12 x Bomen met Witte Bloesem, Prachtige Soorten!

bomen met witte bleosem

Op zoek naar inspiratie voor een boom met mooie, witte bloesem voor in jouw tuin? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van 12 bomen, sommige groot, anderen klein, die een mooie toevoeging kunnen zijn voor jouw tuin. Als extra voordeel staan er ook een aantal fruitbomen bij, zodat je ook na de bloesem van deze bomen kan genieten!

1. Kersenboom

bomen met bloemen

Laten we gelijk beginnen met een van die fijne fruitbomen; de kersenboom. Hoewel je hier misschien meteen denkt aan de gigantische bomen die het visitekaartje zijn van Japan, kun je deze boom ook prima kwijt in een tuin die wat kleiner is. Wel is het dan belangrijk om te kiezen voor de laagstam variant aangezien deze maximaal 2-4 meter hoog zullen worden.

In de periode van april en mei zullen de meeste kersenbomen in bloei staan. In deze periode krijgt de kersenboom een mooie bloesem met witte of roze bloemen. In de vroege nazomer zijn de kersen vervolgens klaar om gegeten te worden. Denk niet dat laagstambomen een kleine opbrengst hebben. In totaal kan zo’n boompje toch 5 – 20 kilo aan kersen opleveren.

Ben jij op zoek naar een boom met witte bloesem? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bomen met witte bloesem tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Magnolia

bomen met bloemen

Magnolia’s zijn officieel gezien geen bomen maar struiken. Toch zal je deze plant (ook wel beverboom genoemd) terug zien komen in veel tuinen in West-Europa. De reden daarvoor is dat de plant in het voorjaar ontzettend mooie en grote bloemen produceert die voor veel mensen het begin van de lente inluiden.

Magnolia’s vind je in veel verschillende soorten en maten. Sommige van deze planten worden wel 12 meter hoog en zijn daardoor niet geschikt voor een kleine tuin. Mocht je een kleine magnolia zoeken dan kun je bijvoorbeeld eens kijken naar de Magnolia stellata. Deze plant bloeit eind maart / begin april en produceert witte of lichtroze bloemen. Daarnaast wordt hij maximaal 3 meter hoog.

Een mooie, groenblijvende magnolia met witte bloemen is bijvoorbeeld de ‘Grandiflora’

3. Europese Krentenboom

bomen met bloemen

Het Europees krentenboompje is een andere plant die zeker een plek op deze lijst verdient. Eind april bloeit deze plant namelijk met hele fijne, witte bloemetjes. De bloemknoppen, voordat de bloemen opengaan, zijn ook roze.

Naast deze voorjaarbloei heeft de plant ook aan het einde van de zomer kleur te bieden. De vruchten van de plant kleuren dan rood tot donkerpaars. In het najaar kleuren de bladeren weer geelrood.

Alhoewel het Amerikaanse krentenboompje het meest voorkomend is, is dit niet een ideale plant voor een kleine tuin. Deze boom kan namelijk 12 meter hoog worden. Daarom wordt het aangeraden voor het Europese krentenboompje te gaan. Deze heeft namelijk een maximale hoogte van 5 meter en is daarom beter hanteerbaar.

4. Hibiscus

bomen met witte bloesem
hibiscus flower in beach garden

Deze plant is bekend vanwege de thee die er met de bloemen wordt gemaakt, maar daarnaast is ze ook gewoon heel mooi!
Als je graag wilt dat de plant elk jaar weer opnieuw bloei kun je het beste de Hibiscus Moscheutus en de Hibiscus Syriacus kiezen. Deze zijn namelijk winterhard.

De Moscheutus en de Siracus kunnen het best in de zon staan, net als elke hibiscus, eigenlijk. Het is een echte zonliefhebber. Hoe meer zon, hoe meer bloemen, en hoe sterker de plant wordt. Ook in de winter profiteert de hibiscus van de zon waardoor overleven iets makkelijker wordt.

5. Appelboom

bomen met witte bloesem

De appelboom is een andere veelzijdige boom die ook nog eens relatief makkelijk in het onderhoud is. Afhankelijk van welke soort je hebt zullen de meeste vruchten die deze boom produceert rond september klaar zijn om geplukt te worden.

Naast het feit dat appelbomen natuurlijk kleurrijke vruchten produceren die het uiterlijk van je tuin zullen opvrolijken, zijn ze ook nog eens heel praktisch. Het is niet aan te raden een hoogstam appelboom te kiezen als je een kleinere tuin hebt, of een boom wilt hebben die je wat beter in toom kunt houden. Deze kunnen namelijk maximaal 8 meter hoog worden. Voor een kleine tuin is een laagstam appelboom perfect, deze worden niet hoger dan 3-4 meter.

Verder heeft niet iedere appelboom heeft witte bloesem. Een voorbeeld van een boompje die dat wel heeft, is de ‘Goldlane’, maar er zijn ook vele andere soorten.

6. (Dwerg)sering

bomen met witte bloesem

Een sering (op stam) is een prachtige plant met fantastische, in een punt gevormde, bloemen aan het einde van de tak. Ze ruiken heerlijk en de kleur van deze bloemen zullen de tuin prachtig kleuren. De bloeiperiode begint en eindigt in de meeste gevallen in mei.

Heb je een kleinere tuin, dan is de dwergsering een mooie optie. Waar de ‘normale’ versie, met zijn 5 meter hoogte misschien net iets te groot is, is dit bij de dwergsering maximaal 1,20 – 1,60 meter. Dat zorgt ervoor dat er voor de dwergsering in elke kleine tuin een plekje te vinden is.

Wil je een volwaardige sering, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Syringa Vulgaris ‘Alba’. Voor een dwergsering is bijvoorbeeld de Syringa Meyeri ‘Flowerfesta White’ een mooie optie.

Lees ook: 10 Winterharde Planten Met Witte Bloemen

7. Judasboom

Judasbomen zijn misschien niet één van de kleinste bomen op deze lijst, maar ze zijn wel ontzettend mooi. In de lente bloeit deze boom namelijk met ontzettend witte bloemen die direct opvallen. In de winter krijgt deze boom dan weer donkergele bladeren die aanhouden totdat het echt te koud wordt om deze te behouden.

Dan nog even over de hoogte; de boom kan namelijk 10 meter hoog worden. Echter, het is niet zo dat de Judasboom heel erg snel groeit. Zo zal het 10 jaar duren voordat deze een hoogte heeft bereikt van 4 meter en dat is nog goed behapbaar. Door de plant goed te snoeien kun je de groei zelfs nog meer vertragen.

Ook hier geldt weer; niet iedere Judasboom bloeit wit. Een optie die dat wel doet, is de Cercis Canadensis ‘Royal White’ of de Cercis Chinensis ‘Shirobana’.

8. Amerikaanse Sering Op Stam (Ceanothus)

Dit boompje is officieel geen sering, maar lijkt hier qua bloei wel op. Hij geeft namelijk in de maanden juni – augustus kleine, witte of blauwe pluimpjes met bloemen. Deze trekken in veel vlinders aan én geuren heerlijk. Door deze overeenkomsten met de Sering noemen vele hem, naast de Ceanothus, ook wel de Amerikaanse Sering.

De Ceanothus is niet alleen prachtig in de zomer. Dit is namelijk een bladhoudend en winterhard boompje, iets wat niet veel voorkomt bij bloeiende planten op stam!

Verder is dit een vrij makkelijk boompje, omdat het niet veel geeft om wisselingen in temperatuur of vochtigheid. De Amerikaanse Sering kan dus veel hebben, wat een groot pluspunt is in ons Nederlandse klimaat.

Het ideale plekje voor deze niet echte Sering is er een met veel zon, al is een plek met halfschaduw ook prima. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je dit boompje zo min mogelijk verplaatst – daar houdt hij namelijk niet van!

Voor een witte variant kies je bijvoorbeeld voor de ‘Millerton Point’.

9. Lijsterbes

bomen met witte bloesem

De lijsterbes is een boom of struik die van nature voorkomt op het noordelijk halfrond. Dat zorgt ervoor dat de plant het ook heel goed doet in ons gematigde klimaat. De boom is door zijn bessen ook nog eens favoriet bij vogels, dus als je die wilt aantrekken, dan is deze boom een goede keuze.

Verder is het goed om te weten dat sommige soorten wel 8 meter hoog kunnen worden. De kleinere variant kun je vinden onder de naam “Sorbus cashmiriana ‘Rosiness” en bereikt een hoogte van maximaal 4 meter.

10. Japanse Grootbloemige Kornoelje

bomen met witte bloesem

De naam zelf is op zich een mondvol, al valt het formaat gelukkig wel mee, als je de juiste soort kiest. De Cornus Kousa ‘John Slocock’ is bijvoorbeeld een mooie optie voor een wat hanteerbaardere boom. Dat is namelijk de soort die maximaal 4 meter hoog wordt. Andere soorten van deze boom kunnen namelijk boven de 10 meter uitkomen.

Verder zijn de bladeren van deze boom mooi donkergroen. Toch zijn het vooral de grote bloemen die met hun witte of roze kleur, de show stelen. In mei en juni kun je hier dus goed van genieten.

11. Acacia van Constantinopel

bomen met witte bloesem

Deze boom kan ook witte bloemen hebben, hoewel deze misschien niet de vorm aannemen zoals je die van bloemen verwacht. Bij deze boom komen ze namelijk tevoorschijn in grote pluimen; het lijkt bijna alsof deze boom veren groeit.

Verder is de naam misschien een beetje misleidend, want deze boom is geen onderdeel van het geslacht Acacia. In plaats daarvan is de wetenschappelijke naam Albizia Julibrissin, of wordt ze in de volksmond ook nog wel zijdeboom genoemd.

Houd er wel rekening mee dat je voor deze boom echt wel wat ruimte in de tuin nodig hebt. Dit is namelijk geen klein boompje. Deze boom kan tot wel 15 meter hoog worden.

Wil je liever witte, in plaats van roze, bloesem, kies dan bijvoorbeeld voor de Paraserianthes Lopahnta.

12. Kogelbloem op Stam

bomen met witte bloesem

De laatste op deze lijst is is deze leuke kogelbloem op stam.

Deze kogelbloem op stam kan zowel in de volle grond als in een pot staan, alhoewel hij in een pot kwetsbaarder is in de winter dan in de volle grond.

Als het kan zet je de pot in de winter binnen, op een vorstvrije plek. Geef regelmatig water en zet de pot op een lichte plek.

In de volle grond? Dan kun je de plant het best plaatsen in de volle zon, en op een plek waar de wind minder kans krijgt de kogelbloem te teisteren. De grond moet daarbij ook goed doorlaatbaar zijn, dus water doorlaatbaar (geen kleigrond dus) zodat de wortels niet constant in water staan. De grond mag liever ook niet uitdrogen, dus licht vochtig zou ideaal zijn.

Het leuke aan deze kogelbloem is dat insecten deze plant, met witte kogelvormige bloemen, vaak bezoeken. Dus houd je van gezoem en gefladder van insecten, dan is deze winterharde boom op stam, bij jou in de tuin op zijn plek!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen