Hoe Geraniums Overwinteren? – Dé 3 Manieren!

Geranium

Geraniums kennen we waarschijnlijk allemaal. Deze plant produceert, samen met de kleine groene bladeren ook een boel kleine bloemen. Afhankelijk van de soort, kun produceren ze verschillende kleuren.
Daarnaast is de plant ook redelijk makkelijk in de verzorging en dat maakt het een groot succes in Nederland.
Om ervoor te zorgen dat jouw Geraniums het hele jaar door overleven en mooi blijven hebben we hier alles voor je op een rijtje gezet. Hier lees je de stappen eerst even in het kort hoe je een geranium kan overwinteren.

Hoe Geraniums Overwinteren?

  • Snoei Geraniums tot op circa 15cm terug
  • Verpot de Geranium en geef het nieuwe potgrond
  • Zet de gehele plant op een koel, licht plekje (10-14 graden Celcius)
  • Geef voldoende water, zodat de kluit niet uitdroogt. Let op met overwateren!
  • Zet de Geraniums in de lente weer buiten

Ben jij op zoek naar een geranium? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Geranium Overwinteren Optie 1: De Hele Plant

De eerste en makkelijkste manier om je geranium te overwinteren is om de hele plant te laten overwinteren. Wel loop je hier een risico, want als de hele plant het niet overleeft zit je volgend jaar dus zonder Geranium.

Om de gehele plant klaar te maken snoei de plant stevig terug, tot op 15 centimeter. Plaats het vervolgens in nieuwe potgrond, zodat het veel voeding heeft voor de winter. Tijdens het verpotten kun je ook gelijk even kijken of alle wortels er nog mooi uitzien. Wortels die er donker of anders apart uitzien kun je eraf knippen. Dit geldt ook voor de stengels.

Zet de plant vervolgens op een zonnige plek. Pas op met extra voeding en water in de winter. De plant gaat immers op slaapstand en verbruikt daardoor minder. Eens per week water is vaak al voldoende. Om ervoor te zorgen dat je niet overwatert is het, het beste om even je vinger een paar centimeter in de aarde te steken. Als de grond nog vochtig is kun je nog even wachten met water geven.
Voeding sla je helemaal over, tot de winter weer voorbij is en de Geranium weer in bloei komt te staan.

geranium overwinteren

In de lente, rond mei, mag je de Geranium weer buiten zetten. Doe dit alleen als je zeker weet dat er geen vrieskou meer aankomt, want dat is echt funest voor deze plant.

Als je in de herfst te weinig gesnoeid hebt is dat geen probleem – dit kun je namelijk ook nog doen wanneer je de Geranium weer buiten zet. Doe dit wel zo snel mogelijk, want hoe later je snoeit, hoe hoger de kans dat je ook nieuwe uitlopers eraf knipt. Dit zal er dan voor zorgen dat de plant deze lente niet meer of minder bloeit.

Geranium Overwinteren Optie 2: Stekken

Aangezien deze plant maar 1 keer per jaar bloeit is de makkelijkste manier om je geranium de winter te laten doorkomen, is door deze te stekken. Technisch gezien overwinter je dan niet de hele plant, maar je hebt wel een grotere kans dat je weer mooie Geraniums hebt staan in de lente. Het is immers zo dat hoe meer stekjes je maakt, hoe groter de kans is dat er één (of meerder) overleven. Daarnaast groeien nieuwe takjes in het nieuwe seizoen mooier.

Dit stekken doe je het beste eind augustus of begin september.
Haal allereerst alle blaadjes en bloemen van het takje. Dit zorgt ervoor dat er minder water en voedingsstoffen nodig zijn om het plantje te laten overleven.
Vervolgens kun je met een mesje het takje afsnijden. Doe dit met een ontsmet mesje (met water en zeep schoonmaken, of verhitten). Een vies mesje kan ervoor zorgen dat je bacteriën en schimmels meegeeft aan de nieuwe plant. Om dit verder te voorkomen kun je wat kaneel op de snijwond deppen. Dit is ontsmettend en werkt tegen de bacteriën.
Het takje kun je vervolgens in potgrond, humus of perliet zetten.

Ter verzorging zet je de het nieuwe plantje op een plekje met veel (indirect) licht en zorg je ervoor dat de kluit vochtig blijft. Let zoals altijd wel op met overwateren.
Wanneer je geen plekje kunt vinden met veel licht kun je er ook voor kiezen om een lamp met fluorescerend licht in de buurt van de plant te zetten. Dit licht moet dan wel 24 uur per dag aan staan. Daarnaast kan dit zorgen voor veel uitlopers.

Zodra de lente weer is begonnen en de plant begint te bloeien, kun je het verplaatsen naar een plek met volledig zonlciht. Na ongeveer 2 weken zullen de eerste wortels groeien.

Overwinteren Optie 3: Overhouden

De laatste manier on je geranium te overwinteren is door overhouden. Het mooie aan Geraniums is dat ze makkelijk op slaapstand gaan, waardoor je ‘m makkelijk op kunt slaan, net zoals je dat bijvoorbeeld bij een Amaryllisbol zou doen.

Graaf hiervoor de Geranium uit en verwijder extra aarde van de wortels. Spoel de wortels niet helemaal schoon, maar zorg ervoor dat de klompen grond eraf zijn. Hang de plant vervolgens op z’n kop op een plekje waar de temperatuur tussen de 10 – 14 graden Celsius is.

Eén keer per maand kun je de wortels voor een uurtje in het water laten staan, zodat het voldoende tijd en mogelijkheid heeft om het nodige water op te zuigen. Dit is ook gelijk het moment om te droge blaadjes en eventuele dode stengels van de plant te halen.  Hierna kun je de plant weer op dezelfde manier terug hangen.

De plant zal alle bloemen en blaadjes laten vallen, maar de stengels zullen in leven blijven. In de lente kun je de Geranium gewoon weer in de grond zetten en deze verder verzorgen zoals je dat normaal gesproken ook zou doen.

Bekijk ook onderstaande video over het bewaren van Geranium in een doos. Het is een experiment dus of het lukt?

Veel succes met het overwinteren van jouw Geraniums!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen