Hoe Frambozen Planten, Dé Enige Juiste Methode!

hoe frambozen planten

Frambozen in de tuin en een cadeautje! De heerlijke geur van frambozen, wanneer je langsloopt of de jam die je ervan kan maken! Frambozen hebben wel een voorkeur wat betreft de aarde waar zij in staan, en hebben altijd een steuntje in de rug nodig. Dus onze vraag ‘hoe frambozen planten?’ is wel een reële vraag. 

Hoe framboos planten? 

  • Plaats de framboos in april/mei in de grond   
  • Maak gaten in de grond en meng aarde met compost
  • Plant de frambozenplant en vul het op met de compostaarde.  
  • Plant de struiken 50 cm uit elkaar en 1,5 meter tussen de rijen. 
  • Zet steunpalen met draden neer bij de framboos. 

Ben jij op zoek naar een framboos? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod frambozenplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker

Frambozenplant Kopen? 

Frambozen kun je kopen in tuincentra. Wanneer je een frambozenstruik koopt in het voorjaar, kun je zien of de blaadjes gezond zijn. Zitten er geen vlekken op of kullen de blaadjes niet om en zijn er geen kevers of andere beestjes die de plant bewonen want dan is de plant waarschijnlijk ziek. 

 Die plant laat je staan en je gaat op zoek naar gezonde frambozen.  

Ook wanneer je frambozen krijgt van anderen, kijk dan eerst hoe de plant eruit ziet zodat je geen ziekte of plagen je tuin in neemt.  

hoe framboos planten

Welke Soorten Framboos Zijn Er? 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Want wat weet je van de framboos? Welke soorten zijn er en naar welke gaat jouw voorkeur naar uit en wanneer wil je oogsten? Dit zijn vragen die je je af kunt vragen voor je een framboos koopt.  

Je hebt zomer en herfst frambozen die in verschillende kleuren en met verschillende oogst tijden te koop zijn. Er zijn 26 soorten frambozen. De kleuren zijn kunnen zwart, oranje, rood en geel zijn en alle kleuren tussenin. Dus kies er één uit waarvan jij denkt dat het voor jou de ideale oogsttijd is. 

Frambozen Planten, Hoe Doe Je Dat?

De framboos kun je het best in april/mei planten. Knip de frambozen op 30 centimeter vanaf de grond, wanneer dit herfstframbozen zijn, en deze nog niet kort zijn. Van zomerframbozen knip je de oude takken, in het najaar.  

Lees ook: Hoe 2 Soorten Framboos Snoeien In De Zomer En Herfst?

Frambozen worden er blij van wanneer zij in een lichtzure grond geplant worden De aarde moet goed waterdoorlatend zijn en veel organisch materiaal in zitten. Dat kan zijn stalmest, compost op potgrond.  

Frambozen moet je niet in de vette kleigrond planten. Hij is gevoelig voor wortelrot. Daarbij vinden frambozen een plekje in de zon altijd fijn. Halfschaduw half zon is ook prima. 

Dan is het tijd om te bekijken waar je de frambozen gaat planten. Frambozen worden hoog en hebben steun nodig dus moet je echt rekening houden met de lengte en breedte van de framboos en hij moet ook vaak in de zon staan. Wanneer je de plek hebt gevonden kun je het gat gaan graven. 

Voor je de framboos gaat planten zet je de framboos in een emmer met water en laat je ongeveer en minuut op 10 het water opzuigen. Ondertussen meng je de aarde dat uit het gat komt met compost, stalmest of potgrond en vul daar het gat weer mee op na het planten van de framboos. Druk de aarde iets aan zodat zij stevig staan.  

Hoe Moet Je Een Framboos Opbinden En Waarom?

Een frambozenplant moet je opbinden omdat deze anders zou kunnen omvallen en knakken. Dat zou jammer zijn. De framboos kan topzwaar worden met de vele frambozen aan de takken. Daarbij worden de takken ook lang, dus kans op knakken en omvallen is groot.

Hoe Bind Je Een Framboos Op?

Zet palen aan weerzijde van de plantenreeks en plant de framboos tegen de schutting of muur aan. Nadat de plant gegroeid is moet de framboos ergens aan vast worden gebonden omdat hij anders topzwaar wordt en valt. Regen en windvlagen kunnen er ook voor zorgen dat de framboos omvalt, dus zodra de framboos groter wordt is opbinden toch wel een ding.  

Kan Je Een Framboos In Een Pot Planten?

De framboos kun je ook in een pot neerzetten in de tuin. Wanneer je universele potgrond in een grote pot zet heeft deze voor 6 weken genoeg voeding, maar daarna moet de framboos weer bemest worden. 

Ook de pot waar de framboos in staat, moet een grote pot zijn, het liefst 10 liter. De framboos heeft natuurlijk ruimte nodig voor groei en voeding.  

Ook deze framboos moet steun krijgen wanneer hij groeit. Zorg voor een schutting of rek wat in de pot staat. Bindt daar de framboos aan vast. 

Hoe Kun Je Het Beste Een Framboos Verplanten? 

hoe frambozen planten

Hiervoor moeten we zeker weten welke framboos je in je tuin hebt staan; de herfstframboos of zomerframboos. In onze blog ‘Hoe framboos snoeien?’ wordt uitleg gegeven over de herfst- en zomerframboos en over het snoeien.

Wanneer En Hoe Moet Je Een Herfstframboos Verplanten?

De herfstframboos kun je het beste in oktober of november verplanten. Dan groeien de wortels en de plant niet meer. Zo breng je geen schade aan de plant.  

Wanneer je dit eerder in het jaar doet is de plant nog in de groei en beschadig je wortels of de plant zelf. Onnodig om te zeggen dat de plant door beschadiging sneller ziek kan worden. En dat willen we juist voorkomen. 

De herfstframboos kun je afknippen tot 30 centimeter vanaf de grond. Daarna graaf je de wortels uit of steek je ze uit. De wortels zitten oppervlakkig dus heel diep hoef je niet te graven.  Graaf eerst het gat waar je framboos naar verplaatst wordt en vermeng de aarde weer met compost, potgrond of stalmest. Verplant de framboos in het gat en vul het op de gemengde aarde. Druk de aarde goed aan zodat de framboos stevig staat. Zorg voor goede steunpalen of een muurtje waar de framboos aan vast gemaakt kan worden.  

Nu is de framboos op een juiste manier verplant.  

Wanneer En Hoe Moet Je Een Zomerframboos Verplanten?

Bij de zomerframboos is de tijd van verplanten dezelfde. Ook oktober of november is de beste tijd zodat de framboos de minste hinder heeft van het verplanten.  

Bij de zomer framboos is het duidelijk anders qua snoeien voor het verplanten. Bij deze mooi weer framboos moet je juist alleen de oude stengels snoeien, en de nieuwe niet. Daar komen natuurlijk het volgende jaar weer vruchten aan.  

Wanneer je de zomer frambozen gaat verplanten moet je met het vervoer van de ene naar de andere plek er wel voor zorgen dat de plant goed ondersteund wordt. De lange stengels of takken die volgend jaar vrucht dragen zitten steken natuurlijk uit de grond en kunnen breken of beschadigen bij vervoer. Dit kan ziekte veroorzaken met alle gevolgen van dien. 

Dus draag de framboos bij de wortels en houdt de takken goed vast tijdens het verplaatsen.  

Verplant ook deze framboos in een gat gevuld met aarde gemengd met compost of stalmest en hij zal weer jaren kunnen staan op zijn nieuwe stek. 

Een Frambozentuin Aanplanten Op Een Goede Manier?

Wanneer je een frambozentuin wilt aanplanten is het wel een kwestie van een goede voorbereiding want de frambozen worden ongeveer 1 meter hoog en ongeveer 50 cm breed. Daarnaast hebben zij ook nog een steuntje in de rug nodig om rechtop te blijven staan wanneer zij vruchten draagt of wanneer de wind en regen komt opzetten. 

Zorg er in ieder geval voor dat: 

  1. Je de ruimte hebt om echt een frambozentuin te kunnen maken. De frambozen moeten 50 centimeter uit elkaar staan en tussen de rijen 1,5 meter om te kunnen lopen en de vruchten te kunnen plukken. 
  2. In een frambozentuin zie je altijd steunpalen staan. Deze palen staan aan beide zijden van het pad en wanneer je lange paden kiest moeten daar tussen ook nog palen geplaatst.  Deze palen moeten verbonden zijn door draden waar de framboos aan vastgebonden kan worden wanneer zij topzwaar worden door hun lengte of door wind en regen. 

Wanneer je daarmee rekening hebt gehouden is het planten van een frambozentuin ‘een appeltje-eitje’ verhaal. De framboos zelf heeft verder niet zo veel verzorging nodig. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen