Hoe Laurier Stekken (2 Manieren)

bomen voor in pot buiten

De laurier is in Nederland natuurlijk een ontzettend veelvoorkomende heg. Toch is het stekken van deze plant niet zo rechttoe rechtaan als dat voor de meeste (kamer)planten is. Dus, een laurier stekken, hoe doe je dat eigenlijk?

Hoe laurier stekken?

  • Knip een stuk van 10-15 centimeter van een tak af
  • Zorg ervoor dat een gedeelte van de stam van de moederplant aan de stek vastzit
  • Verwijder alle bladeren behalve de 3-4 bovenste
  • Plant de pot in potgrond van ongeveer 10 centimeter diep met de bovenste bladeren boven de grond
  • Maak de aarde vochtig
  • na 1 – 1,5 jaar kun je de plant in de tuin neerzetten

Nu je dit weet zijn we er nog lang niet. Er zijn namelijk twee manieren om een laurier goed te stekken. Hieronder bespreken we eerst in detail de methode die zojuist hierboven is omschreven. Daarna kijken we naar de andere methode. Tot slot lees je wanneer je laurier het beste kunt stekken én enkele tips om je kans van slagen te vergroten. Lees snel verder!

Als je beter wil leren stekken of stekken gewoon heel erg leuk vind dan kunnen wij je het boek van Mama Botanica heel erg aanraden. In dit boek leer je alles over het stekken van planten en hoe je ze het beste verzorgt. Inclusief een gids met meer dan 40(!) planten om te stekken. Klik hier om het boek te bekijken op Bol.com.

Laurier Stekken Via Stam

De eerste en meest voorkomende manier om laurier te stekken is door een tak te pakken die aan de stam vastzit. Je wilt deze tak losmaken van de stam om dit vervolgens te gebruiken als stek.

Pak hiervoor een takje wat ongeveer 10 – 15 centimeter lang is. Deze snijd je vervolgens met een mes af van de stam. Wel is het belangrijk om hiervoor een stukje van de hoofdtak mee te nemen. Je noemt die ook wel een stekje met een hiel. Doordat je een stukje van de grote stam meeneemt, heeft de laurier namelijk meer kans van slagen.

Als je dit gedaan hebt dan wordt het tijd om het stekje nog wat verder in te perken. Je wilt namelijk alleen de bovenste 3-4 bladeren die aan het stekje vastzitten behouden. De andere bladeren kun je van het stekje afknippen.

Op deze manier gaat alle energie die het stekje straks heeft richting de grotere bladeren wat ervoor zorgt dat deze daadwerkelijk een goede kans van slagen hebben.

Laurier Stekken Via Wortel

Een andere manier om laurier te stekken is door een gedeelte van de wortels te gebruiken. Hiervoor zul je in eerste instantie de plant een klein beetje moeten uitgraven totdat je bij de wortels komt.

Vervolgens moet je kiezen welke wortel je los wilt maken van de plant. Kies hiervoor een wortel die tussen de 12 – 16 centimeter lang is en die de dikte heeft van een potlood. Dit zijn grote wortels die een goede kans van slagen hebben. Zorg er wel voor dat je de wortel zo dicht mogelijk bij de plant afknipt. Zo neem je de complete wortel mee.

Als je dit gedaan hebt dan moet je de wortel in delen van ongeveer 4 centimeter knippen.

Laurier Stekken In Aarde

Vervolgens wordt het tijd om de stekjes te gaan verpotten. Of je nu hebt gekozen voor stekken via de stam of de wortel, in beide gevallen kun je de laurier direct in de potgrond zetten.

laurier stekken

Stekje Van Een Tak

Als je hebt gekozen voor het stekken via de takken dan zal je de stek rechtop in de aarde moeten zetten. Vul hiervoor een pot met potgrond en maak een horizontaal gat wat net iets korter is dan je stekje. Mocht je toevallig zand hebben liggen dan kun je in dit gat ook nog een centimeter of 2 aan zand doen.

Vervolgens druk je de aarde om het stekje heen goed aan. Als het goed is komen de bladeren van het stekje gewoon nog boven de grond uit. Dat is natuurlijk wel de bedoeling.

Vervolgens geef je de plant genoeg water. Zorg ervoor dat de aarde vochtig is, maar niet zo vochtig dat er water in de pot blijft staan. Teveel water zorgt er namelijk voor dat de wortels gaan rotten en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Stekje Van Een Wortel

Als je de laurier stekt via de wortels dan werkt het verpotten net iets anders. Zijn de wortels die je gestekt hebt redelijk dun? In dat geval leg je de stekjes horizontaal op de aarde neer. Let er wel goed op dat de wortels naar beneden wijzen, anders groeien deze de verkeerde kant op.

Als je dikke wortels hebt dan is het de bedoeling dat je deze verticaal in de aarde steekt. Hiervoor maak je een gat wat ongeveer even lang is als het stekje. De delen waar je de plant hebt afgesneden moeten aan de bovenkant van de pot zitten.

Als je de stekjes goed hebt neergelegd leg je hier vervolgens 1 – 2 centimeter aan potgrond overheen. Dat geldt voor beide manieren. Tot slot maak je ook hier de aarde weer vochtig, maar niet zo vochtig dat er water in de pot staat.

Wanneer Laurier Stekken?

Net als elke plant heeft ook laurier een sterke voorkeur voor wanneer je deze het beste kunt stekken. In beide gevallen (of je nu stekt via de stam of de wortel) kun je dit namelijk het beste doen aan het einde van de winter of het vroege voorjaar.

Deze regel geldt vooral wanneer je stekt via de wortel. De wortels zitten, voordat de plant aan zijn groei begint, namelijk vol met koolhydraten. Als je de plant op tijd stekt dan kunnen deze koolhydraten gebruikt worden voor de groei van het stekje en heeft deze dus de meeste kans van slagen.

Stekjes van de tak kun je over het algemeen heel het jaar door stekken. Toch is het aan te raden dit ook in het vroege voorjaar te doen. De stekjes beginnen dan namelijk aan hun groeiperiode en dat vergroot de kans van slagen weer. Stek je de plant bijvoorbeeld in het begin van de winter, dan zit deze in een winterslaap en zal de wortelgroei minimaal zijn.

Tips Om Laurier Te Stekken

Tot slot zijn er natuurlijk nog enkele tips die het succes van je stek kunnen vergroten. Laurier is namelijk geen makkelijke plant om te stekken en het is belangrijk dat je dit goed aanpakt.

  • Als je de bovenste stappen goed hebt doorlopen dan duurt het enkele weken voordat het stekje verder zal groeien. Geef de plant dus genoeg tijd om gewend te raken aan zijn nieuwe situatie.
  • Plaats de pot het liefst achter een raam in een zonnige plek. Houdt er rekening mee dat stekjes te fragiel zijn om buiten te zetten. Echter, deze heeft wel genoeg zonlicht nodig om goed te kunnen groeien.
  • Stekjes van de laurier hebben vaak een aardige periode nodig voordat je ze weer buiten kunt zetten. Vaak duurt het ruim een jaar voordat deze groot genoeg zijn om als tuinplant gebruikt te worden. Wel kun je dit stekje pas buiten zetten in het voorjaar als alle kans op vorst is verdwenen. De kans is dus groot dat de stek eerste 1,5 jaar binnen staat.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen