Eucalyptus kun je natuurlijk stekken maar je kunt ook via zaden vermeerderen. In deze blog gaan we stekken, die heerlijk geurende Eucalyptus, en dat is echt niet zo heel makkelijk. Je moet ’t gewoon even weten en een beetje geluk hebben. Ik ga het je uitleggen zodat je meerdere Eucalyptus stekken kunt planten in potten. Leuk voor in de huiskamer! Daarbij krijg je als bonus een stukje over het vermeerderen van de Eucalyptus via zaadjes.
Eucalyptus stekken doe je in juni en juli. Knip de stekken, minimaal 10 centimeter, van de plant af. Haal het blad van de stekken eraf, behalve de drie bovenste. Doop de Eucalyptus stekken in stekpoeder en zet de stekken dan in tuinaarde gemengd met zand of stekgrond. Zet de potjes in een plastic zak voor warmte. Laat de stekken luchten wanneer plastic te nat is.
Dit in het kort hoe je een Eucalyptus kan stekken op de makkelijkste manier. Tip en weetjes volgen na dit verhaal, uitgebreid zodat je op een juiste en succesvolste manier de Eucalyptus kunt laten wortelen. Een Eucalyptus stekken heeft wel aandacht nodig. Hij laat zich niet zo maar stekken. Het vermeerderen via zaadjes is gemakkelijker, het duurt alleen wat langer. Dat lees je ook in deze blog, onderaan.
Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden en bekijken.
Inhoudsopgave
Eucalyptus takken stekken
Wat heb je nodig:
- Een eucalyptus
- Scherpe snoeischaar
- Een stekstation (of vaasjes)
- water
Een eucalyptus kun je in juni of juli het beste stekken. De stekken zijn dan op hun sterkst. Knip of scheur een uiteinde van de eucalyptus af. Wanneer je knipt gebruik dan een schone snoeischaar. Zo heeft jouw stekje minder kans op ziektes.
Knip ook een volwassen scheut af. Een klein, jong takje moet eerst nog tot wasdom komen wil dit een (eventuele) sterke stek worden.
Kijk goed welke tak je wilt stekken omdat je de vorm van de Eucalyptus mooi wilt houden. Wanneer je in het wilde weg gaat stekken kunnen er rare vormen ontstaan in de struik. Kijk dus goed, bepaal welke tak je wilt stekken en knip dat de tak af. Wil je maar één tak snoeien dan hoeft dat natuurlijk niet zo uitgebreid, maar kan ook het verschil maken.
Haal nu alle onderste bladeren van de tak af en laat de laatste 3 bladeren, ongeveer, aan de bovenkant zitten. Nu kan alle energie naar het wortelen gaan. Anders moet de stek ook de bladeren aan zijn tak tevreden houden. Dat kost dan te veel energie.
Eucalyptus stek in de pot zetten
Wat heb je nodig:
- Stekpoeder
- Potje met aarde
- Water
- Plastic zakje
- Touwtje of ijzerdraadje
- Onderzetter
We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.
Zet een potje klaar met stekgrond of tuinaarde met wat zand erdoor. Dit is voor de eucalyptusstek de beste aarde. Deze aarde is goed waterdoorlatend. De stek moet vochtig staan maar absoluut niet nat.
Doop nu de onderkant van de stek, van de Eucalyptus, in de stekpoeder. Dit is een poeder die er voor zorgt dat de stek sneller gaat wortelen.
Zet de stek stevig in de stekaarde of tuinaarde. Druk de aarde aan zodat de stek goed blijft staan. Geef flink wat water zodat de grond goed vochtig wordt. Een teveel wordt nu vanzelf door de aarde afgevoerd. Zorg voor een gat onderin de pot zodat dit water ook weg kan lopen. Zet de pot op een onderzetter
Zet de stek op een warme en lichte plaats in de zon. Daar houdt de eucalyptus van.
Zet nu het potje in een plastic zak(je) en bindt het vast om de stek. Hoeft niet strak te zijn, Het gaat erom dat de aarde warm is en blijft. Daar doet de stek het goed op. Wanneer er water in de plastic zak ziet zitten dan moet je deze even open maken en luchten. Daarna doe je de zak weer dicht. Zorg er wel voor dat de aarde vochtig blijft, dus check dat regelmatig.
Na 4 weken moeten er wel wortels aan de stek zitten. Dit kun je meten door even een beetje aan de stek te trekken. Rustig! Het stekje hoeft er niet uit, op die manier. Wanneer je weerstand voelt zitten er wortels aan en kun je de plant planten.
Voorbereiding tuingrond:
Zorg dat de grond waar de eucalyptus stekken in komen te staan, goed water doorlaatbaar is. De aarde moet goed met compost gemengd zijn en goed luchtig zijn. Dus geen dikke klonten aarde en compost.
Je kunt de stek nu in de volle grond zetten. Het is dan van belang dat de stek op de zonnigste plek staat en beschut. Neem de stek en de aarde uit het potje en zet deze in het pas gegraven gaatje dat net zo groot is als het potje waar het uitkomt.
De kleine Eucalyptus stekken moetengoed beschut staan. De wortels zijn nog te klein om een stevige windvlaag te doorstaan. Let er ook op dat de struik flink kan groeien, hij heeft dus ruimte om zich heen nodig. Zet de eucalyptus dus niet pal tegen de schutting.
Eucalyptus stekken in water
Knip volgens het bovenstaande principe, een stek van de Eucalyptus af. Zorg voor een glas, stekstation of vaasje en vul deze met water. Ook hier haal je alle blaadjes, behalve de 3 bovenste van de stek af en zet je ‘m in het water. Zorg dat er geen blad in het water staat, doe dan wat minder water in het glas.
Ververs het water iedere week en vul het glas bij wanneer het water is opgezogen en/of is verdampt. Laat de wortels niet droog staan.
Je kunt je vast wel indenken wat er dan gaat gebeuren. Inderdaad. De wortels drogen uit en de stek gaat dood. Zonde van al jouw moeite en liefde die je erin hebt gestoken.
Wanneer je wortels aan de Eucalyptus hebt kun je deze planten in goed doorlaatbare aarde (bijvoorbeeld tuinaarde met zand erdoor) ineen pot. Ook kan de eucalyptus in de tuin staan. Hierboven staat beschreven waar je op letten moet.
Eucalyptus Gunnii stekken
Om een Eucalyptus Gunnii te stekken kun je het hier bovenstaande stukje lezen van eucalyptus stekken. Hier zit namelijk geen verschil in.
Let er wel op dat bij een Eucalyptus boompje het model er nog sneller uitgaat wanneer je verkeerd snoeit. Er kan ineens een heel raar model in komen wanneer je een tak wegknipt die van belang is voor de vorm van de boom. Nu is dat geen ramp, tis maar een boom die gewoon weer aangroeit, maar daar kun je rekening mee houden wanneer je dit belangrijk vindt.
Eucalyptus vermeerderen
Eucalyptus kun je ook zaaien. Daar zijn wat voorbereidingen voor nodig:
- zaadjes
- koelkast
- Potjes
- potgrond
- tuinbouwzand, schoon (geen andere uit de tuin of waar vandaan, deze bevatten ziektekiemen)
- plantenspuit
- eventueel compost voor in de tuin
- Goed tuingereedschap om grond om te woelen met compost wanneer de kiemen in de volle grond gaan.
1. Leg de zaadjes in november, 2 maanden in de koelkast. In februari haal je de zaadjes uit de koelkast en voelen de zaadjes dat het warm wordt. Tijd om te ontkiemen en te zaaien dus.
2. Vul de potten met potgrond en leg de zaadjes, niet te veel, op de potgrond. Strooi er schoon tuinbouwzand bovenop zodat de zaadjes niet meer kunnen verplaatsen én lekker warm blijven.
3. Zet de potjes op een warme plek. Dat kan voor het zuidelijke raam zijn, boven de verwarming, op een warmhoud kussen of boven op de koelkast. Zet de zaadjes wel zo licht mogelijk.
4. Eenmaal ontkiemd blijf je de zaailingen water geven elke 1 à 2 dagen. Zitten er zwakke zaailingen bij dan knip je die weg met een schone schaar. Zo krijgen de grote en sterke zaailingen meer kans te overleven.
5. Sproei elke 1 à 2 dagen water op het zand .
6. Verpot de kiemen in potten en doe dit in juni of in juli. Zet de potten altijd zo zonnig en lang als mogelijk blijf regelmatig sproeien. Ook buiten kun je de kiemen planten. Zorg voor een zo zonnig mogelijke plek
Je kunt de kiemen buiten zetten maar laat deze wel beschut en zonnig staan. De wortels zijn nog te klein om goede houvast te hebben en kunnen dus niet goed tegen een windstoot. Ook de grond moet goed zijn omgewoeld met compost voor een goed water doorlaatbare grond.
Wil je de eucalyptus toch niet stekken dan kun je de stek altijd nog in een vaasje zetten voor de sier. Ruikt lekker en staan leuk! Je kunt het stekken in ieder geval proberen nu, en wie weet heb jij binnen een paar maanden wel een scala aan eucalyptussen staan!