Anthurium Giftig? Alle Informatie En Advies

Kamerplanten zijn geweldig leuk en kunnen erg rustgevende zijn in de huiskamer. Katten houden ook van kamerplanten, vooral van sprieterige bladeren, waar zij heerlijk aan kunnen kauwen. Ook honden kunnen wel eens een hapje willen nemen uit een mooie kamerplant. Dan zijn er onze lieve kleine baby’s en peuters die graaien naar alles wat in hun omgeving is, ook planten, die regelrecht hun mond in gaan. Dan is het handig om te weten of een anthurium giftig is.

Ja, een anthurium is giftig. Volwassenen krijgen allerlei kenmerken van vergiftiging. Voor kinderen en dieren kunnen de gevolgen nog groter zijn, vooral wanneer jong blad of kolf gegeten wordt, maar alle delen van de anthurium zijn giftig. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland direct contact op met uw huisarts, of bel het Antigifcentrum in België via: 070 245 245

Verdere informatie over de symptomen van vergiftiging bij volwassenen, kinderen en huisdieren, kun je verder op in deze blog lezen. Ook informatie over het voorkomen zal ter sprake komen.

Anthurium giftig

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Iedere situatie is anders. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Algemene Informatie

Je kunt je voorstellen dat kleine kinderen en huisdieren, met een kleiner lichaam, sneller en/of meer klachten hebben dan volwassen mensen, zelfs al wordt alleen het sap van de plant maar aangeraakt. Daarbij komt dat de Anthurium ook nog eens allergische reacties kunnen opwekken. Direct contact opnemen met huisarts of bellen met het bovenstaande nummer is altijd goed en raadzaam.

Anthurium Giftig Voor Baby’s En Volwassenen

Ja, het was bovenstaand al beschreven, anthuriums zijn voor alle mensen giftig, voor jong en oud. Baby’s, met een klein lichaam, kunnen nog heftiger reacties krijgen dan volwassenen. Maar zodra de anthurium in de mond is, en dat geldt voor iedereen, dan zijn er een aantal symptomen:

Anthurium giftig
 • Branderig gevoel in keel, mond, en tong
 • Braken
 • Keelpijn
 • Overvloedig speekselvloed
 • Diarree
 • Buikpijn

Wanneer deze symptomen zich voordoen dan is het zeker dat je de huisarts, NIVC (NL) of antigifcentrum (BE) belt! Deze nummers staat in de tweede alinea bovenin, zwart gedrukt!

Heeft jouw baby of peuter alleen het blad in handen en is het nog niet in de mond geweest dan is het wel goed om even de handen te wassen. Je weet nooit hoeveel sap van de plant op de handjes terecht is gekomen, die dan ook nog in de mond kan komen omdat jouw kind graag ook op hun eigen handen sabbelen. Het branderige gevoel in de mond kan soms wel een dag aanhouden en dat wil je niet voor je kleine…

Wat te Doen Als Je Kind Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

 • Blijf te allen tijde rustig, haal even adem, dan kun je beter blijven nadenken.
 • Bel ALTIJD het nummer 088 755 8000 in Nederland of 070 245 245 in België (voor mensen). Vertel welke plant er is gegeten of dat er sap van de plant op de huid is gekomen.
 • Spoel de mond, maar laat het niet doorslikken. (Kan niet bij baby’s). Een vochtige washand door de mond kan helpen.
 • Laat altijd iemand meerijden, wanneer je naar het ziekenhuis gaat, om het kind te troosten en bij te staan.
anthurium giftig

Wanneer het een dodelijke plant is, dan bel je altijd 112. Anthurium kan dodelijk zijn bij allergie. De keel komt dan zo erg tot een zwelling komen, dat ademen lastig wordt. Dan is er spoed bij en moet er een ambulance komen.

Anthurium Giftig Voor Katten En Honden

Ja, een anthurium is erg giftig voor katten en honden. En dan ook echt alle delen van de plant. De kat zal rare reacties vertonen die je niet gewend bent van jouw kat.

Reacties die je kat of hond kan vertonen na het eten van een stukje anthurium (alle delen van de plant):

 • overvloedig speeksel vloed
 • schuimende bek
 • braken
 • opzwellen van slijmvliezen, tong, mond
 • opzwellen gezicht
 • diarree

Wanneer je kat of hond een paar van deze klachten krijgt, dan raadpleeg je zo snel mogelijk een dierenarts of je belt bovenstaand telefoonnummer zonder aarzelen!

Wat Moet Je Doen Wanneer Een Huisdier Anthurium Heeft Gegeten?

 • Bij huisdieren bel je de dierenarts, direct!
 • Vraag direct wat je het beste kunt doen voor je huisdier.
 • Wanneer je naar de (dieren)arts moet gaan, neem dan altijd een foto van de plant of neem een blad mee (pas op met plukken) in een zakje.
 • Laat, als het kan, iemand meerijden in de auto, om bij je huisdier te zijn en om te troosten.

Weet je niet zeker of je een anthurium in huis hebt, lees dan 12 soorten anthurium. Deze kan waardevolle informatie opleveren!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen