Hoe Graszoden Leggen? Van Aankoop Tot Gazon

graszoden leggen

Er liggen in veel tuinen graszoden. Graszoden zorgen ervoor dat kinderen en huisdieren heerlijk kunnen spelen op het groene veld(je) en groen zorgt voor het rustgevende gevoel van buiten. Graszoden leggen lijkt een klusje van niks maar er komt toch nog wel wat bij kijken. Niet moeilijk maar er zijn een aantal zaken die je beter kunt weten voor je de graszoden gaat leggen. 

Graszoden leggen doe je op een geëgaliseerde grond dat gemengd is met compost. De grond is 2 cm diep losgeharkt. Maak de grond nat. Rol de graszoden uit, tegen elkaar. Snijd de kanten netjes recht. Besproei de graszoden regelmatig met water.   

In deze blog staat onderandere beschreven waar je op kunt letten bij het kopen van gras dat voor jou het best geschikt is maar ook hoe je het gras het beste kunt leggen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Ook prijzen worden aangetipt en adviezen worden gegeven over graszoden snijden en schaduwgras. En er is meer….. 

Graszoden Kopen 

Bij het kopen van graszoden kun je nadenken over welk soort gras je wilt. Wil je gras waar kinderen of huisdieren over kunnen grasduinen of wil je gras voor de sierwaarde of schaduw.  

graszoden op pallet

Er zijn verschillende soorten gras te koop, ook gemengd in verschillende verhoudingen. Zo zijn er verschillende gemengde grassoorten voor een speelgazon of voor een siergazon/schaduwgras die ook nog eens heel sterk kan zijn. 

Verschillende kwekers hebben hun eigen gemengde soorten gras voor verschillende doeleinde. Vraag ernaar. Zij geven de informatie die zij tot hun beschikking hebben over hun graszoden.  

Dan is er ook nog gras wat op grasnetten gekweekt is, dit is goedkoper dan gras dat op grond is gezaaid maar de kwaliteit is een stuk minder. Door de netten is het makkelijk op te rollen en te vervoeren. 

Er valt dus nog wat te kiezen voor je tot koop overgaat van graszoden. 

Je kunt je laten informeren bij de aanbieder. 

Graszoden Leggen Prijs 

Er zijn natuurlijk verschillende aanbieders om graszoden te leggen. Ook kwaliteit van gras kan anders zijn waardoor prijzen anders zijn. 

De prijzen zullen dus ook verschillen per aanbieder. Je zult zelf een prijsopgave moeten vragen om tot een exact bedrag te komen.  

Het ligt er natuurlijk ook aan hoe groot het gazon is wordt waar de graszoden komen te liggen. Hoe groter het gazon hoe lager de prijs per m2. 

Gemiddeld kost een gazon aanleggen ongeveer 6 à 7 euro per m2. 

Moeten er graszoden worden verwijderd dan kost dat ongeveer 4 euro per m2.  

De prijs wordt een beetje meer voor een kleiner gazon per m2 en minder voor een veel groter gazon.  

Dit is meestal exclusief het opruimen, dat komt er dan nog bij. Dit is ook per aanbieder verschillend.  

Graszoden die op netten zijn gekweekt zijn minder sterk. Zij kunnen door de netten goed worden vervoerd en opgerold maar de kwaliteit is over het algemeen minder dan gras wat groeit op grond. Graszoden op net is daarentegen wel goedkoper dan gras wat op grond groeit.  

Wanneer Graszoden Leggen 

Graszoden kun je het hele jaar door leggen behalve wanneer het vriest. De wortels en het gras kunnen dan bevriezen en sterven af. Wortels groeien beter bij temperaturen goed boven de 15 graden. En ze kunnen zich dan beter vasthechten aan een zachte ondergrond omdat deze niet is bevroren.  

Tussen mei en september kun je zeker graszoden, met grote kans tot slagen, leggen.  

Graszoden Aanleggen 

Wanneer je zelf graszoden gaat aanleggen kun je dit volgens deze onderstaande regels/tips doen. Dan wordt jouw gazon een plaatje! 

  • Weet hoeveel graszoden je nodig hebt, aan vierkante meters wanneer je graszoden gaat kopen. 
  • Spit de grond om voor je graszoden gaat leggen en haal stenen e.d. eruit. Zo word je gazon mooi egaal. Je kunt nu ook compost door de grond spitten of je strooit later aanlegbemesting. 
graszoden
  • Laat de grond rusten en wacht tot er onkruid opkomt. Haal dit direct weg. Dit komt later niet meer in jouw mooie gazon (maar het hoeft niet). 
  • Stamp de grond goed aan zodat je later geen kuilen en bulten meer krijgt. 
  • Egaliseer de grond strak met een rechte balk. Hierdoor liggen de graszoden echt mooi egaal. 
  • Hark dan 2 centimeter diep, grond los van het mooi egale stuk zodat wortels van het gras goed kunnen wortelen. 
graszoden leggen
  • Bemest de grond met aanlegbemesting, zodat het gras direct goede voeding tot zich kan nemen en zo goed kan groeien. Doe dit niet wanneer je bij het omspitten al compost door de grond hebt gedaan. 
  • Maak de grond nat voordat je de graszoden uitrolt. Zo kunnen de wortels gelijk water opzuigen en zich makkelijker aan de ondergrond vastzetten.        
  • Sproei 2 x per week water en bij mooi weer vaker, de eerst maand zeker.
  • Bemest de nieuwe graszoden regelmatig, zo blijft het gazon mooi dicht en groen. 2 à 3 keer per seizoen.  

Graszoden Snijden 

Wanneer je een gazon hebt gelegd en deze moet in vorm gesneden worden kun je dit doen met een schop of groot keukenmes.  

Uiteinde van rechte stukken kun je gewoon met een schop doen. Je kunt een touwtje spannen wanneer je dit super recht wilt doen. Sla dat een houtje aan elk uiteinde in de grond en span een touwtje. Snijdt dan met de schop, langs het touwtje, het gras af. Dit wordt een prachtige rechte lijn. 

Wanneer je ronde of gebogen lijnen wilt langs het gras dan kun je een lang keukenmes gebruiken. Bekijk goed wat je weg wilt snijden en doe dit stukje voor stukje. Wanneer je toch een hap te veel uit jouw gazon hebt genomen leg je er gewoon een stuk graszoden tegenaan. Dat komt vast goed! 

Graszoden Leggen Op Zand 

Er zijn regelmatig vragen over graszoden die op zand gelegd worden. Kan dat eigenlijk wel? 

  1. Wanneer je graszoden wilt leggen op wit zand dan kan dit prima. Leg je gras alleen op wit zand dan moet je echt regelmatig water geven.
    Water zakt erg snel de grond in omdat zand geen vocht vasthoudt. Het zand is zo grof dat het water snel langs het zand loopt en de bodem in verdwijnt. Ook heeft zand geen voeding voor graszoden.
    Dus regelmatig bemesten en besproeien is echt wel van belang wil je lang van de graszoden genieten. Hier zit dus wel extra werk en tijd in.  
  1. Wanneer je graszoden wilt leggen op zand dan kun je ook de bovenste laag (ongeveer 30 cm) van het zand mengen met zwart tuinaarde.
    Zwarte tuinaarde houdt vocht en voeding vast. Dus in dit geval hoef je niet zo veel water te geven als wanneer je dit alleen op zand doet. Voeding kun je 2 à 3 keer per seizoen geven aan graszoden zoals altijd het geval is.
    Zo blijft je gazon mooi donkergroen.  

Graszoden Schaduwgras 

Schaduwgras graszoden is gras wat op plekken met veel schaduw groeit. Het kan tegen een stootje en is sterk. Het is ook een mooi siergras. Schaduwgras graszoden worden vaak gelegd op een stukje waar totaal geen zon komt. Dat is jammer, maar ook dit gras gaat niet groeien.

Wanneer een mooi gelegde schaduwgras gaten vertoont in het gazon door droogte of andere oorzaken, dan groeit het gras niet aan. Het blijft een kale plek want ook schaduwgras heeft zo nu en dan echt wel een beetje zon nodig.  

Heb je echt een donker hoekje dan zijn leuke steentjes of tegels een betere optie. Daar kan ook echt geen schaduwgras worden gelegd.  

Er zijn verschillende soorten graszoden schaduwgras. Elke kweker kan zijn eigen schaduwgras gekweekt hebben. Er zijn een aantal soorten gras die in grotendeels schaduw kunnen blijven leven en groeien. 

Deschampsia gras schijnt toch wel een van de beste schaduwgrassen te zijn. Dit kan gemengd met andere schaduwgras soorten in verschillende verhoudingen. 

Het is wel van belang dat gras, alle schaduwgras, enigszins zon krijgen. Helemaal geen zon is namelijk helemaal geen groei.  

Dus wanneer je schaduwgras legt, zorg er dan voor dat er ook een streepje zon verschijnt op het hele stuk schaduwgras, al is het maar voor een uurtje.  

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen