken in water of in de grond. Het is even zoeken wat voor jouw plant het beste werk, als je dit eenmaal weet gaat het vrij gemakkelijk. Onderaan deze blog staat een tabel met verschillende Peperomia’s en hoe je ze kunt stekken. We beginnen eerst met de voorbereidingen.

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Voorbereiding, Wat Heb Je Nodig?

Zet alles wat je nodig hebt voor het stekken klaar, dit is wel zo makkelijk en scheelt straks een hoop rommel.

peperomia
  • Een schepje, schoon mes en een snoeischaar
  • Stekpotten
  • Kleine flesjes met water
  • Aarde
  • Lege tafel of ander blad om aan te werken.
  • Eventueel stekpoeder

Dit zijn wel de basis spullen die je nodig hebt wanneer je peperomia gaat stekken.

Wist je trouwens dat de peperomia niet giftig is en daarom geschikt als kamerplant samen met katten? Op onze site staat een artikel over kamerplanten die heel goed samengaan met katten, de katvriendelijke kamerplanten.

Peperomia Stekken Blad

De eerste manier om te stekken is via het blad. Dit kan echter niet bij elke peperomia. Al je wilt weten of dit voor jouw peperomia kan, staat er onderaan deze blog een tabel van de verschillende soorten peperomia en hoe deze te stekken.

peperomia

Voor stekken via het blad knip je een blad van je peperomia af. Dit blad moet groot zijn, niet te oud en onbeschadigd. Knip het af met een schone snoeischaar zodat je huidige plant en de stek geen schadelijke bacteriën krijgen. Neem ook de steelaanzet mee, met andere woorden je knipt het blad van je plant af met een stukje blad steel.

Dit stukje bladsteel laat je eerst even drogen voordat je het voorziet met stekpoeder. Daarna plaats je het in de aarde in te stek pot.

Soms lukt het ook als je het blad in de breedte doormidden snijdt. Ook dan voorzie je de snijkant van stekpoeder en plaats je de snijkant in de aarde.

Maak de aarde vochtig en doe een plastic zakje om de pot. Sluit de zak gedeeltelijk zodat de plant nog verse lucht krijgt. Je hebt nu een vochtige omgeving gemaakt, een soort kas waarin je stek snel zal kunnen groeien.

Deze manier van stekken gaat prima met bladeren van je peperomia die niet dik zijn. Dikke bladeren bevatten heel veel vocht en lopen als het ware leeg zodat de stek niet aanslaat.

Peperomia Stengel Stekken

Een andere manier van stekken is via de stengel. Dit is een meer bekendere en gebruikelijkere manier van stekken. Wil je weten of dit kan met jouw peperomia, kijk dan in de tabel onderaan deze blog. Daarin staat voor verschillende soorten peperomia vermeld hoe je ze moet stekken.

Voor het stekken via de stengel zoek je een jonge stengel uit die er sterk uitziet. Zo heb je een goede, gezonde en sterke stek te pakken. Knip een stengel af die groot genoeg is zodat je deze in een flesje water kan zetten.

Verwijder vervolgens de onderste bladeren en plaats de stengel in een glaasje water met een dunne hals zodat de bladeren van de stek niet in aanraking met het water komen. Na een tijdje zal je zien dat de stengel wortels ontwikkelt. Wanneer ze groot genoeg zijn kan je jouw stek verplaatsen naar een pot.

Wat ook kan, maar wat bij mij nog niet gelukt is is dat je de stek met stekpoeder direct in potgrond plaatst. Doe er vervolgens een plasticzak overheen en laat een stukje open. Nu afwachten of je stek aanslaat en wortels ontwikkelt.

Peperomia Stekken Water

De peperomia stekken die je in water wortels kan laten krijgen zijn de stekken die je maakt met een stengel. Aan deze stengel zitten een paar balderen die niet in aanraking met het water mogen komen. Hiervoor neem je een flesje met een dunne hals.

Dit is de enige stekvorm die je in water kan stekken.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Peperomia Stekken Aarde

Alle stekken kan je groot laten worden in de aarde, dit zijn de stengel stek en de blad stek. Voor de ene zal het sneller gaan dan voor de andere. Het advies is dan ook om meerdere stekken te maken. Er zullen er dan vast wel een paar aanslaan en een paar mislukken.

Soorten Peperomia En Manier Van Stekken

Elke peperomia moet op een van de twee manieren gestekt worden. Onderstaande tabel geeft aan welke methode het best werk voor jouw peperomia. Zoek je soort en ga aan de slag.

Soort PeperomiaStekken via stengelStekken via blad
RotundifoliaJa
ObtusifoliaJa
AngulataJaJa
Argyreia (meloen)JaJa
Prostrata (radiator)Ja
Tetraphylla (Hope)Ja
PeppershotJaJa
Polybotrya (raindrop)JaJa
Rana VerdeJaJa
Hoe Peperomia te stekken?

Ik hoop dat je peperomia er bij staat en dat je aan de slag kunt gaan met stekken. Als je peperomia er niet bij staat laat het dan even weten ook als je aanvullingen hebt op bovenstaande tabel. Dat kan via info@fleurenflower.nl.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen