Hoe 2 Soorten Framboos Snoeien? Zomer- En Herfst framboos.


hoe framboos snoeien
Deel deze blog via:

Wat is er leuker om heerlijke frambozen in jouw tuin te hebben en erlangs te lopen en ervan te snoepen. Deze vruchtdragende planten geven volop frambozen waar je een maand of twee van kunt genieten. Maar wat doe je met uitgebloeide struiken, dus hoe moet je een framboos snoeien?

Hoe framboos snoeien? De zomer framboos kun je op 2 tijdstippen snoeien. In oktober en in het voorjaar, rond maart. In oktober kun je alle oude takken weg snoeien en de nieuwe takken laten staan. Kijk in het voorjaar of je nog zwakke takken moet snoeien. De winter framboos kun je het best snoeien in oktober, 30 centimeter boven de grond.

Snoeien is belangrijk, maar het planten ook. Wij hebben hier een blog over geschreven ‘Hoe framboos planten?‘. Hierin wordt vertelt hoe je het op de juiste manier doet.

Twee Soorten Framboos, Wanneer Moet Je Die Snoeien? 

Er zijn meerdere soorten frambozen die verschillend behandeld moeten worden wat betreft snoeien. Je hebt een aantal zomersoorten en je hebt een aantal herfstsoorten.  

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

De Zomer Framboos

De zomersoorten geven frambozen in juni en juli. Deze soorten geven alleen vruchten op oud hout. Dus wanneer er dit jaar een tak opkomt, krijgt deze tak volgend jaar pas vruchten.  

Zomersoorten krijgen rijkelijk vruchten langs alle zijtakken. Het ligt aan de soort of dat donkere of hele lichte vruchten zijn (van bijna zwart tot licht geel). 

De Herfst Framboos Snoeien?

De herfstsoorten dragen vruchten op nieuw hout. Dus, op hout wat hetzelfde jaar is gegroeid. Deze takken hebben tot aan de herfst de tijd om te groeien en vruchten te ontwikkelen. Hun vruchten zitten in flinke trossen aan het eind van de takken 

Zij geven in juli en september hun vruchten. Ook deze herfstsoorten dragen, per soort, verschillende kleuren vruchten. 

framboos snoeien

Wanneer Moet Je Deze Frambozen Dan Snoeien? 

We maken hier, zoals gezegd het onderscheid tussen de zomer en herfst framboos.

De Zomer Framboos

De zomersoorten framboos moet je snoeien, wanneer de struiken geen vruchten meer geven. Dit is in oktober of november. Daarbij snoei je in het voorjaar nog de zwakke takken terug. 

De Herfst Framboos

De frambozen die in de herfst vrucht dragen moet je ook snoeien in oktober of november. Dit hoeft in het voorjaar niet meer. 

Frambozenstruik Snoeien 

De Zomer Framboos

Bij de zomerse frambozenstruik moet je snoeien wanneer de planten geen vruchten meer dragen. Je snoeit alleen de oude takken. Je kunt zien aan te takken welke oud zijn. Zij sterven langzaam af en zien er niet fris meer uit. Zij hebben alles gegeven aan de frambozen die zij hebben gedragen.  

Snoei, met een goede snoeischaar, de tak tot op de grond terug. Ook al zou je deze takken laten staan dan sterven zij toch af. Daar komen echt geen vruchten meer aan.  

De nog mooie en nieuwe takken van dit jaar, mag je niet snoeien. Dit vormt de nieuwe frambozenstruik voor volgend jaar. Zij zien er fris uit en hebben een mooie en gave stam. Zorg er wel voor dat het niet meer takken zijn dan 5 stuks per vierkante meter. Zo kunnen zij nog luchten en drogen na een regenbui. De kans op schimmel wordt hierdoor een stuk minder.  

De takken die niet welkom zijn op plekken waar zij niet horen kun je natuurlijk wel altijd snoeien. De framboos heeft de neiging om op te komen waar hij wil. Snoei deze weg of verplant de framboos naar een plekje in de zon, waar het wel welkom is. Zo voorkom je dat de frambozenstruiken overal in je tuin staan en andere planten in de weg gaan staan.  

De wortels van de frambozenstruik zijn makkelijk te snoeien. Zij liggen vrij oppervlakkig. Weg schoffelen is het makkelijkste. 

De Herfst Framboos

Het snoeien van de frambozenstruik van de herfstframboos hoeft je dus maar 1 keer per jaar te snoeien. Al deze takken worden tot 30 centimeter boven de grond afgeknipt. Niet korter want dan wordt het moeilijk takken geven voor het volgende jaar maar er blijft geen lange tak meer staan. Alles gaat kort. 

Bekijk goed welke takken je eventueel ook weg wilt snoeien. Het kan natuurlijk zo zijn dat je er te veel krijgt. Snoei dan dat weg waarvan jij zegt dat het te dicht op elkaar gaat staan. De afstand is ongeveer 20 a 30 centimeter uit elkaar. Zo staan zij elkaar niet in de weg.  

Frambozen Snoeien En Opbinden 

Hoe en wanneer kun je het best de framboos opbinden?

Zomer Frambozen

De nieuwe takken van de framboos laat je staan, want daar komen volgend jaar dus weer de frambozen aan. Zorg dat deze takken goed opgebonden zijn, zodat zij niet beschadigen tijdens de winter met regen en storm of topzwaar worden van de bladeren en vruchten. 

Wanneer zij omwaaien en beschadigen kunnen de planten ziek worden en heb je er nog weinig aan. Dan moet je deze alsnog snoeien en dat vermindert de oogst voor het aan komend jaar. Het is natuurlijk ook zonde, wanneer al je mooie frambozen op de grond liggen.  

Zet palen langs de zijkanten van de frambozenstruik en verbind de palen met touw of iets dergelijks. Zorg dat de nieuwe scheuten vast zitten aan het touw, zodat zij bijvoorbeeld een storm kunnen overleven en kunnen blijven staan.  

De frambozenstruiken kunnen natuurlijk ook langs een schutting opbinden of tegen een muur van bijvoorbeeld schuur. Het gaat erom dat je de takken van de framboos echt moet opbinden om te blijven staan. In de winter kunnen zij buigen of knakken door de wind en in de zomer door topzwaarte van regen of door de vele vruchten. De lange takken buigen om en wanneer er geen steun is kunnen afbreken.  

framboos snoeien

De Herfst Framboos

De framboos hoeft nog niet opgebonden te worden in het najaar want de takken zijn tot 30 cm gesnoeid, als het goed is. Wel is het handig om palen te hebben staan met spandraad. Wanneer de herfstframboos gaat groeien in het voorjaar dan kan je deze gelijk opbinden aan de draden die als steun dienen. De framboos kan meer dan één meter hoog worden en topzwaar van alle vruchten aan de takken, dus altijd prettig zo een steuntje in de rug.  

Framboos Snoeien In Maart 

Nog eens snoeien lijkt zo onnodig maar echt, het is de moeite waard om even een rondje te lopen langs jouw zomer framboos…

De Zomer Framboos Snoeien In Het Voorjaar?

In het voorjaar, maart of april, loop je nog even na welke takken toch te slungelig zijn of er te broos uitzien. Snoei dan deze toch nog terug. Deze tak, die je oktober hebt laten staan, geeft toch geen goede vruchten af. Het is voor de framboos beter dat je deze gaat snoeien. De frambozenstruik kan dan zijn kracht geven aan takken die wel sterk zijn. Zo behoud je een sterke struik, die stevig is van takken. Zij kunnen de vele frambozen makkelijk dragen en knakken minder makkelijk om.  

De Herfst Framboos Kun Je Niet Snoeien In Het Voorjaar!

In maart hoef je niets te doen aan de herfst framboos. De takken zijn nog niet gegroeid, maar als het goed is kun je binnenkort de nieuwe scheuten aan zien komen! Deze snoei je in het najaar weer.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen