3 x Een Chinees Lantaarnplantje Stekken?

chinees lantaarnplantje

Chinese lantaarnplantjes zijn snelgroeiende vetplantjes. De hangplant heeft lange strengen en groeien in een flink tempo naar de grond. Tijd om te stekken. Maar hoe doe je dat, een chinees lantaarnplantje stekken?  

Knip een paar stekken van 10 cm van de Chinese lantaarnplantje af. Haal de onderste bladeren eraf, deze mogen niet in het water staan. Zet de stekken in het water. Je kan ook de stekken direct in de wat droge grond zetten om ze daar te laten wortelen. De derde manier van een lantaarnplantje stekken is de bolletjes in de grond te drukken en deze te laten wortelen.

Dit is in het kort ‘een Chinese lantaarnplant stekken. Er komt wel wat meer bij kijken maar echt moeilijk is het niet. Je moet gewoon een aantal dingen weten. Waar moet je op letten als je een chinees lantaarnplantje gaat stekken, en hoe doe je dit het makkelijkste. Ook worden de 3 manieren uitgebreid uitgelegd.  

1. Chinees Lantaarnplantje Stekken In Water? 

Wat heb je nodig om een plantje te stekken: 

  • Potaarde voor vetplanten 
  • Glas water 
  • Schoon schaartje 
  • plantenpot

Hoe doe je dat, Chinese lantaarnplantjes stekken? 

  1. Gebruik in elk geval een schone schaar om de stekken te knippen. Zo voorkom je dat jouw stekjes of de moederplant ziek worden. Dus was de schaar even goed af en droog goed. 
  2. Bekijk de Chinese lantaarnplantje goed en kijk waar je, en hoeveel je wilt stekken. Je kunt een hele streng wegknippen in deze in een aantal stekken maken. 
  3. Knip daar, wat jij als stek wilt. De stek moet minstens 10 centimeter zijn. Doe voorzichtig de stek kan in de knoop zitten met andere strengen. 
  4. Wanneer je een lange streng hebt kun je een paar stekken maken van minimaal 10 centimeter. 
  5. Haal onderaan de stek de blaadjes weg maar laat er minimaal 2 zitten.
  6. Zet de stekjes, zonder blaadjes, in een stekstation met water. 
  7. Laat dit stekje een paar weken in het water staan, ververs het elke week. Er komen ‘vanzelf’ worteltjes aan. Deze moeten ongeveer 5 cm zijn voor zij in de aarde kunnen omdat zij anders nog geen vocht kunnen opzuigen, wanneer zij in de aarde staan. 

Over de verzorging hebben wij een hele aparte blog geschreven ‘Hoe Chinees Lantaarnplantje Verzorgen?‘. Deze blog geeft alle informatie over de verzorging welke onderaan de blog kort is omschreven.

2. Chinees Lantaarnplantje Stekken In De Aarde?

Neem dezelfde voorbereidingen als voorgaand is besproken in het stappenplan tot en met punt 5. Nu zet je niet de stekjes in het water, maar zet je de stekjes in vetplanten aarde. Deze aarde is goed waterdoorlatend en dat is belangrijk omdat deze vetplant maar weinig water nodig heeft.

Bij te vochtige aarde kan het plantje dood gaan. Wees zuinig met water geven en laat tussendoor de aarde droog vallen. Geef bijvoorbeeld eens in de anderhalve week een klein beetje water. Geen grote scheut!

Er groeien ook nu wortels uit de streng. Het duurt wel even maar heb geduld! 

Meer is het niet. Het is wel zaak om de stekken goed te verzorgen anders heb je nog kans dat zij uitdrogen of gaan rotten. Dat zou jammer zijn van alle ‘moeite’ die je genomen hebt om te stekken. 

chinees lantaarnplantje stekken
Chinees lantaarnplantje stekken

Eén streng in een potje ziet er niet echt uitnodigend uit. Dus ga je deze plant stekken, knip dan een aantal stekken van de moederplant en zet deze bij elkaar in de pot.  

Nu is er nog andere manier van stekken die misschien nog wel veel makkelijker is. Je moet alleen wachten tot de moederplant wat oudere is, omdat hij dan pas knolletjes aan gaat maken. Daar gaan we!

3. Hoe Een Chinees Lantaarnplantje Knolletje Stekken?

Er groeien bij een volwassen plant, beige knolletjes aan de strengen van deze teer uitziende vetplant. Ze zitten tussen de 2 blaadjes in. Deze ga je stekken. Ik zal puntsgewijs de stappen doornemen om op deze manier te stekken. Moeilijk is het niet, maar je moet het wel even weten.

Wat heb je nodig om zo een knolletje te stekken: 

  • Potje met vetplanten aarde 
  • Schone schaar 
  • Heel weinig water 
  1. Knip een knolletje met een schone schaar van de plant af zodat er de moederplant en stek zo min mogelijk kans maken op ziektes. 
  2. Doe vetplantenaarde in het potje en duw daar de knol lichtjes in. 
  3. Wanneer de aarde vochtig is hoef je geen water te geven. Liever niet zelfs. De aarde mag vrij droog zijn. Geef 1 x per anderhalve week een beetje water. 
  4. Na een aantal weken zal de knol gaan wortelen en zal daar weer een plant uit komen. Uit één knol komt één streng. Wil je meerdere strengetjes van deze plant dan moet je meer knolletjes bij elkaar doen in de pot.  

Hoe Ga Je Chinees Lantaarnplantje Stekjes Verzorgen?

Deze stekjes zijn een vetplantje, wat wil zeggen dat het maar weinig water nodig heeft. De aarde van de stekjes mogen soms best wat droog zijn. Maar helemaal uitdrogen is geen goed idee.  

Wel is goede aarde belangrijk, omdat anders de wortels in te vochtig tot natte aarde kunnen staan. De wortels gaan dan rotten en kunnen geen water meer opnemen. Dus echte vetplanten aarde is het advies. Deze is goed waterdoorlatend, neemt dus niet al te veel vocht op.

Het is dan ook wel belangrijk dat in de pot, waar de plant in zit, een gat zit zodat dit water weg kan lopen, wat overtollig is. Of gebruik een binnen pot die om de plant zit en zet deze in een sierpot. Zo kan het water weg lopen in de sierpot. 

Dit stekje blijft zijn mooie tekening behouden wanneer zij in het licht staan. Een paar uur zon per dag vinden deze lantaarnstekjes heerlijk. Wanneer het dus te donker staat, verdwijnt de tekening op de blaadjes. 

Wanneer je stekjes goed verzorgt, zul je zien dat de lantaarntjes vanzelf gaan groeien en heb je er een bloeiend Chinees lantaarnplantje bij.   

Gaat Jouw Chinees Lantaarnplantje Stekje Dood? 

Wanneer jouw Chinees lantaarn stekje doodgaat zijn er een aantal mogelijkheden waardoor dat zou kunnen komen: 

  • Te weinig water 
  • Te veel water 
  1. Wanneer je te weinig water geeft worden de blaadjes geel en vallen uit. Geef dan toch maar wat meer water. Ik hoop dat je dit plantje nog kan redden, anders kun het proberen met stekken. 
  2. Wanneer je te veel water geeft, verdrinkt deze plant. Oorspronkelijk houdt deze plant zich aan rotsen vast met zijn wortels. Dus het mag echt wat minder. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen