Hoe Citroengeranium Stekken? Complete Gids!

citroengranium stekken

De citroengeranium is een redelijk bescheiden plant die het in het Nederlandse klimaat heel erg goed doet. De plant heeft zijn naam gekregen doordat je een citroengeur ruikt op het moment dat je er met je hand doorheen gaat. Echter, hoe stek je deze plant nu het beste?

Citroengeraniums stek je door een stukje van de plant af te snijden. Vervolgens verwijder je bijna alle bladeren maar laat je de bovenste twee zitten. Ze het stekje in vochtige potgrond en dek het af met plastic. Zorg ervoor dat het plastic omhoog wordt gehouden door een rietje zodat het de plant niet naar beneden drukt. Na 3-4 weken zal het stekje nieuwe bladeren ontwikkelen.

Daar is echter nog langs niet alles mee gezegd! Hieronder bespreken we tot in detail hoe je de plant het beste in de aarde en in water kunt stekken. Verder bespreken we ook welke periode van het jaar het beste is om dit te doen. Lees snel verder!

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Citroengeranium Stekken In Aarde

Als eerste gaan we bespreken hoe je citroengeraniums in de aarde moet stekken. Reden hiervoor is dat dit vaak het beste resultaat oplevert. Mocht je de citroengeranium liever in water willen stekken dan kun je alvast naar beneden scrollen, dat bespreken we verderop in de blog.

Stap 1: Snij Een Stek Af Van De Plant

Het eerste wat je moet doen als je een citroengeranium wilt stekken is een goede stek uitkiezen. Hiervoor pak je als eerste een scherp en steriel mesje.

Vervolgens snij je de stek van de plant af. Dit doe je door de tak af te snijden net onder de knop van de plant. Een knop is het punt waar de tak zich verdikt en waar meerdere takken zich opsplitsen.

Als je de stek hebt afgesneden dan verwijder je vervolgens bijna alle bladeren. Alleen de bovenste twee bladeren laat je zitten. Verwijder vervolgens ook alle knoppen en eventuele bloemen die er aan de plant zitten.

Reden hiervoor is dat de plant op deze manier de energie steekt in de wortels en de bladeren die de beste kans van slagen hebben. Als je dit niet doet dan blijft de groei van de wortels waarschijnlijk achter en dat betekent dat je plant zal komen te overlijden.

Stap 2: Kies Een Goed Pot Uit

Vervolgens wordt het tijd om een goede pot uit te kiezen. We gaan de plant namelijk in de aarde stekken. Het is ook mogelijk om een citroengeranium in water te stekken maar over het algemeen levert aarde het beste resultaat op.

Hiervoor kies je een kleine pot met een gat aan de onderkant waar het water uit kan lopen. Een pot van zo’n 8 centimeter breed is goed genoeg voor een stek. Een pot van 10 tot 15 centimeter is goed voor een stuk of vier stekjes.

Vervolgens vul je de pot met standaard potgrond.

Stap 3: Voeg Voldoende Water Toe

Dan wordt het tijd om de potgrond voldoende water te geven. Zet de pot vervolgens even aan de kant zodat het tijd heeft om het teveel aan water af te voeren. De grond moet vochtig zijn maar er moet geen water in de pot staan.

Vervolgens plant je het stekje in de potgrond. Zorg ervoor dat de bladeren boven de potgrond uitkomen. Druk de grond vervolgens een beetje aan om luchtbubbels te verwijderen. Zorg er echter wel voor dat je dit niet te rigoureus doet, anders kunnen de wortels zich moeilijk door de aarde heen bewegen.

Stap 4: Dek De Pot Af Met Plastic

Vervolgens dek je de pot af met plastic. Zorg er wel voor dat je gaten in het plastic prikt zodat de plant voldoende zuurstof krijgt en zodat er genoeg luchtcirculatie is. Het afdekken is optioneel maar het zorgt er normaal gesproken voor dat het proces wat versneld.

Het is vaak slim om ook wat rietjes op satéprikkers in de aarde te zetten om het plastic omhoog te houden. Zo zorg je ervoor dat de plant niet knakt door de druk van het plastic.

Stap 5: Zet De Pot In Indirect Licht

Vervolgens zet je de pot in indirect zonlicht. Direct zonlicht is vaak net wat teveel terwijl helemaal geen zonlicht het groeiproces van de plant verstoort. Verder is het verstandig de plant binnen neer te zetten omdat deze kamertemperaturen het fijnst vindt en dat het groeiproces versneld.

Stap 6: Verzorg De Stek Goed

Vervolgens wordt het tijd om de stek goed te verzorgen. Na een week wordt het waarschijnlijk tijd om de potgrond weer wat water te geven. Doe dit alleen als de grond een beetje droog aanvoelt.

Het beste kun je de plant van de onderkant water geven. Dit doe je door de pot in een schaaltje met water te zetten. Als je pot een gat aan de onderkant heeft zal het water hierdoor door de plant worden opgenomen.

Verwijder het plastic van de plant als je merkt dat er waterdruppels op het plastic zijn gaan vormen. Dit geeft namelijk een teveel aan vocht aan en dat kan er voor zorgen dat de wortels gaan rotten.

Verwijder het plastic permanent als je merkt dat er nieuwe bladeren aan de planten beginnen te groeien. Als je meerdere stekjes in een pot hebt staan dan is dit ook de tijd om de stekjes hun eigen pot te gaan geven.

Citroengeranium Stekken In Water

Als je de citroengeranium niet in de aarde wilt stekken dan kun je het ook altijd met water proberen. Over het algemeen zijn de stekjes in de aarde iets betrouwbaarder maar water kan ook zeker werken.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Als eerste snij je hiervoor weer een stekje van de plant af. Daarvoor kun je stap 1 volgen zoals we die hierboven hebben omschreven. Vervolgens kies je een pot uit waar je het stekje in wilt zetten.

Vul deze pot voor ongeveer 1/3e met water. Zorg ervoor dat dit lauw water is (niet te koud, niet te warm). Vervolgens plaats je het stekje in het water en zorg je ervoor dat 1/3e van dit stekje onder water zit.

Plaats de pot met water vervolgens op een warme plek in indirect licht. Direct zonlicht is vaak net iets teveel van het goede. Na ongeveer een maand zal je merken dat er nieuwe wortels uit het stekje beginnen te groeien.

Als dit het geval is dan wordt het tijd om de plant in de aarde te plaatsen.

Wanneer Citroengeranium Stekken

Citroengeraniums kun je het beste stekken in de late zomer. De plant zit op dit moment namelijk vol met energie en dat geeft je stekjes de grootste kans van slagen. Mocht dit niet uitkomen dan kun je de plant ook stekken na de lente. Vermijd het stekken van citroengeraniums in de herfst of winter.

Als je de plant in de herfst of winter wilt stekken dan kun je er vanuit gaan dat dit niet gaat lukken. De plant heeft dan namelijk een ‘winterslaap’ en heeft geen energie om nieuwe wortels te groeien.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen