Brugmansia Overwinteren, Hoe Doe Je dat? (Engelentrompet)


Brugmansia overwinteren
Deel deze blog via:

De Brugmansia komt oorspronkelijk uit Midden en Zuid-Amerika en in Nederland en België noemen we deze plant ook wel Engelentrompetplant. Dit komt door de hele grote trompetvormige bloemen in vele kleuren die ook nog eens heerlijk geuren. De plant komt uit Zuid-Amerika; Is deze dan winterhard en hoe kan je de Brugmansia overwinteren?

Brugmansia overwinteren. De plant kan heel goed binnen overwinteren als kamerplant. Ook kan je de plant snoeien en deze op een plaats in de schuur of garage plaatsen weer wel een beetje licht is. Het mag niet kouder worden dan 5 graden Celsius. Ondersteuning is nodig als de Brugmansia buiten moet overwinteren.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je de Brugmansia kan overwinteren want deze plant is niet winterhard. Er zijn echter nog andere manieren die je helpen om deze plan te te ondersteunen in de winterperiode, zeker als de plant niet naar binnen kan. In deze blog wordt het allemaal besproken.

Is Brugmansia Winterhard?

De plant komt o.a. uit Zuid-Amerika is is gewend aan hoge temperaturen, de Brugmansia is dan ook niet winterhard. Je zult maatregelen moeten nemen om deze plant is de wintermaanden te beschermen. De beste manier is om deze plant naar binnen te halen voordat de kou in het land is, dan weet je zeker dat de plant het overleeft en kan deze in maart/april weer terug naar buiten.

Er zijn twee manieren om de plant binnen te laten overwinteren, namelijk:

 1. Houden als kamerplant
  Je haalt de plant naar binnen en gaat deze behandelen als kamerplant. Ze de plant op een lichte plaats en laat de grond niet uitdrogen. De plant zal zeker bladeren en bloemen laten vallen maar dit geeft niets. Geef geen mest en zeker niet te veel water.
 2. Plaats de plant op een vorstvrije plaats in de schuur of garage
  Heb je binnen geen ruimte dan kan je de plant snoeien en op een plaats zetten waar het vorst vrij is, het liefst een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De plant bloeit op nieuw hout dus oude takken kan je snoeien.
  De locatie mag niet helemaal donker zijn, er moet wel licht naar binnen kunnen komen. De plant zal bladeren laten vallen maar dat is niet erg. Geef soms water want er blijven bladeren aan de plant zitten die voeding nodig hebben.

Als je een van deze manier gebruikt zal de plant zeker overleven. Maar soms kan dit niet; er is geen plaats binnen, er is geen schuur of de plant is zo groot en staat in de tuin. Dan zal je ander beschermende en ondersteunende maatregelen moeten nemen om de plant de winter door te helpen.

Brugmansia overwinteren

Nu zijn de winters in onze regio tegenwoordig niet meer zo streng, maar toch. Ondersteun de plant en je bent er zeker van dat de plant het overleeft. Is er strenge vorst opkomst en de plant staat buiten dan neemt de overlevingskans af ook al heb je maatregelen genomen.

Hoe Brugmansia Buiten Overwinteren?

Heb je geen plaats binnen in een serre of schuur? Staat de Brugmansia in een pot op het Balkon? Is de Brugmansia geplant in de volle grond in de tuin? Als dit het geval is dan kan je maar een ding doen en dat is de Brugmansia buiten laten overwinteren.

De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer, soms zelfs warm! Als er een milde of warme winter is dan kan je de plant voorbereiden op overwinteren in de tuin of op het balkon. Is er een strenge winter in aantocht en de plant staat buiten dan zal deze het waarschijnlijk niet overleven.

Wel kan je een aantal maatregelen nemen om de kans op overleven in de winter buiten te vergroten.

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Brugmansia zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Goed snoeien
  Als je de Brugmansia naar binnen haalt, dan snoei je de Brugmansia in het najaar. Knip de takken waar aan gebloeid is af. Verwijdere dorre bladeren, dode en slechte takken knip je af.
 • Haal de Brugmansia naar binnen
  Staat de Brugmansia in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 5. Zet de plant op de een lichte plaats.
  Ook kan je de plant gewoon als kamerplant behandelen. Zoek een licht plek uit en geef af en toe water. De kluit mag niet te nat worden. Geef in de winter geen mest aan de Brugmansia.
 • Laat niet uitdrogen
  Als de planten binnen staan benevel de aarde en takken dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen maar mag ook niet te nat zijn in verband met de kans op wortelrot.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! Verplaats de Brugmansia naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
  Als vorst op komst is stop je met watergeven anders bevriezen de wortels.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Brugmansia in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Brugmansia af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
  Snoei de plant en verwijder de takken die gebloeid hebben. Leg vervolgens takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf en pak de plant heel goed in met noppenfolie of plantenhoezen
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met watergeven als de Brugmansia buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

De Brugmansia is dus niet winterhard en zal je moeten helpen overwinteren anders heeft de plant geen schijn van kans.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen