Hoe Blauwe Regen Verplaatsen? – En wanneer dan?

Zomerbloeiers vaste plant

De Blauwe regen oftewel Wisteria is een sierlijke boom die in de zomer prachtige bloemtrossen produceert die ook nog eens lekker ruiken. De meeste Blauwe regens die je koopt in het tuincentrum zijn geënt. Het zijn meestal twee of drie dunne stammen die tegen een bamboe paal opklimmen. Eenmaal in de tuin geplant worden Wisteria’s heel groot. Maar kan je de Blauwe regen verplaatsen?

Blauwe regen verplaatsen. Verplaats de boom als alle bladeren van de boom zijn afgevallen. De kans op slagen wordt mede bepaald door de ouderdom van de Wisteria. Jonge overleven wel, oudere mogelijk niet. Verhoog de kans op overleven door zijtakken en hoofdtakken drastisch te snoeien.

Neem wel voorzorg maatregelen want de Blauwe regen is licht giftig. Ja, echte waar! Als er van de plant gegeten wordt kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Je kunt er alles over lezen in onze blog over de giftigheid van de Wisteria. Je kunt jezelf en jouw huisdieren beschermen door er niet van te eten.

Blauwe Regen Verplaatsen

Kan je een Blauwe regen verplaatsen? In principe wel. Elke boom of plant kan je wel verplaatsen en specifiek voor de Blauwe regen kan dit wel lastig zijn om te doen.

 1. Een jonge Blauwe regen kan je makkelijk verplaatsen. Deze jonge Blauwe regen is nog niet zo diep geworteld en de takken hebben zichzelf nog niet helemaal om een pergola of klimrek gewikkeld. Deze takken kan je waarschijnlijk nog redelijk makkelijk buigen en van de pergola verwijderen.
 2. Een oudere Blauwe regen is lastiger, het kan wel maar dit is minder makkelijk gedaan en de kans op overleven in kleiner. De wortels zijn dieper de grond in gegroeid en de takken om de pergola of klimrek zijn soms helemaal één geworden met het klimrek. Dit betekent dat takken verwijderd moeten worden om de Blauwe regen los te krijgen.

Hoe je de Blauwe regen veilig en zonder veel schade aan te brengen kan verplaatsen wordt verderop besproken.

Wanneer Blauwe Regen Verplaatsen

De beste tijd om de Blauwe regen te verplaatsen is als de boom in ruste gaat en dat is de herfst periode. Om specifieker te zijn als alle bladeren van de boom zijn afgevallen.

Blauwe regen verplaatsen
Snoeilijnen Blauwe regen

In de het voorjaar en de zomer heeft de Blauwe regen alle energie nodig om bladeren en bloemen aan te maken. Als je een Blauwe regen verplaatst in het voorjaar of de zomer (omdat het nu eenmaal niet anders kan) zal je deze voor een heel groot deel moeten terugsnoeien.

Tijdens het verplaatsen worden de wortels beschadigd en deze kunnen dan veel minder energie geven aan de bloemen. Hierdoor zal de boom waarschijnlijk afsterven. Door radicaal te snoeien wordt er minder energie gestuurd naar de bloemen en is de kans op overleven groter. Snoei zijtakken weg en knip ook een aantal hoofdtakken weg. Het is belangrijk dat het blad aan de boom gereduceerd wordt zodat ze minder kunnen verdampen en de Wisteria dus minder water nodig heeft.

Is het een hele oude Wisteria dan kan je proberen deze terug te snoeien door alle zijtakken te verwijderen en de hoofdtakken aanzienlijk terug te snoeien. Wat je overhoudt zijn stammen en een paar zijtakken. Van de originele Blauwe regen blijft niets over. Helaas! (zie bovenstaande afbeelding)

In onze blog over het snoeien van de Wisteria lees je precies hoe je dit kan doen.

Wat je nu kunt overwegen is om een nieuwe Blauwe regen aan te schaffen. Deze nieuwe boom zal sneller groeien en veel meer bloemen geven. Tevens scheelt het je een dag werk en het is hopen of de Blauwe regen in het voorjaar weer zal groeien.

Blauwe Regen Verplanten

Een (oude) Blauwe regen verplanten vraagt even wat werk. Wanneer je het op de juiste manier doet en in de juiste periode is de kans op succes groter. Er zijn echter geen garanties te geven. Het eerste jaar geeft de boom mogelijk minder bloemen maar het tweede jaar is de boom helemaal weer op krachten.
Als het een zware klus is raad ik je aan om een extra paar handen in te schakelen.

Blauwe regen verplaatsen

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

 1. Afhankelijk van de ouderdom van de Blauwe regen moet de boom eerst gesnoeid worden zoals bovenstaand is omschreven.
 2. Graaf de boom minimaal 1 meter rondom de stam helemaal uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Graaf rondom de Wisteria de aarde weg en steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk, zeker als de boom al meerdere jaren oud is en de boom goed verankerd is in de grond. Vaak moeten hoofdwortels afgezaagd worden.
 3. Wikkel de kluit nu in jutte doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplanten.
 4. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de Wisteria deze moet namelijk humus rijk zijn. Is dit niet het geval verander de basis van de grond dan.
  De beste plaats voor de Wisteria is een plaats waar de Blauwe regen ongeveer 6 uur zon kan meepakken.
 5. Til de boom naar het nieuwe gat of gebruik een kruiwagen waar je de kluit inlegt en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit maag 2 centimeter onder het maaiveld liggen.
 6. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen maar het beste is om deze ook te verwijderen.
 7. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond aan.
 8. Afhankelijk van de grootte van de boom kan je nu één, twee of drie palen plaatsen en de boom hieraan vast maken. De boom is nog niet goed geworteld en heeft zichzelf nog niet vastgemaakt aan een pergola of klimrek. Ondersteuning is dus gewenst.
 9. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte water.
 10. Geef de Blauwe regen regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen.

Op deze manier heb je er alles aangedaan om op de juiste manier de Blauwe regen te verplaatsen. Nu is het een kwestie van afwachten en hopen dat de Blauwe regen in het voorjaar weer gaat groeien! Er is geen garantie op succes.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!