De Buxus is bijna niet weg te denken in de Nederlandse tuinen. Deze mooie haag blijft het hele jaar door groen én heeft maar weinig onderhoud nodig (zolang deze niet ziek wordt!). Prima idee dus om deze mooie struik te gebruiken als afscheiding of om als decoratie in vorm te snoeien.
Als je dit overweegt en kinderen of huisdieren hebt, is het logisch dat je je afvraagt: Is Buxus Giftig?
Ja, de Buxus is supergiftig. Alle delen van de plant kunnen ernstige symptomen veroorzaken zoals hartproblemen en lage bloeddruk en spierslapte bijvoorbeeld. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts of dienstdoende arts, of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245.
Reden genoeg om kinderen en dieren uit de buurt te houden van de struik.
Ben jij op zoek naar een buxus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.
Inhoudsopgave
Is Buxus Giftig Voor Mensen?
De Buxus is ontzettend giftig voor mens en dier: alle delen kunnen dodelijke gevolgen hebben en een combinatie van de onderdelen is nóg gevaarlijker. Bel daarom altijd 112 als er van de Buxus is gegeten.
Symptomen na het eten van de Buxus kunnen als volgt zijn:
- Braken of misselijkheid
- Diarree
- Buikkrampen
- Duizeligheid
- Hallucinaties
- Verwijding van de pupillen
- Stuipen of spierslapte
- Hartritmestoornissen
- Een sterke daling van de bloeddruk
Gaat het om een zeer gevaarlijke plant (waaronder de Buxus!) vraag dan aan de arts wat je kunt doen om zo veel mogelijk schade te beperken. Moet je de mond spoelen, water laten drinken of juist niet en moet je even helemaal niets doen en het kind troosten en vasthouden. Moet jij naar het ziekenhuis of moet de ambulance komen? Neem dan iemand mee om het kind in de auto gerust te troosten.
Gaat het om een minder giftige plant? Bel alsnog altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren wat je kunt doen en hoe je dit moet doen. Heeft de persoon ernstige symptomen, bel dan 112.
Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij weten om welke plant het gaat, en kunnen zij bepalen wat de volgende stappen zijn.
Voorkomen Van Vergiftiging Van De Buxus, Bij Kleine Kinderen
Wanneer het lekker weer is of wordt en je kindje gaat lekker mee de tuin in om rond te kruipen of te rollen, let er dan altijd op dat kleintjes altijd geneigd zijn van alles in hun mond te stoppen. Losse blaadjes, blaadjes in het zicht, takjes, bloemetjes, en noem verder zelf maar op.
Handig om dan van tevoren een rondje in het huis en in de tuin te maken, om te kijken welke planten er supergiftig zijn. Je weet welke plant je dan wilt verwijderen, verplaatsen, of welke gedeeltes je af te zetten, waar jouw kind niet in de buurt mag komen. Dit allemaal voor je jouw kind ‘los laat’ in de tuin.
Is Buxus Giftig Voor Dieren (Katten, Honden, Paarden, Vogels)?
Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij de Buxus zo dat inname al gauw dodelijke gevolgen kan hebben. De Buxus is giftig voor alle dieren, zowel binnen als buitenshuis. Vooral de bloemen en de jonge schors zijn gevaarlijk. Elk deel van de plant heeft een ander soort gif, wat ervoor zorgt dat een combinatie van de delen van de plant nóg gevaarlijker is.
Wanneer een dier van deze struik heeft gegeten, zal je onderstaande symptomen kunnen zien:
- trillen
- spierslapte of krampen
- hartritmestoornissen
- misselijkheid, diarree, braken
- afwijkende ademhaling
- verminderd bewustzijnsniveau
- duizeligheid
- schuimbekken
In het ergste geval kan dit alles leiden tot de dood.
Heeft jouw huisdier één of meerdere van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Buxus heeft gegeten? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het NVIC te bellen.
Advies En Tips Ter Voorkoming Van Problemen Bij Dieren
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Buxus nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten.
Heb je al een Buxus in de buurt? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:
- Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste sluit je de Buxus dus helemaal af en omhein je het op zo’n manier dat de dieren er ook niet overheen kunnen springen of op kunnen klimmen. Verder betekent ergens hoog op een tafel niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en problemen veroorzaken. Let ook op met snoeisel van Buxus. Laat dit nooit achter in de omgeving van (grazende) dieren.
- Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!
Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in de buurt te hebben of houden.