Hoe Anemonen Planten? – In Tuin, In Pot En Wanneer!

Anemonen planten

De Anemoon is een vrolijke en kleurige laag bloeier. Het plantje wordt niet zo groot, hooguit 40 cm maar is door de vele kleurige bloemen een aanwinst in je border. Vooraan in de border bloeit de Anemoon van juni tot en met augustus. En als je de bloemen afknipt staan ze ook prachtig binnen in een vaas of op je tuintafel. Maar hoe kan je Anemonen Planten?

Anemonen Planten. De knollen van de Anemonen kan je planten in maart, april en mei in goed waterdoorlatende grond en op een zonnige plaats. Het eerste jaar van aanplanten krijg je wel bladeren maar nog geen bloemen. Geef zeker geen mest of voedingsstoffen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een Anemoon kan planten. Er komt nog wel even meer bij kijken en dat bespreken we in deze blog. Plant je de Anemoon in de pot of toch liever in de tuin? Moet je de Anemoon na het planten voeding geven of toch niet? We behandelen het allemaal!

Ben jij op zoek naar een anemoon? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Anemoon Planten

Het planten van de Anemoon kan je doen met plantjes die je in het tuincentrum hebt gekocht. Echter zijn er ook knollen van de Anemoon die je kan planten.
Daarnaast kan je de Anemoon planten in een pot en/of binnen opkweken of plant de Anemoon in de tuin.

Alvast een paar tips voor het planten van de Anemonen:

  • De Anemoon staat graag in de halfschaduw of in de volle zon, daar kunnen ze prima tegen.
  • Ze zijn wel lieskeurig ten aan zien van de grond waar ze instaan. Deze grond moet goed waterdoorlatend zijn. Dit kan je testen door een kuil te graven en daar twee emmers water in de gooien. Na verloop van tijd moet het water door de grond zijn opgenomen. Dit is goede grond voor de Anemonen, want anders gaan de knollen rotten. Humus grond is de beste grond voor de Anemoon.
  • De bloemen van de Anemoon kan je gewoon afknippen maar laat de bladeren na de bloei aan de plant zitten. Deze zitten vol voedingsstoffen die de knollen in de winter hard nodig hebben.
  • Plaats knollen van verschillende Anemonen naast elkaar en je krijgt in het voorjaar een prachtig pallet aan kleuren.

Nu eerst ‘wanneer plant je de Anemonen?’.

Wist je trouwens dan de Chinese Anemoon een goede plant is om andere planten te beschermen tegen slakken? De slakken houden niet van de Chinese Anemoon. Je kunt hier alles over lezen in onze blog over planten waar slakken dol op zijn.

Anemonen Planten Wanneer?

De Anemoon bollen kan je planten in de maanden maart, april en mei. Helaas krijg je dit jaar geen bloemen en zal je moeten wachten tot het volgende voorjaar.

Anemonen Planten

In het jaar van planten maken de bollen wortels en bladeren aan. Voor bloemen moet je een jaar wachten. Maar als er bladeren boven de grond uit komen dan zijn de bollen weer tot leven gekomen. Het is nu een kwestie van geduld hebben.

Als je snel bloemen wilt kan je overwegen om de knollen in oktober in de grond te stoppen. De volgende zomer heb je dan gelijk bloemen. Ook fijn en wel zo gezellig!

Heb je een Anemoonplant uit het tuincentrum, dan kan je deze gewoon in de tuinplanten, geen probleem. Doe het alleen niet als het vriest, de grond is dan te koud voor de bollen en deze kunnen dan schade oplopen.

Anemoon Bollen Planten

De bollen of eigenlijk knollen van de Anemonen kan je met gemak planten in de tuin of in een pot. Je zult wel even moeten laten weken om ze weer tot leven te wekken.

Leg de bollen een paar uurtjes in lauw water. Ze nemen vocht op en dit maak het ’tot leven komen’ makkelijker. Haal ze vervolgens uit het water en plant ze in de grond.

Anemonen Planten In Tuin

Als je de knollen in de tuin plant maken je gaten op de plaats waar je de Anemonen wilt planten. En zoals boven omschreven is, een plaats in de halfschaduw of volle zon en goed waterdoorlatende grond.

Maak gaten van ongeveer 3 tot 5 centimeter diep en 8-10 centimeter van elkaar af en plant de knollen in deze gaten. Dek de gaten af met tuinaarde. Geef de knollen vervolgens water. Dat is alles wat je moet doen.

Geef zeker geen mest want daar kunnen de knollen nu nog niet tegen. Pas na de bloei aan het eind van de zomer, begin van de herfst kan je ze bemesten.

Als je een Anemoonplant wilt planten in de tuin dan haal je deze voorzichtig uit het plastic kweekpotje. Graaf een gat in de tuin en plaats hierin de Anemoon. Blijf van de wortels af en plant de Anemoon gelijk in de grond. Bedek de rest met tuinaarde, druk de grond zachtjes aan en geef water. Ook nu niet bemesten!

Anemonen Planten In Pot

Wanneer je de Anemonen in een pot wilt planten doe je eigenlijk hetzelfde als bij het planten in de tuin.

Zorg voor een goede waterafvoer dus neem een pot met een gat aan de onderkant. Plaats de knollen op een diepte van ongeveer 3-5 centimeter in humusrijke grond. Dek de knollen af en geef vervolgens water.

anemonen planten

Zet de pot op een zonnige plaats en geef regelmatig water, zorg dat de grond vochtig is maar niet nat. Als deze te nat is rotten de knollen weg.

Dit is wat je moet weten om de Anemonen te planten. Ik wens je veel plezier in de tuin en met het planten en verzorgen van de Anemonen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen