De Calathea is een prachtige tropische plant die van oorsprong voorkomt in het Amazonegebied. Hier doet de plant het heel goed in de warme, vochtige omgeving. Doordat het Nederlandse klimaat niet heel erg lijkt op dat van het Amazonegebied is de Calathea ook zeker niet de makkelijkste om te stekken. Toch is het zeker mogelijk!
Hoe Calathea stekken?
- Kijk of er kleine stengels aan de buitenkant van de pot omhoog komen.
- Haal de plant uit de pot en trek de kluit voorzichtig uit elkaar.
- Snijd de verbinding tussen de nieuwe stengels en de moederplant voorzichtig door.
- Verpot de stek direct in vochtige aarde.
- Geef de plant 2x per week een kleine hoeveelheid water en vermijdt een plek met veel zonlicht.
Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we kijken hoe je Calathea het beste kunt stekken en welke stappen je daarvoor moet doorlopen. Daarna gaan we kijken of je Calathea ook zonder wortel kunt stekken. Als laatste lees je wanneer je deze plant moet stekken en krijg je enkele tips om je kans van slagen te vergroten. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Calathea Stekken Via Blad Of Stam?
Als eerste is het belangrijk om te weten hoe je de Calathea eigenlijk het beste kunt stekken. Bij veel planten is het namelijk mogelijk om een blad of een gedeelte van een blad te pakken en deze in water te zetten zodat er wortels uit komen. Bij de Calathea is dit echter niet het geval.
Je moet de Calathea met wortel en al gaan stekken. Daar zitten echter wel wat stappen aan vast, dus laat ik je daar even in meenemen. Het is belangrijk dat je deze stappen goed uitvoert, anders zal de plant de verhuizing niet overleven.
Stap 1: Kijk Of De Plant Klaar Is Om Gestekt Te Worden
Voordat je begint met stekken is het goed om te kijken of je plant hier überhaupt wel klaar voor is. Dit kun je met Calathea gelukkig redelijk snel achterhalen. Als deze klaar zijn om gestekt te worden dan produceren ze namelijk nieuwe plantjes. Dat werkt als volgt.
Calathea groeien nieuwe stengels onder de grond. Na verloop van tijd komen deze stengels omhoog uit de grond. Je herkent ze doordat ze vaak een centimeter of 5 van de moederplant uit de grond komen opzetten. Deze nieuwe stengels zijn ideaal om gestekt te worden. Zie je deze stengels ook in jouw pot zitten? Dan kun je de Calathea stekken.
Stap 2: Haal De Plant Uit De Pot
Als tweede wordt het tijd om de plant uit de pot te halen. Doe dit voorzichtig want je wilt de stammen van de bladeren natuurlijk niet breken. Als je dit eenmaal gedaan hebt, wordt het tijd om de kluit een beetje uit elkaar te trekken.
De reden hiervoor is dat Calathea eigenlijk bestaan uit meerdere delen. Om de plant goed te kunnen stekken wil je één of enkele van deze nieuwe delen losmaken van de moederplant. Je moet daarvoor echter wel weten waar de nieuwe stekjes zitten en dat doe je door de kluit voorzichtig los te maken.
Doe dit écht voorzichtig. Als je de wortels van de moederplant of het nieuwe stekje teveel beschadigd dan zullen deze in de nieuwe pot niet goed kluit schieten en dan is het stekken mislukt.
Stap 3: Kies Je Stek
Vervolgens wordt het tijd om je stek te kiezen. Als eerste moet je hiervoor dus kijken welke stek geschikt is. Dit zijn vaak stekjes die al lijken op eigen planten, maar die maar op één plek vastzitten aan de moederplant. Het is belangrijk om stekjes te kiezen die zelf al aardig wat wortels hebben. Op deze manier weet je zeker dat de plant zelfstandig kan overleven.
Stap 4: Snijdt De Stek Los
Als je een stek hebt gekozen die maar op een plek vastzit aan de moederplant dan is het tijd om deze van de moederplant los te maken. Je kunt de verbinding tussen de moederplant en het stekje hiervoor afscheuren of afsnijden.
Persoonlijk raad ik je aan het stukje af te snijden. De reden hiervoor is dat dit een stuk netter is voor de plant. Als je een stuk afscheurt dan kun je de moederplant of het stekje onnodig veel beschadigen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Door het stekje af te snijden weet je zeker dat je hier geen fouten maakt.
Stap 5: Verpot De Stek
Dan wordt het tijd om de stek te verpotten. Kies hiervoor een pot waar het stekje het komende jaar mee vooruit kan. Je wilt de plant namelijk niet elke paar maanden hoeven verhuizen. Dat is niet alleen heel veel werk maar ook niet goed voor de plant aangezien dit energie kost.
Calathea Stekken Zonder Wortel
Veel mensen vragen zich af of het ook mogelijk is om Calathea te stekken zonder de wortel. Het losmaken van de kluit is immers veel werk en bij andere planten is het vaak goed mogelijk. Je knipt hiervoor een gedeelte van de stam + een blad af en zet dat dan in water totdat er wortels uit komen.
Voor Calathea is dit helaas niet aan te raden. De reden hiervoor is dat deze plant het simpelweg gewoon niet zo heel goed doet als je deze zonder wortels verplaatst. De plant past zich hier niet heel goed op aan.
Dat betekent niet dat er geen mensen zijn die hier wel succes mee hebben gehad. Als je het als experiment wil proberen dan kan dat. Wil je echter de grootste kans van slagen dan is het echt aan te raden de Calathea te stekken met wortel en al.
Wanneer Calathea Stekken?
Laten we dan ook nog even kijken naar wanneer je een Calathea het beste kunt stekken. Het juiste moment kiezen is namelijk een grote factor in het laten slagen van jouw stekje.
Zoals eerder gezegd is het belangrijk dat jouw Calathea nieuwe stekjes produceert (zie stap 1). Mocht je plant deze nieuwe stekjes nog niet hebben dan is het waarschijnlijk verstandig om de Calathea met rust te laten. In dat geval gebruikt deze zijn energie namelijk nog om de moederplant te laten groeien en dat wil je niet verstoren.
Daarnaast is het goed om de plant te stekken als deze te krap in zijn pot is gaan zitten. Dit kun je bij Calathea redelijk goed opmerken. De bladeren van de plant worden in dit geval op sommige plekken wat bruin en zien er wat slapper uit. Dat geeft aan dat de plant te weinig leefruimte heeft en stekken is dan een goede oplossing.
Tot slot is het aan te raden de Calathea te stekken in het late voorjaar of de vroege zomer. De reden hiervoor is dat deze hippe kamerplant dan de meeste hoeveelheid energie heeft. Stekken kost de plant namelijk veel energie en je wilt natuurlijk wel dat de moederplant én het stekje het proces overleven. In de herfst of winter kun je de plant daarom het beste met rust laten.
Tips Om Calathea Te Stekken
Tot slot nog enkele tips die het succes van het stekken van je Calathea gaan vergroten. De Calathea is namelijk niet de makkelijkste plant en het is belangrijk om ook na het stekken goed voor de plant te zorgen.
- Calathea houden van vochtige grond. Helemaal als je de plant in een warmer seizoen stekt, is het belangrijk om de grond van het stekje vochtig te houden. 2 x per week kleine hoeveelheden water geven is ideaal. Je wilt een vochtige grond zonder dat er water in de pot komt te staan.
- De Calathea houdt van een plek in de (half)schaduw. Een plek in het zonlicht wordt voor deze plant niet aangeraden. Een plek zonder veel direct zonlicht is ideaal. Denk bijvoorbeeld aan een raam op het noorden.
- Wel houdt de Calathea van een warme ruimte en een hoge luchtvochtigheid. Vermijd daarom plekken waar een Calathea direct bij een verwarming staat (dit is teveel droge lucht). Daarnaast wil je de Calathea ook niet op een plek hebben waar het veel tocht aangezien dit weer een koelere plek is.