8 Snelle Manieren Om Brandnetels Te Bestrijden!

Brandnetels Bestrijden: 8 Snelle Manieren

Brandnetels bestrijden, het is waarschijnlijk een van de vervelendste klusjes waar je tijdens het tuinieren tegenaan kunt lopen. Echter, als je een mooie tuin of een strak gazon wilt hebben zul je hier toch iets mee moeten.

Gelukkig hebben we in deze blog de 8 manieren op een rijtje gezet die jou gaan helpen bij het bestrijden van die vervelende brandnetels in je tuin. We praten over commerciële middelen, ecologische manieren en over huis-tuin-en-keukenmiddelen die eigenlijk niet zijn aan te raden. Lees snel verder!

Heb je trouwens ook last van Zevenblad (die plant met die witte kleine bloemetjes) dan hebben lees je hier de 8 manieren om die effectief te bestrijden.

Op de website van Bol.com staan heel veel producten van verschillende aanbieders waarmee je onkruid en brandnetels kunt bestrijden. Denk aan onkruidborstels (mechanisch of met de hand), onkruidspuiten en milieuvriendelijke verdelgingsmiddelen. Kijk eens naar het aanbod van bestrijdingsmogelijkheden op Bol.com.

1. Ultima

Zoek je naar een natuurvriendelijk middel dan is Ultima van Ecostyle een goede oplossing. Dit middel spuit je goed over de bladeren heen waardoor de cellen van de bladeren op een gegeven moment op en klappen. Daardoor sterft de plant natuurlijk af.

Daarnaast is een bijkomend voordeel dat je na enkele uren al resultaat zult zien. Wel duurt het ongeveer een week voordat het zijn werk volledig heeft gedaan.

De gebruiksaanwijzing is ook simpel: Spuit het op de bladeren met een plantenspuit, het liefst bij temperaturen hoger dan 10 graden en bij droog en zonnig weer. Een groot voordeel van dit middel is dat het ook zo min mogelijk schadelijk is voor veel nuttige insecten.

2. Natuurlijke Bodembedekkers

Een andere, hele natuurlijke manier, is om in je tuin wat natuurlijke bodembedekkers te planten. Natuurlijke bodembedekkers zijn planten die de grond bedekken en daardoor andere planten minder de kans geven om te groeien. Kleine opkomende ongewilde plantjes en onkruid, krijgen te weinig zonlicht en/of verstikken. Daardoor hebben deze geen kans van overleven.

Goede bodembedekkers zijn bijvoorbeeld aardappelplanten, maar ook ooievaarsbek, lupine, koolzaad of verschillende aardbeienplanten, die het goed doen, in ons klimaat. Het voordeel van deze methode? Het is een langetermijnoplossing, die heel milieuvriendelijk is.

Het nadeel is dat deze methode niet van de ene op de andere dag jou onkruidprobleem heeft opgelost. Het zal even duren voordat de bodembedekkers inderdaad hun gedeelte hebben ingenomen. Tot die tijd zul je wat anders moeten bedenken om je brandnetels te bestrijden.

3. Kokend water

Grappig genoeg is kokend water een van de meest effectieve manieren om onkruid te bestrijden. Je gebruikt kokend water tegen brandnetel, simpelweg door het over de plant heen te gieten (en ook goed de basis, waar de plant de grond in gaat).

Door de ontzettend hoge temperaturen sterft de bovenkant van de plant af en doordat je de onderkant ook goed in kokend water dompelt, raakt de plant ernstig verzwakt. Dat zorgt ervoor dat deze uiteindelijk compleet zal afsterven. Goedkoper en praktischer dan dit wordt het dus niet.

4. Azijn

Een huis-tuin-en-keukenmiddel is het gebruik van azijn. Hiervoor doe je wat azijn in een sproeifles en spuit je het vervolgens over de brandnetels heen. De bladeren zullen snel geel en verlept worden en uiteindelijk afsterven. Dat komt doordat azijn een ontzettend hoge zuurgraad heeft en dat is echt heel slecht voor brandnetels.

Toch heeft azijn zeker ook enkele nadelen. Zo wordt het gebied waar je azijn spuit praktisch onbruikbaar voor andere planten. Mocht je er dus sierplanten of dergelijke hebben staan of willen plaatsen dan is deze methode niet aan te raden.

Daarnaast zorgt azijn er vaak alleen voor dat de plant zelf afsterft. De wortels weten vaak te overleven en die hebben daarom de kans om het volgende voorjaar weer op te komen. Azijn is dus niet het perfecte wondermiddel waar je naar op zoek bent.

5. Zout

Een andere methode is om zout te gebruiken. Dat komt doordat planten in het algemeen gewoon een stuk slechter groeien in een zoute omgeving. Je gebruikt zout door het over de voet van de plant heen te strooien. Deze zal het zout opnemen en daardoor zal deze afsterven.

Echter, net als met azijn is het zo dat ook dit de grond waar de brandnetel staat voor langere tijd onbruikbaar maakt. Mocht dit dus een gedeelte van je tuin zijn waar je nog graag planten wil neerzetten dan is zout niet de oplossing.

6. Chloor

Een ander chemisch middel wat effectief is in de bestrijding van onkruid is chloor. Toch is dit middel niet aan te raden om onkruid te bestrijden. Net als azijn en zout heeft het veel ongewenste effecten en is het schadelijk voor het milieu. Daarnaast is het verboden om zo je brandnetels te bestrijden (dat geldt trouwens ook voor azijn).

7. Maaien En Omspitten

Als geen van bovenstaande manieren je echt een goede oplossing lijkt, dan is dit een methode die nog goed werkt. Aangezien je brandnetels natuurlijk niet direct wilt vasthouden is het aan te raden deze eerst te maaien (wanneer dit mogelijk is). De rest van de plant kunt je vervolgens uit de grond halen met bijvoorbeeld een spitvork. Zo weet je zeker dat je de complete brandnetel uit de grond hebt gehaald.

Als bestrijdingsmiddel is maaien redelijk arbeidsintensief. Echter, als je last hebt van brandnetels op je gazon, dan is maaien wel een effectieve manier om ervoor te zorgen dat brandnetels niet hun kop boven het gras uitsteken.

Daarnaast is het verstandig om je gazon niet te veel te bemesten. Brandnetels gedijen namelijk heel erg goed op een rijke grond en als je teveel mest op je gazon gooit dan geef je ze de kans om snel te groeien.

8. Roundup

Dit middel mag sinds 2018 niet meer verkocht worden aan particulieren, maar nog wel aan groenaannemers en gemeentes. Het bijzondere aan Roundup is dat het geen bestrijdingsmiddel is, het laat de plant juist zo hard groeien, dat deze uit elkaar klapt.

Roundup trekt zowel in de bladeren als de wortels van de plant. Daardoor gaan de wortels stuk, zullen de brandnetels niet ineens weer terug groeien. Let bij het gebruik wel op andere planten en gras, anders gaan zij ook dood!

Roundup gebruiken is niet zo heel moeilijk. Je doet 5 milliliter Roundup in een drukspuit en hier doe je weer 1 liter water bij. Vervolgens spuit je het spul op de bladeren van de plant. Zorg ervoor dat deze goed nat worden. Na een week zal je waarschijnlijk de eerste resultaten zien.

Wel enige voorzorg als het gaat om het gebruik van dit spul. Je kunt het alleen effectief gebruiken bij temperaturen tussen de 10 – 25 graden Celsius. Daarnaast moet je het ook alleen gebruiken op een windstille dag. Anders waait het over naar andere planten en die zullen dan ook stuk gaan.

Beste Idee Om Brandnetels Te verwijderen?

Trek het onkruid er helemaal, met wortel en al uit, of gebruik kokend water. Daarna plant je bodembedekkers. Wel zo vriendelijk voor alle vogels, bijen en planten die niet willen verdwijnen in jouw tuin. Het duurt even wat langer om resultaat te krijgen, maar voor jouw tuin een prima oplossing!

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen