De Brugmansia komt oorspronkelijk uit Midden en Zuid-Amerika en in Nederland en België noemen we deze plant ook wel Engelentrompetplant. Dit komt door de hele grote trompetvormige bloemen in vele kleuren die ook nog eens heerlijk geuren. De plant komt uit Zuid-Amerika; Is deze dan winterhard en hoe kan je de Brugmansia overwinteren?
Brugmansia overwinteren. De plant kan heel goed binnen overwinteren als kamerplant. Ook kan je de plant snoeien en deze op een plaats in de schuur of garage plaatsen weer wel een beetje licht is. Het mag niet kouder worden dan 5 graden Celsius. Ondersteuning is nodig als de Brugmansia buiten moet overwinteren.
Dit is in het kort uitgelegd hoe je de Brugmansia kan overwinteren want deze plant is niet winterhard. Er zijn echter nog andere manieren die je helpen om deze plan te ondersteunen in de winterperiode, zeker als de plant niet naar binnen kan. In deze blog wordt het allemaal besproken.
Ben jij op zoek naar tuinplanten? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Is Brugmansia Winterhard?
De plant komt o.a. uit Zuid-Amerika en is gewend aan hoge temperaturen, de Brugmansia is dan ook niet winterhard. Je zult maatregelen moeten nemen om deze plant is de wintermaanden te beschermen. De beste manier is om deze plant naar binnen te halen voordat de kou in het land is, dan weet je zeker dat de plant het overleeft en kan deze in maart/april weer terug naar buiten.
Er zijn twee manieren om de plant binnen te laten overwinteren, namelijk:
- Houden als kamerplant
Je haalt de plant naar binnen en gaat deze behandelen als kamerplant. Ze de plant op een lichte plaats en laat de grond niet uitdrogen. De plant zal zeker bladeren en bloemen laten vallen maar dit geeft niets. Geef geen mest en zeker niet te veel water. - Plaats de plant op een vorstvrije plaats in de schuur of garage
Heb je binnen geen ruimte dan kan je de plant snoeien en op een plaats zetten waar het vorstvrij is, het liefst een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius. De plant bloeit op nieuw hout, dus oude takken kan je snoeien.
De locatie mag niet helemaal donker zijn, er moet wel licht naar binnen kunnen komen. De plant zal bladeren laten vallen maar dat is niet erg. Geef soms water want er blijven bladeren aan de plant zitten die voeding nodig hebben.
Als je een van deze manier gebruikt zal de plant zeker overleven. Maar soms kan dit niet; er is geen plaats binnen, er is geen schuur of de plant is zo groot en staat in de tuin. Dan zal je ander beschermende en ondersteunende maatregelen moeten nemen om de plant de winter door te helpen.
Nu zijn de winters in onze regio tegenwoordig niet meer zo streng, maar toch. Ondersteun de plant en je bent er zeker van dat de plant het overleeft. Is er strenge vorst op komst en de plant staat buiten dan neemt de overlevingskans af, ook al heb je maatregelen genomen.
Hoe Brugmansia Buiten Overwinteren?
De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer, soms zelfs warm! Toch zal je maatregelen moeten nemen om de Brugmansia help te overwinteren. Zonder hulp zal de plant het niet overleven. Wordt het kouder dan 10 graden dan moet je al aan de slag.
Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Brugmansia zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.
- Goed snoeien
Als je de Brugmansia naar binnen haalt dan snoei je de Brugmansia in het najaar goed. Knip oude en dorre takken weg, haal alle dorre bladeren en bloemen van de takken af. Wees niet bang, maar snoei de plant goed terug. - Plaats de Brugmansia in een serre of schuur
Staat de Brugmansia in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen. Hier is over het algemeen licht aanwezig. Dit is bovenstaand al omschreven. - Haal de plant naar binnen als kamerplant
Zoals ook al omschreven is kan je de plant pok houden als kamerplant en in het voorjaar, als de temperatuur stijgt weer naar buiten plaatsen. - Laat niet uitdrogen
Als de planten binnen staan benevel je de aarde en takken regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn. - Inpakken
Heb je binnen geen plaats dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
Verplaats je de Brugmansia naar een beschutte plaats uit de zon. - Dek de aarde af met mulch
Als de Brugmansia in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Brugmansia af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. - Geef geen water
Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Brugmansia buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.
- Er is echter geen moment te noemen wanneer je de beschermende maatregelen moet nemen, het is allemaal afhankelijk van het weer! Is het een milde winter, welke vandaag de dag best wel veel dan hoef je niet veel maatregelen te treffen.
- Geef het weerbericht aan dat er nachtvorst op komst in dan is het tijd om in actie te komen en de Brugmansia te beschermen.
Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het beschermen van planten in de winter.