Orchideeën lijken moeilijk te verzorgen planten, omdat zij een aardig groot eisenpakket hebben. Toch, wanneer jouw orchidee goed verzorgd en gelukkig is, zal deze zich willen vermeerderen. Hoe je jouw orchidee het beste kunt stekken, lees je hier!
Hoe orchidee stekken? Dit is afhankelijk van het soort en manier waarop deze groeit. Wanneer de orchidee keiki’s geeft, kun je ze afknippen wanneer deze zelf wat luchtwortels heeft ontwikkeld en 2 à 3 blaadjes heeft. Zonder keiki kun je de orchidee vermeerderen, door deze bij de wortels door te knippen.
Hieronder meer uitleg over welke manier jij dat het beste kunt stekken.
Lees ook: Orchidee Verzorging; Complete gids!
Inhoudsopgave
Orchidee Stekken Met Keiki
Orchideeën met een monopodiale groei, geven stekjes die aan de moederplant groeien, ook wel keiki’s genoemd. Deze orchideeën hebben één centraal groeipunt. Voorbeelden van dit soort zijn de Phalaenopis en Vanda. Op de plaats waar normaal gesproken een bloem groeit, komt dan een nieuw plantje (keiki). Als je keiki worteltjes krijgt, kun je deze stekken.
Als jouw orchidee nog geen keiki heeft, zal je de plant iets kunnen helpen. Dit doe je door gebruik te maken van één van de slapende ogen. Dit zijn de verdikkingen waar nog geen stengel is gegroeid. Haal met behulp van een pincet of voorzichtig met de duim het vliesje van een van de slapende ogen af. Het puntje wat overblijft onder het vliesje, is waar een keiki zal groeien.
Als je dit doet, is het heel belangrijk dat je steriel te werk gaat. Zorg er dus voor dat je handen goed gewassen zijn. Wanneer je gebruikt maakt van een pincet kun je deze even verhitten met behulp van een aansteker, en na een paar seconden zullen alle bacteriën gedood zijn.
Om het oog nog extra te stimuleren kun je gebruikmaken van een keiki pasta. Dit is een mengsel met hormonen, waardoor de keiki sneller zal ontstaan. Je kunt dit op het oog smeren met de achterkant van een lepel. Zorg er ook hier weer voor dat deze lepel steriel is.
Vanaf dan is het wachten. Het kan namelijk zo’n 7 tot 9 maanden duren voordat de keiki genoeg ontwikkeld is om van de moederplant te scheiden. Doe dit alleen als de keiki eigen worteltjes heeft ontwikkeld, die op zijn minst 6 cm lang zijn. Ook zal de keiki op dit moment 2 à 3 eigen blaadjes hebben.
Let wel op, dat hoe geduldiger jij bent, en hoe langer je de keiki dus aan de moederplant laat, hoe groter de overlevingskans van het nieuwe plantje is. Als je merkt dat de keiki er nog wat fragiel uitziet, is het misschien een goed plan om nog wat geduld uit te oefenen.
Wanneer je de keiki van de moederplant wilt scheiden, is het belangrijk deze moederplant een dag van tevoren water te geven. De nieuwe keiki is namelijk erg gevoelig wanneer deze is afgeknipt, waardoor je hem niet meteen water kunt geven.
Het afknippen doe je door deze een paar centimeter onder het oog weg te knippen. Nogmaals, doe dit alleen met steriel gereedschap en zorg er dus voor dat ook de schaar even verhit is geweest.
Om ervoor te zorgen dat de moederplant en het stekje overleven kun je de wonden insmeren met wat kaneel. Dit is antibacterieel en zorgt ervoor dat de plant beter heelt.
Wanneer je de keiki hebt afgeknipt, zet je deze in een pot met een mengsel van boomschors en kokosvezel. Het is belangrijk dat de pot doorzichtig is. Omdat de meeste orchideeën normaal gesproken op bomen groeien zijn de wortels gewend aan veel zonlicht. Dit is ook de reden dat we geen gebruik maken van aarde, maar van een heel licht mengsel.
Vanaf nu is het wachten geblazen! Zet het stekje op een plek met veel licht (geen direct zonlicht) en geef het genoeg water, maar laat water nooit in de pot staan. Dit zorgt er namelijk voor dat de wortels gaan rotten.
Nog wat extra tips bij het stekken van jouw orchidee vind je onderin dit artikel.
Orchidee Stekken Zonder Keiki
Ook zijn er orchideeën met sympodiale groei: dit zijn orchidee soorten die zich vermeerderen aan de hand van wortelstokken. Dit zijn verdikte stengels bij de wortels welke horizontaal lopen en weer naar boven komen om een nieuwe plant te starten (denk bijvoorbeeld aan de Cattleya, Bulbophyllum en Dendrobium). Deze wortelstokken kun je doorknippen om een nieuw plantje te vormen.
Om dit te doen zorg je ervoor dat je altijd steriel te werk gaat: was je handen en houd gereedschap een paar seconden boven een vlam om alle bacteriën te doden. Zorg er daarnaast ook voor dat je gereedschap scherp is – hoe meer je moet hakken, hoe meer je de moederplant verwond.
De wortelstokken zullen uit zichzelf weer naar boven groeien en nieuwe groeipunten creëren. Dit noemen we ook wel bulben. Om de orchidee te vermeerderen, scheid je deze nieuwe bulben van de originele plant, door deze in het midden door te knippen. Om de overlevingskans te vergroten is het belangrijk dat je de plant pas door midden knipt op het moment dat het nieuwe stekje 3-4 bulben en het liefst ook al wat blaadjes heeft.
Ook is het belangrijk dat je de dag voordat je gaat knippen de moederplant goed water geeft. De stekjes zelf zijn namelijk gevoelig en kunnen niet meteen na het stekken, water opnemen. Wacht hier dus even mee.
Na het doorknippen kun je wat kaneel op de snijwonden smeren – dit is antibacterieel en zorgt ervoor dat de plantjes sneller helen.
Wanneer je het stekje hebt gescheiden kun je deze in een doorzichtige pot zetten. De orchidee groeit namelijk voornamelijk op bomen, waardoor de wortels zijn gewend aan veel licht. Dit is ook de reden dat de orchidee niet in aarde geplant wordt, maar in een mengsel van kokosvezel en boomschors.
Plaats je stekje daarnaast nooit in direct zonlicht, maar wel op een lichte plek.
Tips Bij Orchidee Stekken
- Zorg ervoor dat je elke drie tot vier jaar de orchidee verpot. Dit is het moment om eventuele rotte wortels af te knippen en nieuwe kokosvezel & boomschors in de pot te stoppen. Als je veel hebt weggeknipt kun je de orchidee in de oude pot stoppen. Let er op dat de pot nooit te groot is – de plant moet er net volledig in passen.
- Geef een nieuw stekje nadat je deze hebt afgeknipt nooit meteen water. De plant is dan nog niet goed in staat om het water op te nemen, wat voor een ongezonde plant zorgt. Je kunt het beste 5 – 7 dagen wachten om de wonden op te laten drogen. Wel kun je de luchtvochtigheid verhogen door de plant te benevelen met een plantenspuitje. Wanneer de nieuwe orchidee begint te groeien kun je langzaamaan steeds meer water gaan geven.
- Dit benevelen is trouwens handig voor alle orchideeën – ze houden namelijk van een hoge luchtvochtigheid van boven de 55%. Omdat dit van nature niet in de woonkamer is, kun je deze verhogen door de planten te besproeien.
- Als laatste hebben orchideeën een hekel aan kalk- en chloorhoudend water. Je kunt dus het beste regenwater gebruiken voor het benevelen en water geven.