Hoe Gember Kweken & Oogsten?

gemberplant

Gember is onmisbaar in het koken van Aziatische gerechten, maar wordt ook veel gebruikt als thee of smoothies. De scherpe smaak geeft elk gerecht nét even wat meer pit. Geen wonder dus, dat gember een populair ingrediënt is!
De meeste van ons zullen een gember wortel gewoon uit de supermarkt kopen en eten, maar gember is ook prima zelf te kweken. Het kost niet zo heel veel moeite en terwijl je wacht op het oogsten kun je genieten van een mooie groene plant.

Hoe kweek je gember?

Leg een biologisch stukje gember van 3 centimeter, met een knop, in de potgrond. Leg de knop naar boven. Geef elke dag water en houdt de grond vochtig. Zet de pot met gember op een schaduwrijke, maar warme plek. Na 9 maanden is de gember klaar om uit de grond te halen en te eten.

Wil je meer specifieke informatie over hoe je gember het beste kunt kweken? Dit lees je hieronder!

Het Juiste Stuk Gember Kiezen En Voorbereiden?

Om de gember groter te laten groeien, zal je zorgvuldig moeten kiezen. Niet elke gemberwortel groeit namelijk even snel of goed.

gember kweken

Het ideale stuk gemberwortel heeft veel knoppen (die knobeltjes aan de uiteinden). Hier komen straks meer wortels uit. Daarnaast is het een goed idee om een zo dik mogelijk stuk gember te kopen, met zo min mogelijk ribbels. 

Als je kunt, kies dan voor een stuk biologisch gember. De ‘gewone’ gember krijgt namelijk groeiremmers, zodat deze niet uitlopen wanneer ze al in de winkel liggen. Maar dit uitlopen willen we juist als we gember kweken!

Wanneer je het juiste stuk gekozen hebt, kun je deze voorbereiden. Dit doe je door de wortelstok op te delen in stukken van 2,5 tot 4 centimeter. Zorg ervoor dat elk stuk ook minimaal één knobbel heeft.

Snijd altijd met een scherp en schoon mes. Met een bot mes verwond je de gember meer dan nodig is, en met een vies mes breng je bacteriën over op de wortelstok. Dit verhoogt de kans dat de gember ziek wordt en niet meer uitloopt. Het steriliseren van een mes kan door het schoon te maken met wat alcohol of door een paar minuten in kokend water te leggen.

Gember Kweken Op Water?

Om de gember te helpen sneller te groeien, kun je het stekken beginnen in water. Het hoeft niet, maar de wortelstok neemt dan namelijk meer water op, waardoor het sneller gaat groeien.

Om dit te doen snijd je de gember in stukken en leg je deze stukjes in een schaaltje met water. Idealiter zet je dit schaaltje in de buurt van een kachel, zodat het lekker warm is.

Vervolgens kun je het gewoon laten staan, al is het wel handig om dagelijks even na te gaan of er nog genoeg water is. De gember neemt natuurlijk een deel op, maar er verdampt ook dagelijks water. Je zult het hoogstwaarschijnlijk dus dagelijks bij moeten vullen.

Na ongeveer 5 tot 6 weken zullen de eerste scheuten tevoorschijn komen. Na nog wat langer, zullen de scheuten duidelijk zichtbaar zijn en zullen ze iets langer groeien. Vanaf dan kun je ze uit het water halen en in pot zetten.

Gebruik voor het planten gewone potgrond en plant de gember vrij oppervlakkig.

Gember Kweken In Een Pot?

Gember plant je het liefste in een pot, zodat je deze kunt verplaatsten wanneer de plaats niet geschikt is. Aangezien gember een tropische plant is heeft het een hoge luchtvochtigheid & temperatuur nodig – het kan ook absoluut niet tegen vorst. Ook kan het niet goed tegen direct zonlicht. Geef je gember dus een plekje met veel schaduw, maar waar het nog wel warm is.

gember kweken

Aangezien we de gemberwortel zo groot mogelijk willen laten groeien, moeten we de plant genoeg ruimte geven. Een grote pot, minimaal twee keer zo groot als de huidige wortel, is dus gewenst.

Als je de juiste pot hebt gevonden, kun je deze vullen met gewone potgrond en de gember planten.

Heb je al gember met uitlopers, dan laat je de uitlopers natuurlijk boven de grond uitkomen. Heb je gember niet laten ontspruiten, dan maak je hiervoor een gat in de aarde en leg de gember, met de knoppen naar boven, in de potgrond. Plant de gember vrij oppervlakkig en geef meteen water.

Gember heeft veel water nodig, maar zorg ervoor dat je niet over watert. Dit zorgt ervoor dat de wortels gaan rotten of dat de plant verdrinkt. Je kunt het beste elke dag even checken door een vinger een paar centimeter in de grond te steken. Als de grond nog vochtig is, kun je die dag overslaan. Hoe ouder de plant wordt, hoe minder vaak deze water nodig heeft.

Wanneer Kan Je Gember Oogsten?

Tussen het moment dat je de gember geplant hebt en het oogsten zit 9 maanden. Ja, het duurt dus een tijdje voordat je gebruik kunt maken van zelf gekweekte gember, tenzij je iedere maand een stukje gember kweekt.

Tegelijkertijd kun je ook 9 maanden genieten van een mooie groene plant. In het wild krijgt de gember mooie bloemen, maar in Nederland is het hier al snel te koud voor. Wij moeten dus genoegen nemen met de frisgroene stengels.

Het oogsten doe je door de gember wortel uit te graven en de overige stengels aan de bovenkant eraf te snijden. Wanneer je de gember voor het eerst uit de aarde haalt zullen de wortels geel zijn met een beetje roze. Dit hoort! Na een tijdje zal de gember verkleuren naar de lichtbruine kleur die we gewend zijn.

Bewaar gember in op een donkere, koele plek. Wil je weten hoe je gember kan bewaren kijk dan even naar de blog van Bonen & Biet. Daar staat een mooi artikel over hoe je gember lang vers kan houden; ‘Hoe Gember Bewaren? Meerdere manieren‘ vertelt je er alles over.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen