15 x Praktische Bomen Voor Een Kleine Tuin

smalle bomen Voor Een Kleine Tuin

Als je zoekt naar kleine bomen die goed gaat passen in je kleine tuin, dan ben je op de juiste blog terecht gekomen. In deze blog bespreken we namelijk 15 praktische bomen die aan jou wensen gaan voldoen. We hebben ons best gedaan zoveel mogelijk verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten zodat je zeker weet dat er iets voor jou tussen zit. Lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een boom? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bomen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

Lees ook: Bomen Voor In De Tuin – Voor Grote En Kleine Tuin!

1. Japanse Esdoorn

Als eerste komen we op deze lijst de Japanse esdoorn tegen. Deze bomen zijn in Europa een inheemse soort als het gaat om de grote bomen. De kleine bomen zijn vroeger meegenomen uit Japan en Korea.

japanse esdoorn

Er zijn twee soorten van deze boom te vinden, de Acer palmatum en de Acer palmatum “Crimson Queen”. De eerste soort kan misschien iets te groot zijn voor een kleine tuin. In de breedte zal dit in eerste instantie wel meevallen, maar vooral de maximale hoogte van 10 meter is niet echt ideaal. De Crimson Queen is met zijn maximale hoogte van 3 meter een betere kandidaat voor een kleine tuin.

Naast het feit dat het formaat dus ideaal is, is de kleur van de esdoorn vaak ook een mooi element. Helemaal in het najaar zullen de bladeren fel geel, oranje of rood worden. In de zomer en in het voorjaar hebben de bladeren vaak een combinatie van groen en paarsrood in hun kleurenpalet.

2. Magnolia

Magnolia’s zijn officieel gezien geen bomen maar struiken. Toch zal je deze plant (ook wel beverboom genoemd) terug zien komen in veel tuinen in West-Europa. De reden daarvoor is dat de plant in het voorjaar ontzettend mooie en grote bloemen produceert die voor veel mensen het begin van de lente inluiden.

magnolia

Magnolia’s vind je in veel verschillende soorten en maten. Sommige van deze planten worden wel 12 meter hoog en zijn daardoor niet geschikt voor een kleine tuin. Mocht je een kleine magnolia zoeken dan kun je bijvoorbeeld eens kijken naar de Magnolia stellata. Deze plant bloeit eind maart / begin april en produceert witte of lichtroze bloemen. Daarnaast wordt hij maximaal 3 meter hoog.

Een andere optie is de Magnolia liliiflora ‘Nigra’, deze plant wordt ook maximaal 3 meter hoog maar produceert in mei / juni donkerpaarse bloemen.

Lees ook: 8 Bomen Op Stam Voor Een Kleine Tuin

3. Appelboom

De appelboom is een andere veelzijdige boom die ook nog eens relatief makkelijk in het onderhoud is. Afhankelijk van welke soort je hebt zullen de meeste vruchten die deze boom produceert rond september klaar zijn om geplukt te worden.

appelboom

Naast het feit dat appelbomen natuurlijk kleurrijke vruchten produceren die het uiterlijk van je tuin zullen opvrolijken, zijn ze ook nog eens heel praktisch. Het is niet aan te raden een hoogstam appelboom te kiezen. Deze kunnen namelijk maximaal 8 meter hoog worden. Voor een kleine tuin is een laagstam appelboom perfect, deze worden niet hoger dan 3-4 meter.

Lees ook: 9 x Bomen met Roze Bloesem

4. Musa Basjoo

Mocht je zoeken naar een tropische boom dan is de Musa Basjoo een bananenplant die aan deze verwachtingen gaat voldoen. Het voordeel van deze specifieke bananenplant is dat deze, als je enige voorzorgsmaatregelen treft, ook goed de winter kan overleven. Dit geldt in ieder geval voor de wortels, de plant zelf zal volledig afsterven.

bananen boom

Dat maakt de Basjoo dan wel weer ideaal voor een kleine tuin. Doordat deze alleen van april tot september zal groeien zal hij niet veel hoger worden dan 1,5 – 2 meter en dat is natuurlijk top voor een kleine tuin.

Hebben bananenplanten je interesse? Kijk dan ook zeker even naar deze lijst van 15 populaire soorten bananenplanten die we eerder op een rijtje hebben gezet.

5. Dwergsering

De Dwergsering is een andere kleurrijke boom die ideaal is voor kleine tuinen. Waar de ‘normale’ versie met zijn 5 meter hoogte misschien net iets te groot is, is dit bij de Dwergsering maximaal 1,20 – 1,60 meter. Dat zorgt ervoor dat er voor de Dwergsering in elke kleine tuin een plekje te vinden is.

Daarnaast produceert de Dwergsering tijdens zijn bloeiperiode ook hele mooie, lichtpaarse bloemen. Deze bloeiperiode begint en eindigt in de meeste gevallen in mei.

Lees ook: 10 x Winterharde Boompjes Op Stam, Zoveel Soorten En Kleuren!

6. Europees Krentenboompje

Het Europees krentenboompje is een andere plant die zeker een plek op deze lijst verdient. Eind april bloeit deze plant namelijk met hele fijne, witte/crème-achtige bloemen. Naast deze voorjaarbloei heeft de plant ook aan het einde van de zomer kleur te bieden. De vruchten van de plant kleuren dan rood tot donkerpaars. In het najaar kleuren de bladeren weer geelrood.

krenteboompje

Alhoewel het Amerikaanse krentenboompje het meest voorkomend is, is dit niet een ideale plant voor een kleine tuin. Deze boom kan namelijk 12 meter hoog worden. Daarom wordt het aangeraden voor het Europese krentenboompje te gaan. Deze heeft namelijk een maximale hoogte van 5 meter en is daarom beter hanteerbaar.

7. Judasboom

Judasbomen zijn misschien niet een van de kleinste bomen op deze lijst, maar ze zijn wel ontzettend mooi. In de lente bloeit deze boom namelijk met ontzettend felroze bloemen die direct opvallen. In de winter krijgt deze boom dan weer donkergele bladeren die aanhouden totdat het echt te koud wordt om deze te behouden.

judasboom

Dan nog even over de hoogte. De boom kan namelijk 10 meter hoog worden en dat is voor een kleine tuin waarschijnlijk net iets teveel. Echter, het is niet zo dat de Judasboom heel erg snel groeit. Zo zal het 10 jaar duren voordat deze een hoogte heeft bereikt van 4 meter en dat is nog goed behapbaar. Door de plant goed te snoeien kun je de groei zelfs nog meer vertragen.

8. Kersenboom

Net als de appelboom is ook de kersenboom een ideale boom voor in een kleine tuin. Wel is het ook hier weer belangrijk om te kiezen voor de laagstam variant aangezien deze maximaal 2-4 meter hoog zullen worden.

kersenboom

In de periode van april en mei zullen de meeste kersenbomen in bloei staan. In deze periode krijgt de kersenboom een mooie bloesem met witte of roze bloemen. In de vroege nazomer zijn de kersen vervolgens klaar om gegeten te worden. Denk niet dat laagstambomen een kleine opbrengst hebben. In totaal kan zo’n boompje toch 5 – 20 kilo aan kersen opleveren.

9. Vijgenboom

Dan door met de vijgenboom. De meeste soorten van deze boom zullen na verloop van tijd een hoogte bereiken van maximaal 4-5 meter. Dat zorgt ervoor dat de boom redelijk groot is en hij dus niet geschikt is voor de allerkleinste tuintjes.

vijgenboom

Mocht je echter een iets meer Mediterraans gevoel aan je tuin willen geven, dan zijn vijgenbomen wel ideaal. Afhankelijk van de nachtvorst in het vroege voorjaar heeft de eerste serie vruchten een goede kans om te overleven. De tweede en derde serie zullen uiteindelijk niet rijp worden in onze gematigde klimaat.

Verder is de vijgenboom ook een boom die relatief weinig onderhoud nodig heeft. De boom is namelijk winterhard en kan temperaturen aan van maximaal -18 graden. Daarnaast heeft deze weinig onderhoud nodig, een keer per jaar snoeien is genoeg.

10. Buksboom

Een andere boom/haag-variant is de buxus. Deze zijn namelijk verkrijgbaar in soorten die meer weg hebben van een boom. Doordat de buxus vaak als sierhaag wordt gebruikt is de hoogte ook niet zo heel hoog en dat maakt deze prettig voor gebruik in een tuin. Deze plant zal namelijk niet hoger worden dan 2 meter.

buksboom

Verder is de buxus ideaal voor een tuin in Nederland of België. Ze zijn namelijk ontzettend winterhard. Daarnaast zijn ze ook relatief makkelijk in het onderhoud. 1x per jaar snoeien zou genoeg moeten zijn. Zoek je dus een groen element in je tuin dan is een buks een ideale aanvulling.

11. Engelenboom

De engelenboom heeft zijn naam gekregen van de kleine witte bloempjes die hij tijdens zijn bloeiperiode laat zien. Daarnaast groeit deze boom ook niet zo heel snel wat ervoor zorgt dat hij lange tijd heel goed geschikt is voor een kleine tuin. Na 10 jaar heeft deze een hoogte van maximaal 3 meter. Mocht je hem langer laten staan dan kan hij na enkele tientallen jaren uitgroeien tot maximaal 10 meter hoogte.

engelenboom

Als de witte bloemetjes zijn uitgebloeid (die bloeien van augustus tot september) dan komen er zwarte besjes tevoorschijn. De combinatie van de groene bladeren, de witte bloemetjes en uiteindelijk de zwarte vruchten maken dit een hele gevarieerde plant die goed hanteerbaar is in een kleinere tuin.

12. Steeneik (als leiboom)

Een steeneik zelf is misschien niet de meest geschikte plant voor een kleine tuin. Met een volwassen hoogte van 20 meter is deze waarschijnlijk iets te groot voor je kleine tuintje. Wel is deze eik ideaal als deze wordt ingezet als leiboom.

steeneik

Leibomen zijn een bepaalde stijl van het laten groeien van de takken. Deze groeien namelijk horizontaal in plaats van verticaal wat ervoor zorgt dat de boom er meer uitziet als een heg. Doordat je leibomen zoals de steeneik goed tegen een muur kunt zetten zijn deze goed geschikt voor een kleine tuin.

Daarnaast is dit een van de weinige bomen die ook tijdens de winter zijn bladeren behoudt. Daardoor kun je heel het jaar door genieten van de grijsgroene bladeren.

13. Lijsterbes

De lijsterbes is een boom of struik die van nature voorkomt op het noordelijk halfrond. Dat zorgt ervoor dat de plant het ook heel goed doet in ons gematigde klimaat. De boom is door zijn bessen ook nog eens favoriet bij vogels, dus als je die wilt aantrekken dan is deze boom een goede keuze.

lijsterbes

Verder is het goed om te weten dat niet elke lijsterbes geschikt is voor een kleine tuin. Sommige soorten worden namelijk 8 meter hoog. De kleinere variant kun je vinden onder de naam “Sorbus cashmiriana ‘Rosiness” en bereikt een hoogte van maximaal 4 meter.

14. Japanse Grootbloemige Kornoelj

De naam zelf is op zichzelf een mondvol. Dat betekent echter niet dat deze Japanse boom niet heel goed in een kleine tuin kan passen. De bladeren zelf zijn mooi donkergroen. Toch zijn het vooral de bloemen die met hun witte kleur en donkerrode spikkels de show stelen. In mei en juni kun je hier dus goed van genieten.

Japanse Grootbloemige Kornoelj

Verder is de boom qua formaat ook ideaal, daarvoor moet je wel deze specifieke soort kiezen: Cornus kousa ‘John Slocock’. Dat is namelijk de soort die maximaal 4 meter hoog wordt. Andere soorten van deze boom kunnen namelijk boven de 10 meter uitkomen en dat is dan net iets teveel van het goede.

15. Papiermoerbei

Tot slot de papiermoerbei. Dit is een ideale boom als je op zoek bent naar een groene boom zonder opsmuk die ook nog eens laag is in het onderhoud. De boom heeft in mei namelijk een redelijk onopvallende bloei en dat zorgt ervoor dat vooral de groene bladeren goed tot hun recht komen. Verder hoef je de boom ook niet echt te snoeien. Je kunt de lange scheuten in het najaar wel wat inkorten om deze in model te houden.

Papiermoerbei

Houdt er wel rekening mee dat dit niet de kleinste boom is op de lijst. In totaal praten we over een hoogte van 6-8 meter als de boom volwassen is. Wel zal het enige tijd duren voordat de boom deze hoogte bereikt.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen