Hoe Onkruid Verwijderen, Dé Complete Gids!

hoe onkruid verwijderen

Onkruid zijn planten die wij als mens als onkruid beschouwen. Het zijn ‘gewoon’ plantjes die snel vermeerderen door verspreiding van zaadjes of wortels, op plaatsen waar wij ze niet willen, en noemen dit onkruid. Deze blog bespreken we ‘hoe onkruid verwijderen’.

Er is geen eenduidige manier om onkruid te verwijderen of te doen verdwijnen. Daar zijn verschillende methode voor omdat alle planten anders zijn. Bij de ene plant is het van belang dat je echt alle wortels uitsteekt en wegtrekt, bij de ander kan dit door bijvoorbeeld ‘gewoon’ te schoffelen of te verdelgen. 

Hoe kan je op een goede manier onkruid verwijderen? 

 • Met de hand, mesje, schoffel of voegenborstel
 • Wegbranden  
 • Voegenborstel 
 • Biologische onkruidverdelger 
 • Chemische onkruidverdelger 
 • Verticuteren (machinaal mos verwijderen)  

Er zijn vele methodes om onkruid te verwijderen. Soms zeer agressief, soms kind, dier- en milieuvriendelijk. Bovenstaande voorbeelden worden later uitgewerkt. 

Onkruid Verwijderen Tussen Tegels 

Er zijn verschillende manieren om onkruid te verwijderen tussen tegels. Dit kan met de hand of machinaal. Hieronder staan verschillende manieren beschreven hoe je onkruid kan verwijderen. Milieuvriendelijke manieren, maar ook niet milieuvriendelijke manieren. Vindt je eigen weg met de informatie die je hier vindt.

hoe onkruid verwijderen

Onkruid Verwijderen Met Een Mesje? 

Gewoon op de knieën, met een mesje in de hand. Snijdt dan in V-vorm met het mesje tussen de tegels: 60 graden linksom en 60 graden rechtsom.  Zo haal je onkruid en wortels ertussen uit en ben je voorlopig even af van plantjes en grasjes die tussen de tegels groeien. Gebruik voor pijnlijke knieën of ter voorkoming van pijnlijke knieën, een rubberen dikke mat. 

Onkruid Verwijderen Met Een Voegenborstel?

Bij de tuincentra kun je een soort borstel kopen met ijzeren pennen. Het blok met pennen die aan een bezemsteel zit is ongeveer 10 centimeter.

hoe onkruid verwijderen

De ijzeren pennen zet je in de voeg neer, tussen de tegels, en je schraapt als het ware het onkruid tussen de tegels vandaan. Het is een workout, maar het is een geweldig goede en milieuvriendelijke manier om onkruid te verwijderen tussen je tegels. 

Onkruid Verwijderen Koken Water?  

Giet kokend water over het onkruid en de planten kunnen de volgende dag makkelijk worden weggetrokken. Ik kan mij voorstellen dat dit handig is op een kleine oppervlakte. Ik zie nog niet dat iemand met een waterkoker de hele tuin gaat begieten met kokend water.

Bij een deur zou het bijvoorbeeld makkelijk kunnen. De cellen van het onkruid knappen waardoor je de plant dood. Dit moet wel een aantal keren herhaald worden wil je ook de wortels doden.  

Onkruid Verwijderen Met Azijn?

Azijn met water gieten in de voegen tussen de tegels dood ook onkruid. Ook hier gaat heel wat azijn gebruikt moeten worden wanneer je jouw tuin met azijn wilt begieten. Daar komt bij dat azijn schadelijk is voor bijen, vlinders en lieveheersbeestjes.

Ook voor de aarde/grond is azijnzuur schadelijk. Het zuur vermengt zich met het grondwater in jouw tuin en verspreidt het zuur door heel de tuin. Grote kans dat planten in de tuin het niet meer goed doen of zelfs doodgaan.  Het wordt zeker niet aangeraden!

Onkruid Verwijderen Met Chemische Middelen?

Er zijn diverse Chemische middelen te koop, die gebruikt kunnen worden om onkruid tegen te gaan. Of dit milieuvriendelijk is, is een tweede..

Bijen en vlinders varen hier niet wel bij. Aan te raden dit als laatste redmiddel te gebruiken. Lees vooral de gebruiksaanwijzing goed door, voor je het gaat gebruiken!

Onkruid Biologisch Verwijderen?

Ook in deze middelen zitten gif (azijnzuur). Biologische bestrijdingsmiddelen doden wel onkruid tussen de tegels en houdt nieuwe groei tegen, maar vaak zijn zij ook giftig voor bijen, vlinders en andere dieren (let goed op jouw huisdieren). Zo biologisch zijn zij nu ook weer niet!

Onkruid Elektrisch Verwijderen Tussen De Tegels?

Er zijn diverse elektrische apparaten die jij kunt gebruiken bij het verwijderen van onkruid: 

 • Een onkruidbrander  
 • Een onkruidborstel  
 • Een onkruid bestrijdingstank  
 • Een hogedrukspuit 

Onkruidbrander

Bij een elektrische onkruidbrander brand je alle onkruid weg tussen de tegels. Er zijn diverse apparaten te koop of te huur. Lees goed de gebruiksaanwijzing.  Let er wel op dat bij droog weer de brander meer zou kunnen wegbranden dan je oorspronkelijk bedoeld had.  

Onkruidborstel

Bij een elektrische onkruidborstel zit er een verticale borstel, die je in de voeg moet zetten, tussen de tegels. Die borstel draait als het ware alle onkruid tussen de tegels weg. Let op, trek oude kleding aan want ik weet dat je helemaal onder het zand en onkruid komt te zitten.

Onkruid Bestrijdingstank

Een elektrische onkruidbestrijdingstank bevat gif waarmee je het onkruid dood. Je spuit het met een sproeier op onkruid. Je draagt de tank op je rug, tijdens het spuiten. Gebruik dit alleen op plaatsen waar geen planten staan die je lief zijn. Want ook zij gaan dood wanneer zij iets meekrijgen van het bestrijdingsmiddel. Lees de gebruiksaanwijzing. Het ene bestrijdingsmiddel is het andere niet.

Het onkruid haal je na een dag of wat makkelijk weg tussen de tegels omdat het dood is. Pas op met huisdieren. Bijen en vlinders houden ook niet van dit bestrijdingsmiddel, dus gebruik het minimaal. 

Hogedrukspuit

Het is even een werkje, maar met de hog drukspuit kun je ook heel goed het onkruid tussen de tegels wegspuiten. De hogedrukspuit spuit het water met een noodgang water tussen de voegen. Zo hard dat het onkruid tussen de tegels uit springt. Trek een oude broek aan want je zit onder het zand en onkruid..

Hoe Onkruid Verwijderen Uit Gazon 

Er kan altijd onkruid ontstaan in het gazon. Van paardenbloem en mos tot zevenblad. Wanneer je jouw gazon goed water geeft (vooral met droogte) en regelmatig maait, geef je onkruid minder de kans om te groeien. Hoe verwijder je dat onkruid nu uit het gazon? 

Er zijn 3 mogelijke manieren om onkruid te verwijderen uit je gazon: 

 1. Met een onkruidsteker 
 2. Onkruidverdelger 
 3. Verticuteren van mos

Onkruidsteker

Met een onkruidsteker steek je de wortels weg uit het gras zodat zij minder snel terugkomen. Meestal blijven er kale plekken over op de plek waar onkruid heeft gestaan. Dat groeit vanzelf weer dicht wanneer je voeding geeft aan het gazon en het regelmatig maait. Zo groeit het gras sneller en heeft het onkruid minder kans op groei. 

Onkruidverdelger

Een onkruidverdelger met een gazonmest met toegevoegde onkruidverdelger wil dus goed helpen. Het bestrijdt paardenbloem, klaver en ander onkruid en tegelijkertijd voed je het gras zodat je het onkruid minder kans geeft om te groeien. 

Verticuteren Gazon 

Wanneer er mos tussen je gras groeit, kun je met de verticuteermachine mos verwijderen uit het gras. Het is een soort grasmaaier die je als een grasmaaier (elektrisch) gebruikt.  Je loopt over het gazon met de verticuteermachine voor je. Vaak heeft deze machine een opvangbak waar alle mos in wordt verzameld. 

hoe onkruid verwijderen

Je kunt in april beginnen met verticuteren en wanneer er een slechte zomer is geweest en er veel mos groeit tussen het gras kun je in september nog een keer verticuteren  

Doe dit wel op een droge dag zo plakt het mos niet overal aan en kan het makkelijk in de afvalbak opgevangen worden. En het kan er weer makkelijk uit de opvangbak gehaald worden. 

Onkruid Verwijderen Tussen Planten 

Onkruid tussen planten kun je het best verwijderen door dit weg te schoffelen, te harken of met de hand weg te halen of te steken. Om onkruidverdelger te gebruiken is niet handig tussen je mooie planten die je juist wilt beschermen voor gif. En onkruidverdelger is gif. Niet alleen het onkruid gaat helaas dood, maar ook de planten die je wilt behouden. 

Onkruid Verwijderen Tussen Grind 

Onkruid tussen grind kunt je wegtrekken wanneer dit al groot is. Wanneer je geen worteldoek onder je grind hebt liggen is onkruidverdelger nog een optie.  

Er zijn steeds minder onkruidverdelgers in de handel omdat het veel schade aanbrengt aan alle planten en ook in het grondwater. Ook bijen, vlinders en andere dieren gaan dood aan deze bestrijdingsmiddelen.  

Er zijn nog enkele bestrijdingsmiddelen voor onkruid. Deze spuit je op de bladeren. Dit gif wordt opgenomen in de bladeren en zij vervoeren het weer door de plant. Zo gaat de plant dood. Dus geen bladeren verwijderen na het spuiten. Gebruik onkruidverdelger bij droge weersverwachting, anders spoelt het weg tijdens een regenbui en kun je opnieuw beginnen.   

Onkruid Voorkomen Is Beter Dan Genezen

Onkruid kun je op verschillende manieren voorkomen, in jouw tuin. Zeker tussen tegels en tussen planten. Hier staan er een aantal op een rij: 

Anti-Worteldoek 

Leg anti-worteldoek onder terrassen en opritten. Vul de voegen met voegenzand. Weinig kans dat er hier onkruid groeit. 

Ook is het mogelijk om anti-worteldoek naast je planten te leggen op de grond. Het staat minder leuk, maar helpt onkruid voorkomen omdat de grond geen zonlicht vangt. En planten hebben zonlicht nodig, ook onkruid. 

Bodembedekkers 

Wanneer je bodembedekkers plant, krijg je ook weinig onkruid. Er komt namelijk weinig licht op de grond zodat zaadjes van onkruid niet kunnen ontkiemen. Hoe meer en dichter de bodembedekkers, hoe minder het onkruid. Zorg voor goede voeding en genoeg water zodat je bodembedekkers goed groeien, en zo snel mogelijk de bodem bedekken. Je kunt voor snelgroeiende bodembedekkers gaan zoals Hedera, die je ook kruipend kan gebruiken in plaats van klimmend, en het stekelnootje. Ook de vlambloem of Koperknoopje kunnen hier een goede rol spelen.

Schoffelen 

Schoffelen, schoffelen en schoffelen. Daar kun je veel onkruid voorkomen. Wanneer je schoffelt zorg je ervoor dat wortels van kleine plantjes onkruid telkens weer bloot komen te liggen en uitdrogen. Zij kunnen geen vocht opnemen en geven de strijd op. Doe dit vooral op een zonnige dag.  De aarde is drogen en dus schoffelt het makkelijke en beter en wortels drogen goed uit van het om geschoffelde onkruid.  

Onkruid Wieden 

Wanneer je op de knieën onkruid aan wieden bent kun je dat het beste doen na het schoffelen. Je kunt het beste schoffelen wanneer het droog weer. Dat schoffelt het makkelijkste.

Je haalt het onkruid daarna weg met de hand wat je om hebt geschoffeld. Zo voorkom je dat geschoffeld onkruid weer ondeugend opkomt. 

Mulchen 

Mulchen wil zeggen dat je de bodem bedekt met mulch, dus organische materialen, zodat onkruid geen licht krijgt en dus geen kans krijgt om te groeien. Bedekken de grond, rond de planten met een goede laag cacaodoppen of boomschors bijvoorbeeld. Daar zal geen onkruid tegenop kunnen en het staat ook nog gezellig. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen