7 x Leuke Bromelia Soorten, Met En Zonder Wortels!

Er zijn verschillende Bromelia soorten, grote en kleine. Dit is toch wel een bijzondere plantsoort. Zij komen oorspronkelijk uit de tropen vandaan, waarvan sommige soorten Bromelia in bomen groeien om licht te vangen. Zij ontnemen geen voedingsstoffen uit de boom.

De gastheer (boom) zorgt ervoor dat deze Bromelia hoog in het licht kunnen leven, terwijl andere soorten graag wat in de schaduw staan, op de grond. Deze staan met hun weinige wortels in de grond.

De soort die in bomen groeit, vangt water op, die op hun bladeren vallen, wanneer het regent. De Bromelia die met hun wortels in de grond staan, hoeven wat minder licht maar kunnen makkelijker vocht opnemen met hun wortels.

Bromelia staan één keer in hun leven in bloei, en wel een maand of 6. Daarna gaan de Bromelia dood. Vaak hebben zij dan pups of stekjes aangemaakt, die je weer kunt stekken. Hoe stekken precies in zijn werk gaat, kun je lezen in onze blog. Heb je geen groene vingers, dan zijn dit de plantjes voor jou in huis. Makkelijker dan deze plantjes, kan bijna niet!

Hoe de Bromelia’s eruit zien, hoe je ze thuis kunt houden en of ze wortels in de grond of luchtwortels hebben kun je verderop in deze blog lezen.

1. Bromelia Vriesea

De Bromelia Vriesea staat met zijn wortels in de grond. Hij heeft weinig water nodig zolang de aarde waar hij in staat, maar licht vochtig is. Dus laat de wortels niet uitdrogen maar maak er ook geen plensboel van. In de zomer mag je de plant dus wat vaker een beetje water geven, maar ook hier geldt, zeker niet te veel.

Deze Bromelia heeft een kelk in het midden van de plant. De kelk of bloem moet altijd gevuld zijn met water. Ook daar haalt de plant zijn voedingsstoffen uit. Daarom kan deze Bromelia het erg waarderen wanneer je regenwater geeft.

Laat de kelk wel eerst leeg lopen voor je hem weer vult met water. Deze plantensoort wil graag in het licht staan, niet in de volle zon. Zijn bladeren kunnen verbranden.

Ben jij op zoek naar een Bromelia? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Bromelia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. 

2. Bromelia Aechmea

Bromelia soorten

Deze leuke Bromelia heeft bladeren die licht groen zijn met lichte strepen. De bloemen kunnen of paars of roze kleuren. De roze is wel de meest bekende bloem in deze Bromelia.

Ook de Bromelia Aechmea heeft zijn wortels in de grond staan. En ook deze Bromelia heeft weinig water nodig, wat je ook in de kelk giet. Wat deze, en alle Bromelia erg waarderen, is regenwater. Daar zitten meer voedingsstoffen in. Laat de kelk in de wintermaanden eerst leeglopen voor je weer water geeft. Zo voorkom je dat de kelk gaat rotten. In de zomer mag je deze wel vaker bijvullen.

In de zomer mag je eens per één keer per maand water geven op de aarde en in de winter één keer per twee maanden.

Zet deze Bromelia Aechmea ook niet voor het raam op het zuiden. Dat is echt te veel zon. Licht wordt wel gewaardeerd. De grond moet licht vochtig worden gehouden, zeker niet te nat. De wortels kunnen dan gaan rotten. Sproei de Bromelia in de zomer één keer per week wat vochtig. Zo blijft de plant prachtig mooi!

Lees ook: Is De Bromelia Giftig Voor Mensen En Katten?

3. Bromelia Guzmania

Bromelia soorten

Deze Bromelia groeit recht omhoog met zijn schutbladeren. Tussen de schutbladeren kunnen bijzondere bloemetjes groeien. Hij houdt er van om zijn water te krijgen via de kelk (middelpunt) en tussen de bladeren. Geef de plant elke week een beetje. Zit er nog water tussen de bladeren dan mag je een rondje overslaan.

In de zomer, wanneer het warm is, of wanneer het warm is in huis, zal het water ook wat sneller verdampen. Er zal dan vaker water moeten worden gegeven. Maar niet meer dan nodig. Het hoeft niet over te lopen. Geef geen water op de wortels, die heeft deze plant niet zo heel veel.

Lees ook: Hoe Bromelia Verzorgen? Ook Per Soort

4. Bromelia Tillandsia

Bromelia soorten

Er zijn wel 300 soorten Tillandsia. De bloemen die zij geven zijn rood, roze of oranje. Deze Bromelia’s hebben geen tot weinig wortels. Water geef je dat ook niet via de wortels. Het zijn plantjes die via de schubben van de bladeren, hun vocht opnemen. Besproei ze dan ook 1 keer per week met, het liefst, regenwater.

De dun bladerige Tillandsia groeien oorspronkelijk in regenachtige gebieden, en de dikkere grijsbladige Tillandsia, in drogere gebieden van Zuid-Amerika en omstreken.

Het leuke aan Bromelia Tillandsia is dat er kleine plantjes aan kunnen komen. Pups, zoals dat wordt genoemd. Deze pups, kun je, wanneer ze groot genoeg zijn eraf knippen. Zij kunnen dat zelfstandig verder leven. Je kunt deze pups ook bij de moederplant laten zitten. Dan krijg je een hele kluit aan Tillandsia. Net zo mooi en leuk om te zien!

5. Bromelia Pineapple

Bromelia soorten

Bromelia Pineapple is een bijzondere Bromelia. Er groeit namelijk een soort Ananas uit. Een kleintje dat je, wanneer je dit wilt, kunt proeven wanneer deze oranje kleur en lekker gaat ruiken. De plant is niet speciaal gekweekt om vruchten voort te brengen die je kunt eten.

Zet de Bromelia niet in de volle zon maar wel in het licht. Daar zal deze plant het prima naar zijn zin hebben. Wanneer je één keer per week een beetje water in de kelk doet en de grond wat vochtig houdt (dus niet te nat!) zal deze Bromelia prima getijen.

6. Bromelia Neoregelia

Bromelia soorten

De Bromelia Neoregelia, krijgt geen bloem. Zijn schutbladeren kleuren, waardoor het wel lijkt alsof deze Bromelia een bloem krijgt. Deze schutbladeren kunnen rood, oranje, paars of roze worden wanneer de plant in het licht staat. Staat de plant te donker, dan blijven de bladeren groen. Hoe bijzonder is dat?

Ook deze Bromelia mag je water geven in de kelk maar ook op de potgrond. De potgrond mag wel een dag droog zijn maar geef de plant dan wel weer water. Lang droog staan is voor deze Bromelia geen optie. Hang of zet de plant in het licht of matig zonlicht. Vol in de zon zou ik met deze Bromelia niet neerzetten of hangen. Dan kunnen de bladeren verschroeien.

7. Bromelia Billbergia

Bromelia soorten

Er zijn 60 Billbergia soorten. Allemaal behoren zij tot de Bromelia familie. Ze leven in bomen om daar hun regenwater op te vangen. De Billbergia nutans en Billbergia × windii, zijn veel gecultiveerd als kamerplant. Zij leven in de boom, in het wild, maar wanneer ze op de grond vallen groeien de wortels gewoon de grond in.
De bloemen hebben kunnen verschillende kleuren hebben: paars, roze, blauw, geel, groen of wit. De bloemen die deze Bromelia krijgt, bloeit relatief kort maar spectaculair en uitbundig.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen