Aronskelk Giftig? En Zijn Dat Allemaal?

Er zijn verschillende soorten Aronskelken. Er zijn Aronskelk kamerplanten die je buiten kunt zetten, en wilde Aronskelken. Deze planten bloeien in april toe en met mei. Hij staat graag in zonlicht tot halfschaduw. Het is een moerasplant die graag met zijn wortels in het water staan, of in vochtige grond. Zij is dus zeer geschikt om bij de rand (erin) van een vijver te staan of gezellig in de huiskamer. De vraag is nu wel: is de Aronroskelk giftig?

Ja, zeker is de Aronskelk giftig. Wanneer kinderen en huisdieren de bessen eten, ontstaat er een branderig gevoel in de keel, een pijnlijke zwelling van keel en tong en een intense irritatie van het mondslijmvlies, zelf blaren, na een paar minuten. Misselijkheid, buikpijn en braken zijn een gevolg hiervan. Bij aanraking sap kan blaarvorming ontstaan.

Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatiecentrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245

Meer informatie over symptomen en het voorkomen van vergiftiging, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

Aronkelk giftig
Aronskelk bessen

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Algemene Informatie

Na het eten van de bessen, maar ook het blad of andere delen van de plant, krijgen mensen, kinderen of huisdieren irritatie aan de mond. Tong en lippen zwellen pijnlijk op en de mondslijmvlies wordt flink geïrriteerd.

Er kan een maag- darmstoornis optreden, wat betekent dat je misselijk kunt worden, kan gaan braken, buikpijn en diarree kunt krijgen. Wanneer er veel stoffen van deze aronskelk binnen zijn gekregen, kunnen er ernstiger symptomen ontstaan zoals hartritmestoornissen, sufheid en stuipen. Het sap van de aronskelk kan bij huidcontact ook blaarvorming geven en roodheid aan de huid.

Welke Soorten Aronskelken Zijn Er?

Er zijn 4 soorten Aronskelken die voorkomen in Nederland, in de bossen en als kamerplant.

  • De Italiaanse aronskelk
  • De Moeraslantaarn (uitheems soort)
  • De gevlekte aronskelk
  • Aronskelk, kamerplant
Aronskelk giftig
Aronskelk met bloem en schutblad

De aronskelk, die als kamerplant zijn gekweekt en verschillende kleuren schutbladeren hebben, zijn net zo giftig.

Italiaanse Aronskelk Giftig?

De Arum Italicum, zoals de Italiaanse aronskelk ook heet, is zeker giftig. Alle delen van de plant zijn giftig. Zijn schutbladeren in het voorjaar zijn groen en zacht-wit geaderd. Na het verliezen van dit blad bloeien de bessen. Deze bessen zijn fel gekleurd, oranjerood, en smaken zoet. Daar zit hem ook het gevaar. Kinderen/huisdieren kunnen deze bessen eten, ze zijn zoet, en pas na een paar minuten komen de verschijnselen van vergiftiging naar voren.

Vergiftigingsverschijnselen van de Aronskelk:

  • Opzwellen van tong en lippen.
  • Flinke irritatie van het mondslijmvlies.
  • Maag,-darmstoornis – misselijk, braken, overgeven, diarree.
  • Hartritmestoornissen
  • Sufheid
  • Stuipen
  • Bij huidcontact kan roodheid van de huid en blaarvorming ontstaan.

Gevlekte Aronskelk Giftig?

De gevlekte Aronskelk is ook giftig. Zijn bladeren komen in het vroege voorjaar, februari en maart als boven de bodem uit. De vlekken zijn donker bruin van kleur. Ook deze plant is giftig en de symptomen dienen zo snel mogelijk te worden behandeld door een arts, daar de gevolgen van het eten en aanraken van deze plant zeer pijnlijk is na een aantal minuten. Bovenstaande symptomen gelden ook voor de gevlekte Aronskelk.

Wat te Doen Als Je Kind Aronskelk Heeft Gegeten?

Neem contact op met de huisarts of bel 088-755 8000 voor Nederland of het Antigifcentrum in België via telefoonnummer 070 245 245. Neem een foto van de plant zodat je kunt laten zien welke plant het precies is, als dat mogelijk is. Zo weet de arts precies welke stoffen er in het lichaam zijn gekomen en kunnen zij direct op de juiste manier handelen!

Aronskelk giftig

Aronskelk giftig Voor Katten?

Ook is de aronskelk giftig voor katten (en honden). Katten kunnen uit verveling aan planten gaan knagen of jonge kittens zijn op onderzoek uit gegaan.

Na het eten van de aronskelk kan de kat:

  • zweren krijgen aan zijn bek
  • flinke irritatie van mondslijmvlies
  • flinke diarree
  • lusteloos
  • eetlust verliezen
  • Overgeven

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Huisdieren

Nu je weet dat de Aronskelk giftig is, kun je er wat mee. Haal ook zeker geen planten in huis die giftig zijn (want er zijn er meerdere). Check hiervoor de lijst over giftige kamer- en tuinplanten, die wij geschreven hebben. Daar staan de meest voorkomende planten op die giftig zijn. De lijst breidt zich steeds meer uit!

Heb je de Aronskelk al in huis? Dan kun je het volgende doen, om jouw huisdieren te beschermen:

  • Katten hebben een favoriete slaapplaatsen of creëer een lekkere slaapplaats waar jij in ieder geval geen aronskelk neerzet. Wanneer de kat zelf een favoriete plek heeft gekozen, maak je deze plek nog eens extra aantrekkelijk met zachte dekentjes, bijvoorbeeld.
  • Katten klimmen en klauteren het hele huis door, onder, over en in. Jij kent je kat als de beste en weet ook waar jouw kat niet zo graag is. Zet daar dan de aronskelk neer.
  • Zorg voor genoeg afleiding. Kattenspeeltjes, kattengras, dozen etc. Zo raakt jouw kat minder verveelt en zal hij of zij ook minder snel aan planten gaan knabbelen.

Dus: haal de plant niet in huis, als eerste of zet deze weg op een plek waar jouw kat niet graag komt.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen